Zi­ta BATAITIENĖ

Pir­mo­ji va­sa­ros pu­sė bai­gia kve­pė­ti braš­kė­mis – ima ka­ra­liau­ti lie­pų kva­pas. Virš gal­vos tvy­ro ne­ap­sa­ko­mas lie­pų žie­dų aro­ma­tas. Kve­pia me­du­mi, žo­ly­nais, vė­ju... Ne­pra­bė­ki­me pro lie­pų žy­dė­ji­mo pra­džią. Tas mirks­nis toks trum­pas, tar­si žmo­gaus gy­ve­ni­mas...

Lie­pą žy­di ne tik lie­pos. Jo­na­žo­lės, ger­vuo­gės, avie­tės, nak­vi­šos, ru­gia­gė­lės ke­lia sa­vo žie­dus. Jais ga­li ne tik pa­si­gro­žė­ti, bet ir su­si­džio­vi­nus į vais­ti­nė­lę įsi­dė­ti...

 

Bi­ti­nin­kai sa­ko, kad iš vie­nos lie­pos bi­tės su­ren­ka dau­giau me­daus nei iš hek­ta­ro gri­kių. Nak­ti­mis nek­ta­ras net var­va iš liep­žie­džių...

Šią sa­vai­tę Lie­tu­vą ap­lan­kė ne­ei­li­nė Dai­nų šven­tė. Pir­mas toks ren­gi­nys Lie­tu­vo­je – prieš de­vy­nias­de­šimt me­tų. UNESCO pa­skel­bė Es­ti­jos, Lat­vi­jos ir Lie­tu­vos Dai­nų šven­čių tra­di­ci­ją žmo­ni­jos žo­di­nio ir ne­ma­te­ria­laus kul­tū­ros pa­vel­do še­dev­ru.

„Čia – ma­no na­mai“ – to­kius žo­džius ta­ria tris­de­šimt sep­ty­ni tūks­tan­čiai Dai­nų šven­tės da­ly­vių. Dai­nų me­lo­di­jos, šo­kių rit­mai, te­at­ra­li­zuo­ti pa­si­ro­dy­mai ai­di nuo Kau­no Dai­nų slė­nio iki Vil­niaus Vin­gio ir Kal­nų par­kų. Dai­nų šven­tė­je dai­nuos, šo­kio sū­ku­ry­je suk­sis, Te­at­ro die­no­je da­ly­vaus ir gau­sus bū­rys uk­mer­giš­kių.

Lie­pos šeš­tą­ją dvi­de­šimt pir­mą va­lan­dą šven­tė pa­sieks kul­mi­na­ci­ją, kai vi­so pa­sau­lio lie­tu­viai kar­tu su Dai­nų šven­tės da­ly­viais gie­dos „Tau­tiš­ką gies­mę“.

Lie­tu­vos ka­ra­liaus Min­dau­go ka­rū­na­vi­mo die­ną, ku­ri pa­skelb­ta Vals­ty­bės šven­te, pri­si­min­si­me Min­dau­gą – prieš­ta­rin­gai ver­ti­na­mą vie­nin­te­lį Lie­tu­vos ka­ra­lių. Ki­tos ša­lys mo­nar­chų is­to­ri­ją skai­čiuo­ja iš­ti­so­mis di­nas­ti­jo­mis, o mes be­veik nie­ko apie Min­dau­gą ne­ži­no­me.

Is­to­ri­nių šal­ti­nių tei­gi­mu, Ry­gos meist­rų nu­kal­din­to­mis ka­rū­no­mis Min­dau­gas ir jo žmo­na Mor­ta bu­vo vai­ni­kuo­ti lie­pos 6-ąją dau­giau kaip prieš 460 me­tų. Ka­rū­na­vi­mo ce­re­mo­ni­ja bu­vo kuk­li ir ga­lė­jo įvyk­ti Nau­gar­du­ke, Ker­na­vė­je, Vil­niu­je ar ant Pa­la­ta­vio pi­lia­kal­nio Lie­tu­vos pa­sie­ny­je. Met­raš­ti­nin­kai to fak­to ne­už­fik­sa­vo.

Vals­ty­bės die­ną mi­nės ir uk­mer­giš­kiai, prie sa­vo­jo pi­lia­kal­nio kar­tu su vi­sais lie­tu­viais gie­do­da­mi vals­ty­bės him­ną. Kon­cer­te „Esam Lie­tu­vos“ skam­bės uk­mer­giš­kių at­lie­ka­mos dai­nos, kul­tū­ros cen­tro pa­ro­dų sa­lė­je bus ati­da­ry­ta ju­bi­lie­ji­nė mū­sų mies­to tau­to­dai­li­nin­ko Vy­tau­to Mac­ke­vi­čiaus ta­py­bos pa­ro­da.

Įsi­su­ka lie­pos ka­ru­se­lė, ža­dė­da­ma ne tik lie­tin­gas, bet ir sau­lė­tas aki­mir­kas, mau­dy­nes jū­ro­je, ke­lio­nių džiaugs­mus. Juk va­sa­ros oras pri­pil­dy­tas ma­giš­kos švie­sos. Ro­dos, vie­no sau­lės spin­du­lio pa­kan­ka dau­ge­liui še­šė­lių su­nai­kin­ti...

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų