Spausdinti šį puslapį

Savaitės tėkmėj

Ligita JUODVALKIENĖ

Sukasi rudeninis spalvotų lapų kaleidoskopas – vis daugiau geltonų, raudonų, rusvų atspalvių gula ant žemės. Vieni nepraleidžia progos prieš niūrųjį laikotarpį akimis „atsigerti“ ryškaus peizažo, kiti įnirtingai mojuoja šluotomis, tempia šį grožį į komposto krūvas. Gal jis kitąmet bus varomoji jėga kitiems augalams?

 

Tačiau yra ir tokių, kurie grūda lapus į buitinių atliekų konteinerius. Miesto tvarkytojų perspėjimai nemesti žalienų į konteinerius jiems nė motais. Tačiau prie konteinerių lapais prifarširuotų maišų barikados miesto seniūnijos negąsdina – kitą savaitę seniūnijos lėšomis jie bus išvežti.

Ketvirtadienis: sveikiname arba patys esame pasveikinti. Priklausomai, kokios mūsų pareigos darbe. Proga? Boso diena. Ji JAV pradėta minėti 1958 metais. Į mūsų kraštą atkeliavo neseniai, tačiau populiarėja sparčiai.

Pasaulinė maisto diena taip pat ketvirtadienį. Ją švęsti pasiūlė Maisto produktų ir žemės ūkio organizacija. Ją švenčiančios šalys užsibrėžė uždavinį kovoti su badu pasaulyje, plėsti žemės ūkį. Pasaulyje suskaičiuojama apie 800 mln. badaujančių žmonių.

Penktadienį minime Pasaulinę kovos su skurdu dieną. Kalbėdami apie skurdą mėgstame dairytis į tolimiausius pasaulio kampelius. Tuoj prisimename šalis, kurių vardai kartojami, kalbant apie skurstančius gyventojus, badaujančius vaikus – Zambiją, Mozambiką, Tanzaniją.

Tačiau ar turime kuo pasigirti patys? Neseniai viename internetiniame portale buvo paviešinta tarptautinės tyrimų tarnybos atlikta analizė – apie įvairių šalių sveikatos, socialinės apsaugos sistemas, socialinę raidą, gyventojų vidutinį amžių. Reitingo lentelėje – 96 pasaulio šalys.

Lietuvos vieta šioje skalėje – 60. Mūsų artimiausi kaimynai joje – Bangladešas ir Tadžikistanas. Gerokai aukščiau Lenkija – 32 vietoje, Latvija – 35, Estija iškopė net į 20. Į daugelį Azijos šalių žiūrime iš aukšto – neva esame gerokai pranašesni už juos. Žvilgterėjus į skalę paaiškėja, kad Vietnamas, Filipinai, Šri Lanka lenkia mus beveik dvidešimčia vietų.

Tuo tarpu visokiomis valdžios priimamomis naujomis taisyklėmis ir tvarkomis galėtume būti pirmose gretose. Patys stebėjomės ir kitus stebinome privalomomis dviratininkų liemenėmis. Šiomis dienomis papildytose kelių eismo taisyklėse – dar didesnė porcija naujovių. Tačiau labiausiai stebina tai, kad vairuotojai apie pakeitimus sužino tik jiems įsigaliojus. Važiuodamas ryte į darbą gali net neįtarti, kad KET jau pažeidei kokius penkis kartus. Apie tai informavęs policininkas išrašys nuo 100 iki 300 litų baudos kvitą arba pusmečiui atims vairuotojo pažymėjimą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)