Vaidotė ŠANTARIENĖ

Neretai nutinka, kad, sinoptikams pažadėjus saulę, pasigailime neturį skėčio. Arba prognozes apie šaltus ir lietingus orus ištirpdo giedra...

Tačiau šį kartą jų kalbos apie jau beprasidedantį pavasarį nutrauksiančią pūgą išsipildė su kaupu. Dangus su žeme maišėsi dar ir savaitės pradžioje. Kai kurie sako pirmą kartą gyvenime pamatę šlapdribą, žaibą ir dar išgirdę griaudžiant vienu metu. Kiti guodžiasi vėl smengantys į žiemos depresiją, iš kurios jau buvo bepradedą lipti.  

 

Toks pakrikęs pavasaris lyginamas su įvykiais ant karo slenksčio stovinčiuose kraštuose, kurie – visai šalia mūsų... Esą gamta atkartoja tai, kas vyksta Rusijos, kuriai irgi maišosi protas, galvoje.

O jeigu rimtai – kokią vasarą ir tolesnį metą išpranašaus tokios pašėlusios kovo dienos?  

Tuo metu Indijoje linksmai ir džiaugsmingai švenčiama pavasario šventė, vadinama Holi. Nuo dabar čia prasideda naujieji metai. Žmonės teplioja vieni kitus spalvotais dažais, kurie simbolizuoja gyvenimo įvairovę, įvykius, įspūdžius, aplinkybes. Anot indų, pasaulio margumyne svarbu išsaugoti žmogiškumą ir meilę. Deja, ir šioje šalyje apstu šito nesuvokiančiųjų.

Darbą ką tik baigė Nacionalinio diktanto taisytojai. Jį šiemet rašė per 7000 žmonių – dvigubai daugiau nei pernai. Jauniausiai diktanto dalyvei – 11 metų, vyriausiam – 88. Išrinkti 104 geriausi darbai, kurių autoriai balandį finale varžysis dėl raštingiausio lietuvio titulo.

Organizatoriai džiaugiasi, jog šiemet ypač gausiai Nacionalinio diktanto konkurse dalyvavo moksleiviai. Pirmąsyk diktantą rašė įmonių ir organizacijų darbuotojai. Aktyviausiais įvardijami AB Lietuvos pašto, Švietimo ir mokslo ministerijos, AB „Swedbank“ atstovai.

Lituanistai sako, kad diktanto rašytojai šįkart buvo raštingesni. Dalyviams dažniausiai koją kišo skyryba, nemažai klydo, rašydami „vis dėlto“. Pastebėtas įprotis didžiąja raide rašyti eurą. Diktanto komisija svarsto: ar tai – iš pagarbos būsimai valiutai?

Šitaip gerbti galėtume visą savo kalbą. „Labas, rasiau laiskuti, bet nera ats., o norejau pasidziaugt, kad snd. reikes vaziuot i Vln parsivezt uzsakyma“ – štai šitaip, „šveplai“, ji dabar „gerbiama“. „Švepli“ laiškai, žinutės ir toks bendravimas internete – ne vien tarp moksleivių. Nebestebina įmonių, įstaigų siunčiami tokie elektroniniai laiškai. O juk jie atspindi darbuotojo kultūrą, parodo įmonės įvaizdį...  

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų