Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Gat­vės ry­tais pil­nos mo­ki­nu­kų. Į pa­mo­kas trau­kia ir di­de­li, vis dar gy­ve­nan­tys atos­to­gų, ke­lio­nių įspū­džiais, ir pa­tys ma­žiau­si, kai ku­rie – įsi­ka­bi­nę se­sės ar bro­lio ran­kos. Jiems rug­sė­jo pra­džios įspū­džiai – dar svar­bes­ni už va­sa­rą: su mo­kyk­la pra­si­dė­jo nau­jas gy­ve­ni­mo eta­pas.

 

Sa­vo ma­žuo­sius tė­ve­liai nuo vai­kys­tės pra­ti­na ir prie ne­for­ma­laus ug­dy­mo. Rink­tis ga­li iš ko tik no­ri: įvai­riau­sios tre­ni­ruo­tės Spor­to cen­tre ir spor­to klu­buo­se, mu­zi­ka ar­ba dai­lė Me­no mo­kyk­lo­je, bū­re­liai mo­kyk­lo­se... Ren­ka­mos šo­kė­jų, dai­ni­nin­kų, te­at­ra­lų gru­pės kul­tū­ros cen­tre, bu­ria­mi sa­vi­veik­li­nin­kai jo fi­lia­luo­se kai­muo­se.

Kai ku­rie vai­kai „įdar­bi­na­mi“ nuo pra­di­nių kla­sių. Grį­žę iš mo­kyk­los, sku­ba spor­tuo­ti, mu­zi­kuo­ti ar į ki­tus už­si­ė­mi­mus. Ma­mos pa­sa­ko­ja, kad mo­ki­nu­kai jau da­bar, vos pra­si­dė­jus moks­lo me­tams, per vi­są sa­vai­tę lais­va­lai­kio tu­ri tik sa­vait­ga­lį...

Psi­cho­lo­gai pa­ta­ria tė­vams neper­si­steng­ti ir ne­už­krau­ti ant vai­ko pe­čių dau­giau, nei jis ga­li pa­neš­ti. Ne­pa­ke­lia­mas krū­vis ga­li pa­kenk­ti tiek fi­zi­nei, tiek dva­si­nei svei­ka­tai. Svar­biau­sia, anot jų, ne­si­vai­ky­ti ma­dų ir leis­ti vai­kui pa­čiam pa­si­rink­ti mėgs­ta­mą veik­lą.

Par­duo­tu­vė­se eti­ke­tės mar­gos it spal­vin­giau­si ru­de­ni­niai la­pai. Pa­si­tin­kant eu­rą, prie ki­to­kių kai­nų pra­ti­na­si ir pre­ky­bi­nin­kai, ir pir­kė­jai. O kol pri­pra­sim, var­go jau da­bar už­ten­ka: kai ka­da ten­ka ge­ro­kai pa­stu­di­juo­ti, kol iš­ei­na at­si­rink­ti rei­kia­mus skai­čiu­kus. Mat tų kai­nų eti­ke­tė­je, jei­gu ak­ci­ja, ga­li bū­ti ke­tu­rios, o gal ir dar dau­giau...

Sta­tis­ti­kos de­par­ta­men­tas pa­skel­bė, ką, ar­tė­jant eu­rui, jau ga­li­ma ma­ty­ti brangs­tant. Iš mais­to pre­kių tai – ka­va, apel­si­nai, kvie­ti­niai sau­sai­niai, il­gag­rū­džiai ry­žiai. Kos­mi­nės cit­ri­nų kai­nos pir­kė­jus pa­šiur­pi­nu­sios dar anks­čiau. Ta­čiau tai jau su­si­ję su pras­tu cit­ri­nų der­liu­mi to­se ša­ly­se, iš ku­rių jos im­por­tuo­ja­mos.

Tuo me­tu la­biau­siai pi­go ža­lio­sios vy­nuo­gės, po­mi­do­rai, ko­pūs­tai, bul­vės, ma­nų, gri­kių kruo­pos. Bet juk dar­žo­vių pi­gi­mas to­kiu me­tu ne­ste­bi­na.

Vis dėl­to val­džia ra­mi­na, jog eu­ro įve­di­mas įta­kos kai­nų po­ky­čiams ne­tu­rės...

Ne vien į mo­kyk­las sku­ban­čiais vai­ku­čiais, be­si­lie­jan­čio­mis au­ga­li­jos spal­vo­mis, ra­so­tų vo­ra­tin­klių aša­rė­lė­mis ža­vus pra­si­dė­jęs ru­duo. Gry­bau­to­jai vis dar ki­bi­rais tem­pia gė­ry­bes. Džiau­gia­si gau­siu ba­ra­vy­kų, šil­ba­ra­vy­kių, rud­mė­sių der­liu­mi. Tarps­ta gam­tos do­va­nos so­duo­se. Ret­kar­čiais, nors dar ne­drą­siai, pa­si­ro­do balz­ga­nas rū­kas. Ir pa­ma­žu at­ei­na ru­dens ty­ku­ma – vis­kas rims­ta, tils­ta, menks­ta šur­mu­liuo­ti, nu­sto­ja va­sa­ros gar­sai... Ir pa­si­ro­dys ne­tru­kus ru­duo vi­su sa­vo gro­žiu, vi­sa sa­vo di­dy­be...    

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų