Vilma NEMUNAITIENĖ

Tikro pavasario laukimas šiemet – keistas, neįprastas. Juk ir taip visą žiemą praleidome be sniego, pūgų.

Kalendorinio pavasario pradžia dėl įvykių Ukrainoje nuspalvinta nerimu. Dėl ateities ir dabarties. Politologai tvirtina, kad tokia įtempta situacija Europoje nebuvo susidariusi nuo pat Šaltojo karo. Taip vadintas konfliktų, įtampos ir varžymosi tarp JAV ir Sovietų Sąjungos bei jų sąjungininkų laikotarpis iki 1991-ųjų.

 

Per kelias pastarąsias savaites dažnoje mūsų šeimoje vakarais įjungiami ne tik lietuviški, bet ir ukrainietiški televizijos kanalai. Tuo tarpu rusiška propagandos mašina mala į šipulius vakarietiškas mintis ir, nekreipdama dėmesio į viso pasaulio įspėjimus, vaidina Ukrainos gelbėtoją.

Klausantis rusų kanalais transliuojamų žinių sunku suvokti, kodėl žurnalistai taip vienpusiškai nušviečia įvykius, juk Putinas už kiekvieno jų nugaros nestovi ir, tikėtina, už kitokią nuomonę į kalėjimą nepasodintų. Tačiau tikriausiai žiniasklaidos atstovai žino – prabilę kitaip, darbą tikrai prarastų.

Šių dienų įvykiai ne vieną privertė ne tik žiūrėti naujus televizijos kanalus, paaiškino daugybę anksčiau nežinotų politologijos, istorijos ir net geografijos tiesų, bet ir uždavė daug klausimų. Kas bus su Rusija ir Ukraina? Kas bus su Lietuva ir visu pasauliu. Kaip šie įvykiai paveiks ekonomiką ir galiausiai – kas šiandien sukasi Putino galvoje...

Jau pasigirsta nuomonių, kad stovime ant trečiojo pasaulinio karo slenksčio. Tai tik patvirtina, koks be galo trapus yra pasaulis...

Lietuvoje ši savaitė buvo kupina atmintinų datų. Pirmadienį, kovo 3-iąją, minėta Tarptautinė rašytojų diena. Antradienis – kovo 4-oji – senovės lietuvių minėta kovarnių diena, skirta pavasariui pašlovinti.

Tiesa, mums ji geriau pažįstama kaip šv. Kazimiero varduvės – Kazimierinės.

Antradienį varydami iš kiemo žiemą minėjome ir Užgavėnes. Trečiadienį katalikiškasis pasaulis Pelenų diena pradėjo iki Velykų truksiantį gavėnios laikotarpį.

Sakoma, kad šiuo periodu negalima valgyti mėsos, o tik tai, kas nuo Užgavėnių tarp dantų liko. Liaudyje išlikę pasakojimai, kaip viena moterėlė Užgavėnių vakarą įsikišusi į burną kumpį ir užmigusi, kad rytoj galėtų apsimesti, kad suvalgė tai, kas liko tarp dantų. Deja, bemiegodama ji tuo kumpiu paspringo ir užduso.

Šis šeštadienis – kovo 8-oji – Tarptautinė moters diena. Nors ir dabar ją kai kas vadina sovietine atgyvena, šios dienos ištakos daug tolimesnės. Aptinkama žinių, kad tam tikrą dieną Antikos laikais Graikijoje moterys reikalaudavo ypatingo savo vyrų dėmesio. Netgi kariaujantys vyrai tą dieną turėdavo nutraukti visus karus ir būti su savo moterimis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų