Aukštaičiais būdami ukmergiškiai gali didžiuotis savo regionu. Tai – didžiausias Lietuvos etnografinis regionas. Ir saviškiams, ir turistams aukštaičiai pristatomi kaip pasižymintys tarmių, gyvensenos ir etnokultūrinio paveldo margumu.
Aukštaičiuose gyvavo savita muzikavimo skudučiais bei pučiamais ragais kultūra. Esam garsūs ir tuo, kad giedam į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktas sutartines, išlaikiusias archajišką muzikinę ir poetinę formą. Anot tyrėjų, jų dermės liudija seną kilmę, o tobula polifoninė kalba – aukštą to meto muzikinę kultūrą. Sutartinės vadinamos išskirtiniu reiškiniu ne tik lietuvių, bet ir pasaulio folkloristikoje.
„Tai – labai senos, unikalios dainos, atskleidžiančios mūsų savitumą, autentiškas mūsiškas tradicijas, – sako muzikė Jūratė Martinkutė, besirūpinanti jų išsaugojimu mūsų krašte. – Senieji baltų tikėjimai rėmėsi sutartinių dainavimu, į jas viskas sudėta – mūsų pasaulėjauta, pasaulėžiūra. Viduramžių Lietuvoje šis žanras buvo labai paplitęs.“
Anot jos, net ir kaimuose autentiškų sutartinių dabar jau geras pusšimtis metų neberandama: „Pačiai kiek teko rinkti prieš 20–30 metų – kokia dainininkė tik nuotrupą prisimindavo. Sutartinių apraiškų truputį Balkanuose, Polinezijoj likę, bet ir tai – tik kažkas panašaus.“
Sako, kad svarbu jas išsaugoti: „Maža vien tik žinoti, kad tokios buvo. Reikia saugoti „gyvai“, kad dar bent kelios kartos jų nepamirštų. Todėl su Antano Smetonos gimnazijos mokiniais ne tik kalbam apie sutartines – jaunimas jas dainuoja pamokose, renginiuose. Ir mokyti muzikos sutartinės, kurių yra apie 30 dainavimo būdų, – labai tinkamas žanras.“
Dar Aukštaitija vadinama ežerų kraštu. Ji esą garsėja ir kaip aludarių kraštas. Tradiciniai šio regiono patiekalai – skryliai, pieniška miltinių kukulaičių sriuba, blynai su spirgų, varškės, grietinės padažu, ruginė duona. Visa tai įrašyta į Europos kulinarinio paveldo sąrašą.