Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Lai­kas nu­si­ne­ša dar vie­ną sa­vai­tę – trum­pą sep­ty­nių die­nų jung­tį, dar la­biau pri­ar­ti­nu­sią mus prie pil­ko ru­dens. Lyg stik­las vais­ki šio rug­sė­jo pra­džia – ne­pa­kar­to­ja­ma do­va­na mums prieš ar­tė­jan­čius lie­tus, pur­vą ir dar­ga­ną.

Be­si­bai­gian­ti sa­vai­tė nu­spal­vin­ta pa­čio­mis įvai­riau­sio­mis įvy­kių ir da­tų spal­vo­mis, o spor­to mė­gė­jams ji ku­pi­na krep­ši­nio aist­ros...

 

Pir­ma­die­nį mi­nė­jo­me Tarp­tau­ti­nę gro­žio die­ną. Nors ma­žai kam ži­no­ma, pa­sau­ly­je ji mi­ni­ma be­veik du de­šimt­me­čius. Kai ku­rio­se ša­ly­se bū­tent tuo me­tu ren­gia­mi gro­žio kon­kur­sai.

Ant­ra­die­nį, rug­sė­jo 10-ąją, mi­nė­ta Pa­sau­li­nė sa­vi­žu­dy­bių pre­ven­ci­jos die­na. Taip sie­kia­ma at­kreip­ti vi­suo­me­nės dė­me­sį į šią glo­ba­lią pro­ble­mą. Su­skai­čiuo­ta, kad kas­dien nu­si­žu­do apie 3000 pa­sau­lio gy­ven­to­jų. Per pas­ta­ruo­sius 50 me­tų pa­sau­ly­je, ypač iš­si­vys­čiu­sio­se ša­ly­se, be­pras­mių mir­čių pa­dau­gė­jo dau­giau nei dvi­gu­bai. Sa­vi­žu­dy­bė – tre­čia pa­gal daž­nu­mą 15–34 me­tų am­žiaus žmo­nių mir­ties prie­žas­tis. De­ja, Lie­tu­va šio­je sri­ty­je – tarp pir­mau­jan­čių vals­ty­bių. Daž­ną sa­vai­tę to­kie skau­dūs pra­ne­ši­mai gau­na­mi ir iš Uk­mer­gės po­li­ci­jos su­ves­ti­nių.

Pro­gra­muo­to­jų die­na šven­čia­ma 256-ąją me­tų die­ną. Daž­niau­siai tai – rug­sė­jo 13-oji. Be­je, ir pats šios sa­vai­tės penk­ta­die­nis – 13-oji – ypa­tin­gas. Tai mi­tais api­pin­ta, prie­ta­rin­guo­sius bau­gi­nan­ti die­na.

Šeš­ta­die­nį, rug­sė­jo 14-ąją, krikš­čio­nys švęs Šv. Kry­žiaus iš­aukš­ti­ni­mo die­ną. Ant kry­žiaus bu­vo nu­kry­žiuo­tas Kris­tus, bet šis sim­bo­lis Lie­tu­vo­je ap­tin­ka­mas dar iki krikš­čio­ny­bės įve­di­mo. Aiš­ki­na­ma, kad ver­ti­ka­li kry­žiaus li­ni­ja ro­do dai­go au­gi­mą nuo šak­nų į vir­šų, o sker­si­nė – vė­ją, ku­ris len­kia au­gan­tį dai­gą. Tai­gi kry­žius at­spin­di gė­rio ir blo­gio ko­vą.

Kryž­ke­lė itin po­pu­lia­ri lie­tu­viš­ko­se pa­sa­ko­se. Ją pri­ėję bro­liai tu­ri pa­si­rink­ti tei­sin­gą ke­lią. O kiek daug tų su­dė­tin­gų kryž­ke­lių yra kiek­vie­no mū­sų gy­ve­ni­mo ke­ly­je. Taip no­rė­tų­si pri­ėjus gau­ti pa­ta­ri­mą, ku­riuo ke­liu pa­suk­ti. De­ja, daž­niau­siai vie­nin­te­lį pa­ta­ria­mą­jį bal­są tu­ri tik tu pats...

Rug­sė­jo 15-ąją mi­ni­ma Tarp­tau­ti­nė de­mok­ra­ti­jos die­na. De­mok­ra­ti­jos iš­ta­kos – se­no­vės Grai­ki­jo­je. Iš grai­kų kal­bos tai reiš­kia val­dan­ti liau­dis. Tai vals­ty­bės val­dy­mo for­ma, kai jo­je tu­ri tei­sę da­ly­vau­ti vi­si pi­lie­čiai. Pla­či­ą­ja pras­me tai – lais­vė iš­sa­ky­ti sa­vo nuo­mo­nę.

Tuo tar­pu Eu­ro­pos uro­lo­gų aso­cia­ci­ja rug­sė­jo 15-ąją pa­skel­bė Pa­sau­li­ne ko­vos su pro­sta­tos vė­žiu die­na. Sta­tis­ti­ka skel­bia, kad šia li­ga ser­ga ko­ne kas tre­čias vy­res­nis nei 50 me­tų vy­ras. Ne­se­niai pa­skelb­ti duo­me­nys by­lo­ja, kad iš vi­sų li­gų lie­tu­vius la­biau­siai gąs­di­na on­ko­lo­gi­nės.

Pir­mie­ji li­gos po­žy­miai – lyg ta kryž­ke­lė, ra­gi­nan­ti ne­nu­mo­ti ran­ka ir kreip­tis pa­gal­bos į gy­dy­to­jus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų