Spausdinti šį puslapį

Savaitės tėkmėj

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Ar­tė­jant ka­len­do­ri­nei žie­mai min­tys vis pa­si­su­ka apie snie­gą. Bal­tą, pu­rų, žvil­gan­tį ir to­kį trum­pa­lai­kį. Tik­rą gam­tos ste­buk­lą. Kai že­mė pa­si­dengs si­dab­ri­ne pa­klo­de, ir die­nos at­ro­dys ne­be to­kios niū­rios, ne­be to­kios pil­kos, ne­be to­kios trum­pos...

Šią sa­vai­tę kas­dien mi­nė­tos vie­naip ar ki­taip svar­bios tarp­tau­ti­nės ar tik Lie­tu­vo­je at­min­ti­nos da­tos.

 

Pir­ma­die­nis – Tarp­tau­ti­nė stu­den­tų die­na. Taip sie­kia­ma su­vie­ny­ti vi­so pa­sau­lio stu­den­tus. Stu­den­ti­ja – be­ne la­biau­siai per­mai­nų sie­kian­ti vi­suo­me­nės da­lis, ki­tus ju­di­nan­ti iš są­stin­gio. Bū­tent nuo stu­den­tiš­kų ju­dė­ji­mų ne vie­no­je ša­ly­je pra­si­dė­jo re­vo­liu­ci­jos.

Ant­ra­die­nį, lap­kri­čio 18-ąją, ne­pri­klau­so­my­bės su­kak­tį šven­tė kai­my­ni­nė Lat­vi­ja. Tą pa­čią die­ną mi­nė­ta Eu­ro­pos su­pra­ti­mo apie an­ti­bio­ti­kus die­na. Taip sie­kia­ma at­kreip­ti dė­me­sį į be­sai­kio jų var­to­ji­mo pa­sek­mes. Žmo­nės daž­nai an­ti­bio­ti­kais gy­do­si pa­tys, no­riai juos per­ka ir ri­zi­kuo­da­mi na­mo ga­be­na­si iš kai ku­rių už­sie­nio vals­ty­bių. Vė­liau pa­tys sau ir pa­si­ski­ria. O pas­kui skun­džia­si, kad li­gos vis grįž­ta. Anot Hi­pok­ra­to, nu­odą nuo vais­to ski­ria tik do­zės dy­dis...

Tre­čia­die­nis ka­len­do­riaus la­pe­ly­je bu­vo pa­žy­mė­tas keis­tu pa­va­di­ni­mu – Tarp­tau­ti­nė tu­a­le­tų die­na. Pa­si­ro­do, 40 proc. pa­sau­lio gy­ven­to­jų ne­tu­ri stan­dar­ti­nių sa­ni­ta­ri­nių pa­to­gu­mų. Dėl šios prie­žas­ties plin­ta in­fek­ci­nės li­gos, di­dė­ja me­di­ci­nos iš­lai­dos.

Penk­ta­die­nį – dvi pui­kios pro­gos. Ir ne tik dėl to, kad tai – dar­bo sa­vai­tės pa­baig­tu­vės. Lap­kri­čio 21-ąją – Pa­sau­li­nė svei­ki­ni­mo­si die­na, ku­rią 1973 me­tais švęs­ti pa­ska­ti­no sa­vo ne­ti­kė­tu su­si­ti­ki­mu la­bai ap­si­džiau­gę du ame­ri­kie­čiai.

Penk­ta­die­nį mi­ni­ma ir Pa­sau­li­nė te­le­vi­zi­jos die­na. 1938 m. pra­dė­ta pre­kiau­ti pir­muo­ju te­le­vi­zo­riu­mi, 1957 m. te­le­vi­zi­ja pra­dė­ta tran­sliuo­ti ir Lie­tu­vo­je, o 1975 m. lai­dos ta­po spal­vo­tos. Šian­dien be te­le­vi­zo­riaus sun­kiai įsi­vaiz­duo­ja­me gy­ve­ni­mą, o dau­ge­lio vie­ni­šų žmo­nių na­muo­se tai – vie­nin­te­lis kal­ban­tis pa­šne­ko­vas...

Šeš­ta­die­nis, lap­kri­čio 22-oji, – šv. Ce­ci­li­jos, mu­zi­kan­tų die­na. Ce­ci­li­ja bu­vo lai­ko­ma in­stru­men­tų ga­min­to­jų, mu­zi­kan­tų, dai­ni­nin­kų ir po­etų glo­bė­ja. Su­val­ki­jo­je sa­ky­ta – jei vy­rai no­ri gau­ti dai­ni­nin­kę žmo­ną, tu­ri šv. Ce­ci­li­jos die­ną su­kal­bė­ti de­vy­ne­rius po­te­rius...

Sek­ma­die­nis, lap­kri­čio 23-io­ji, – Lie­tu­vos ka­riuo­me­nės die­na. 1918 me­tų va­sa­rio 16-ąją bu­vo pa­skelb­tas Lie­tu­vos Ne­pri­klau­so­my­bės ak­tas, o lap­kri­čio 23-iąją iš­leis­tas įsa­ky­mas kur­ti ša­lies gin­kluo­tą­sias pa­jė­gas.

Sa­vai­tės pa­baig­tu­vės – sek­ma­die­nis, lap­kri­čio 23-io­ji, – šv. Kle­men­so, žve­jų glo­bė­jo die­na. Apie tai tu­rė­tų ži­no­ti už­kie­tė­ju­sių žve­jų na­muo­se lau­kian­čios žmo­nos: jei vy­rai grįš per­ne­lyg links­mi – šį­kart jie tu­rė­jo pro­gą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)