Spausdinti šį puslapį

Savaitės tėkmėj

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Šią sa­vai­tę nu­si­sto­vė­ję va­sa­ros karš­čiai – tik­ra lai­mė atos­to­gau­jan­tie­siems. Po­il­siau­to­jai le­kia prie jū­ros – sku­ba nu­tver­ti jau pa­gal ka­len­do­rių ru­de­niop pa­kry­pu­sios sau­lės do­va­nas. Ne­nu­trūks­ta­mu srau­tu penk­ta­die­nio pa­va­ka­rę nu­si­drie­kia au­to­mo­bi­lių „pa­ra­das“ Mo­lė­tų plen­te – prie eže­rų trau­kia Kau­nas, Kė­dai­niai, Pa­ne­vė­žys. Sek­ma­die­nį ta pa­ti au­to­mo­bi­lių gy­va­tė rai­to­si at­gal.

 

Pa­ga­liau Lie­tu­vos au­to­mo­bi­lių ke­lių di­rek­ci­jos at­lie­ka­mų re­mon­tų są­ra­še at­si­ra­do ir ke­lias Ukmergė–Molėtai. Ta­čiau vie­šuo­sius pir­ki­mus or­ga­ni­zuo­ti ža­da­ma tik ru­de­nį, tad šie­met va­sa­rą au­to­mo­bi­liai dar dar­dės duo­bė­tu ke­liu.

Pa­sau­lį su­dre­bi­no iš Ams­ter­da­mo į Kva­la Lum­pū­rą per Uk­rai­nos erd­vę skri­du­sio lėk­tu­vo ka­tast­ro­fa. Šiur­pi­na ke­lei­vi­nį lėk­tu­vą nu­mu­šu­sių se­pa­ra­tis­tų „iš­mo­nė“, ap­ra­šy­ta ži­niask­lai­do­je, – iš­nie­kin­ti lėk­tu­ve skri­du­sių žmo­nių kū­nai, raus­ta­si ir plė­ši­kau­ta lėk­tu­vo nuo­lau­žo­se, net ne­pri­leis­ti Uk­rai­nos bei tarp­tau­ti­niai eks­per­tai prie ne­lai­mės vie­tos ir juo­dų­jų lėk­tu­vo dė­žių. Tik šią sa­vai­tę pa­ga­liau juo­do­sios dė­žės pa­te­ko į Ma­lai­zi­jos eks­per­tų ran­kas. Žmo­nių kū­nai net ke­le­tą die­nų gu­lė­jo di­de­lia­me karš­ty­je. O tuo tar­pu vie­šo­je erd­vė­je lie­jo­si žu­vu­sių­jų ar­ti­mų­jų ne­vil­ties ku­pi­ni krei­pi­mai­si į tra­ge­di­jos kal­ti­nin­kus: „La­bai ačiū, kad nu­žu­dė­te ma­no bran­gų ir vie­nin­te­lį vai­ką“. Šie lo­giš­kai ne­su­de­ri­na­mi ir dras­tiš­kai skam­ban­tys žo­džiai iš­kal­bin­ges­ni už bet ko­kią grau­džią tė­vo rau­dą.

Ši sa­vai­tė be­ne „so­čiau­sia“ me­tuo­se – jo­je net trys su mais­tu tie­sio­giai su­si­ju­sios die­nos.

Penk­ta­die­nį mi­ni­me Jo­kū­bi­nes ar­ba Nuo­bai­gas. Ru­giap­jū­tės pa­baig­tu­ves žy­min­ti die­na – lie­tu­vių pro­tė­vių pa­dė­ka Že­my­nai už der­lių. Ant li­ku­sio ne­nu­pjau­to ru­gių plo­te­lio dė­da­vo duo­nos ke­pa­lą. Šis pas­ku­ti­nis ja­vų plo­te­lis va­din­tas jie­va­ru.

Šeš­ta­die­nį – Šv. Ona. Se­no­vė­je tą­dien bū­da­vo šven­čia­mos Pa­baig­tu­vės – ke­pa­ma švie­žia duo­na.

Tre­čia­die­nį dar vie­na su mais­tu su­si­ju­si die­na – Tarp­tau­ti­nė deš­rai­nių die­na. Be­lie­ka ti­kė­tis, kad į Lie­tu­vą ji pa­te­ko at­si­tik­ti­nai ir tai ne­ska­tins mū­sų „pri­si­far­ši­ruo­ti“ ne­svei­ku mais­tu.

Am­ži­no­jo po­il­sio Duks­ty­nos ka­pi­nė­se pir­ma­die­nį at­gu­lė Uk­mer­gės Šv. apaš­ta­lų Pet­ro ir Po­vi­lo pa­ra­pi­jos re­zi­den­tas mon­sin­jo­ras Al­fon­sas Sva­rins­kas. Jis mi­rė ei­da­mas 90-uo­sius me­tus. Pa­lai­do­tas Uk­mer­gės par­ti­za­nų ka­pi­nė­se.

Tre­čia­die­nį Briu­se­ly­je į Ben­drų­jų rei­ka­lų ta­ry­bą su­si­rin­kę ES ša­lių už­sie­nio rei­ka­lų mi­nist­rai pri­ėmė ga­lu­ti­nį spren­di­mą leis­ti Lie­tu­vai nuo ki­tų me­tų sau­sio 1-osios įsi­ves­ti eu­rą. Po­sė­dy­je taip pat bus pa­tvir­tin­tas ne­at­šau­kia­mas li­to kei­ti­mo į eu­rus kur­sas – jis liks toks pats, kaip ir da­bar, – 3,4528 li­to už vie­ną eu­rą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)