Vilma NEMUNAITIENĖ

Šalia sodo namelio iš po pamatų išsistiebė žibuoklė. Žiedelis išlindo per mažulytį plyšelį tarp dviejų betono plokščių. Kad kelias dienas pažydėtų, o paskui išbarstytų mėlynus lapelius. Neįtikėtina augalo galia. Sunkiai suvokiamas atkaklumas. Galėtume mokytis jo iš augalų...

Būtent taip ir elgėsi senovės žyniai. Tikėjo, kad augalai turi magiškų savybių – viksvos saugo nuo meilės užkalbėjimų, kraujažolės sužadina išblėsusius romantiškus jausmus, sėkmę pritrauks apyniai arba lazdynų riešutai kišenėse, ramunėlės drobiniame maišelyje – pinigus, ant palangės pamerktos jonažolės saugos namus nuo gaisro.

 

Senovėje žynys vietoj antibiotikų skirtų šlamučių – jie saugo nuo ligų ir spartina gijimą, gudobelės – apie vaikelį svajojančioms poroms. Vietoj antidepresantų pasiūlytų česnakų, suteikiančių energijos ir net apsaugančių nuo piktųjų dvasių...

Šios savaitės atmintinų dienų kraitėje – balandžio 7-ąją minėta Pasaulinė sveikatos diena. Tik susirgę įsitikiname, kad sveikata – brangesnė už bet kokius turtus ar pinigus. Vieni jai skiriame daugiau, kiti mažiau dėmesio. Vis dėlto, dabar pats metas nusilpusį po žiemos tamsybių organizmą pamaloninti natūraliais vitaminais – garšvomis, dilgėlėmis, kiaulpienėmis.

Balandžio 11-oji – Tarptautinė koncentracijos stovyklų kalinių išlaisvinimo diena. Šią dieną 1945 m. buvo išlaisvinti Buchenvaldo kaliniai. Beje, viena pirmųjų pasaulyje koncentracijos stovyklų 1890 m. įsteigta Pietų Afrikoje. Po revoliucijos koncentracijos stovykla įsteigta Rusijoje, o jau po poros metų paskelbtas dekretas, kuriuo įsakoma įkurti mažiausiai po vieną stovyklą prie kiekvieno Rusijos gubernijos centro.

Istoriniai šaltiniai byloja, kad 1923 m. Rusijoje veikė 315 koncentracijos stovyklų, o Stalino valdymo laikotarpiu jomis paverstas visas Magadanas ir Vorkuta.

Balandžio 12-ąją minima Tarptautinė aviacijos ir kosmonautikos diena. Vėl žvilgsnis krypsta į Rusiją. Šią dieną 1961 m. Jurijus Gagarinas kosminiu laivu „Vostok“ pirmą kartą apskrido Žemę. Įvykis paskatino rusų ir amerikiečių kosmines varžybas. Po aštuonerių metų amerikiečių kosmonautas Neilas Armstrongas pirmasis žengė Mėnulyje...                     

Šis sekmadienis katalikų pasaulyje vadinamas Verbų sekmadieniu. Tai Kristaus įžengimo į Jeruzalę prieš kančią prisiminimas. Tikima, kad pašventintų anksčiausiai pavasarį sprogstančių augalų šakelės žadina jomis paliestos žemės ir gyvulių vaisingumą, padeda žmogui išlaikyti sveikatą, gausina derlių, saugo pasėlius nuo ledų ir graužikų.

Po savaitės švęsime Kristaus prisikėlimą – Šv. Velykas. Šiųmetinės Velykos – ypatingos. Kartu jas švęs katalikai, protestantai, stačiatikiai, žydai...

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų