Zi­ta BATAITIENĖ

Pir­mo­sio­mis lap­kri­čio die­no­mis ma­žos kai­mo ka­pi­nai­tės ta­po mi­ru­sių­jų mies­tais, į ku­riuos iš vi­sų pa­svie­čių sku­bė­jo žmo­nės už­deg­ti at­min­ties žva­ke­les.

Kuo dau­giau lai­ko mus ski­ria nuo pas­ku­ti­nio su­si­ti­ki­mo su iš­ėju­siai­siais, tuo re­čiau jie ap­si­lan­ko mū­sų min­ty­se, iš­lie­ka tik skaid­rūs pri­si­mi­ni­mai apie ar­ti­mų­jų gy­ve­ni­mą Že­mė­je. Į su­si­ti­ki­mus, tar­si į pa­si­ma­ty­mus su iš­ėju­siais, kiek­vie­nas ne­šė­si šal­nos ne­nu­kąs­tą ru­dens žie­dą.

 

Ra­my­bė tvy­ro­jo ore – tik pu­šų vir­šū­nė­mis nu­bėg­da­vo vė­jas, tik ne­ti­kė­tai jo gū­sis įsi­suk­da­vo nu­kri­tu­siuo­se la­puo­se. Žva­kių mir­gė­ji­me be­si­ple­čian­tys ka­pi­nių plo­tai dar kar­tą pri­mi­nė – čio­nai vi­si su­si­rink­si­me...

Lap­kri­čio tre­čią die­ną me­džio­to­jų ra­gas pa­skel­bė me­džiok­lės pra­džią. Tą die­ną mi­ni­ma le­gen­di­nės is­to­ri­nės as­me­ny­bės vi­sų me­džio­to­jų glo­bė­jo – šven­to Hu­ber­to die­na. „Nei plau­ko, nei tau­ko“ – taip ar­ti­mie­ji iš­ly­di me­džio­to­jus į žvė­rių ka­ra­li­ją.

Vi­du­ram­žiais me­džiok­lė bu­vo kil­min­go luo­mo pri­vi­le­gi­ja. Vė­liau var­to­to­jiš­ka vi­suo­me­nė me­džiok­lę pa­ver­tė val­gy­mo po­rei­kių ten­ki­ni­mu. Ne­pri­klau­so­mo­je Lie­tu­vo­je vėl at­gy­ja bei ku­ria­mos nau­jos me­džiok­lės tra­di­ci­jos. Me­džio­to­jas – tai ne žmo­gus, šau­nan­tis žvė­rį, tai – gam­tos ir gy­vū­ni­jos puo­se­lė­to­jas. Juo ga­li tap­ti tik me­tus pa­bu­vęs va­ro­vu, po to iš­kil­min­gai įšven­tin­tas į šią „pro­fe­si­ją“.

Jau tre­čius me­tus Uk­mer­gės me­džio­to­jai iš­kil­min­gai mi­ni šven­to Hu­ber­to die­ną. Ir šį sa­vait­ga­lį uk­mer­giš­kių pro­ce­si­ja nu­si­drieks link baž­ny­čios, kur už me­džio­to­jus bus au­ko­ja­mos šven­tos Mi­šios. Di­džiau­sio­je mies­to aikš­tė­je bus ap­do­va­no­ti taik­liau­si me­džio­to­jai, šiais me­tais su­me­džio­ję žvė­ris su gra­žiau­siais, di­džiau­siais ra­gais, veiks me­džiok­lės tro­fė­jų pa­ro­da, bus ga­li­ma pa­raug­ti žvė­rie­nos vai­šių.

Lap­kri­čio pra­džio­je, kai spal­vo­tais ka­ro­liu­kais ant že­mės pa­by­ra auk­si­nis ru­duo, o dan­gu­je lie­ka tik nuo­gos me­džių ša­kos, žem­dir­biai bai­gia ru­dens dar­bus. Iš­tuš­tė­ja lau­kai, der­lius nu­ke­liau­ja į aruo­dus. Lie­tu­vo­je lap­kri­čio penk­tą­ją mi­ni­ma Vaiž­gan­to – se­no­vės lie­tu­vių Die­vo die­na.

Lap­kri­čio šeš­to­ji – Py­ra­gų die­na. Ga­li­ma švęs­ti der­liaus pa­baig­tu­ves, pa­si­mė­gau­ti ru­dens gė­ry­bė­mis, ko­le­gas vai­šin­ti sa­vo kep­tais py­ra­gais...

„Ge­riau­sias me­tas, ži­no­ma, ru­duo, / spal­vų kon­tras­tai – lyg sma­giuos pa­veiks­luos. / Kiek auk­so ne­by­liuos tar­pe­že­rių lan­guos / ir kiek ne­daug po ši­tą auk­są vaikš­to“, – taip apie mus ap­lan­kiu­sį ru­de­nį ra­šė ute­niš­kis po­etas Pet­ras Pa­na­vas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų