Spausdinti šį puslapį

Savaitės tėkmėj

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Ke­lias pas­ta­rą­sias sa­vai­tes po­pu­lia­riau­sias žo­dis Lie­tu­vo­je bu­vo „karš­tis“. Kai ter­mo­met­ro stul­pe­lis per­ko­pia 30 laips­nių, ge­riau­sia at­gai­va – van­duo, vė­jas, pa­vė­sis ar­ba vis la­biau po­pu­lia­rė­jan­tys kon­di­cio­nie­riai.

Ta­čiau apie itin il­gai už­tru­ku­sį karš­čio pliūps­nį la­bai grei­tai kal­bė­si­me bū­tuo­ju lai­ku: be­si­drai­kan­tys vo­ra­tin­kliai ir noks­tan­tys obuo­liai pri­me­na apie vis trum­pė­jan­čią va­sa­ros gi­ją.

 

Šios sa­vai­tės at­min­ti­nų die­nų są­ra­še – dvi keis­tos da­tos. Rug­pjū­čio 8 d. siū­lo­ma pa­žy­mė­ti kaip Tarp­tau­ti­nę or­gaz­mo die­ną. Jos šū­kis – Vien­ti­sas pa­sau­lio or­gaz­mas. Šven­tės ini­cia­to­rius tei­gia, kad šią die­ną ver­ta do­va­no­ti do­va­nas, kaip per Ka­lė­das, per­si­ren­giant kaip per He­lo­vi­ną, pri­siek­ti mei­lę kaip per Va­len­ti­no die­ną... Ta­čiau sun­ku pa­ti­kė­ti, kad ka­da nors to­kia šven­tė pri­gis Lie­tu­vo­je.

Rug­pjū­čio 10-oji – dar keis­tes­nė – Tarp­tau­ti­nė apa­ti­nių dra­bu­žių die­na. Bra­zi­li­jo­je tuo­met ren­gia­mi apa­ti­nių dra­bu­žių ko­lek­ci­jų pri­sta­ty­mai, JAV or­ga­ni­zuo­ja­mos ak­ci­jos, ku­rių me­tu žmo­nės į gat­ves iš­žy­giuo­ja tik su apa­ti­niais...

Rug­pjū­čio 9-oji – Tarp­tau­ti­nė tau­tos die­na, skir­ta gin­ti vie­ti­nių tau­tų – čia­bu­vių tei­ses. Daug vie­ti­nių tau­tų il­gą lai­ką bu­vo nai­ki­na­ma, jas žu­dant ar pri­ver­čiant ver­gau­ti. 1992 m. rug­pjū­čio 9 d. pir­mą kar­tą įvy­ko tau­tų dar­bo gru­pių su­si­rin­ki­mas dėl žmo­nių tei­sių ap­sau­gos.

Rug­pjū­čio 10 d. se­no­vės Lie­tu­vo­je mi­nė­ta kaip pas­ku­ti­nė me­tų Per­kū­no šven­tė. Ti­kė­ta, kad nuo šios die­nos per­kū­nas dau­giau ne­be­tren­kia. Šią die­ną se­no­liai ne­vež­da­vo šie­no – bi­jo­jo taip su­er­zin­ti per­kū­ną.

At­ėjus krikš­čio­ny­bei, šven­tė su­ta­pa­tin­ta su šv. Lau­ry­no die­na. Šv. Lau­ry­nas bu­vo per­se­kio­ja­mas už krikš­čio­ny­bės skel­bi­mą ir nu­kan­kin­tas ant įkai­tin­tų ge­le­ži­nių gro­tų. Ti­ki­ma, kad jis sau­go na­mus nuo gais­rų. Jis dar lai­ko­mas vi­rė­jų ir bib­lio­te­kų glo­bė­ju.

Šią sa­vai­tę pa­mi­nė­jom ir ne­ma­žai at­min­ti­nų is­to­ri­nių da­tų, svar­bių pa­sau­liui, Lie­tu­vai, Uk­mer­gei...

1945 m. rug­pjū­čio 6 JAV ka­ri­nės oro pa­jė­gos pir­mą­ją ato­mi­nę bom­bą nu­me­tė ant Ja­po­ni­jos Hi­ro­si­mos mies­to. Tuo­met žu­vo 117 tūkst. žmo­nių.

Bel­gi­jo­je rug­pjū­čio 4 die­ną pa­mi­nė­tos Pir­mo­jo pa­sau­li­nio ka­ro pra­džios 100-osios me­ti­nės.

1874 m. rug­pjū­čio 10 d. Tau­jė­nų vals­čiaus Užu­lė­nio kai­me ne­tur­tin­go ūki­nin­ko šei­mo­je gi­mė bū­si­mas ša­lies pre­zi­den­tas An­ta­nas Sme­to­na. Šį šeš­ta­die­nį Užu­gi­rio kraš­te vyks jo 140-ųjų gi­mi­mo me­ti­nių pa­mi­nė­ji­mo šven­tė.

Li­tui skai­čiuo­jant pas­ku­ti­niuo­sius mė­ne­sius įdo­mi dar vie­na da­ta. 1991 m. rug­pjū­čio 5 d. mū­sų ša­lies vy­riau­sy­bė įve­dė ta­lo­nus. Jie bu­vo iš­mo­ka­mi kaip prie­das kar­tu su al­go­mis rub­liais. 1993 m. bir­že­lį į apy­var­tą iš­lei­dus li­tus ta­lo­nai keis­ti į li­tus san­ty­kiu 1 li­tas už 100 ta­lo­nų. Lai­ki­nie­ji pi­ni­gai apy­var­to­je bu­vo dve­jus me­tus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)