Spausdinti šį puslapį

Savaitės tėkmėj

Va­le­ri­ja KUZINA

Va­sa­riui be­rie­dant vi­du­rio link šven­čia­me ne­ma­žai at­min­ti­nų da­tų.Net ke­lios jų vie­naip ar ki­taip su­si­ju­sios su svei­ka­ta.

Va­sa­rio 9-ąją ka­ta­li­kai pa­ger­bia kan­ki­nę Apo­lo­ni­ją. Ji ta­po odon­to­lo­gus vie­ni­jan­čiu sim­bo­liu. Kan­ki­nant įta­kin­go Alek­san­dri­jos val­di­nin­ko duk­rą, kad iš­si­ža­dė­tų Kris­taus ti­kė­ji­mo, bu­vo nau­do­ja­mos ir dan­tų rep­lės. Ga­liau­siai mer­ge­lė su­de­gin­ta ant lau­žo.

 

XVIII a. šv. Apo­lo­ni­ja ta­po odon­to­lo­gų glo­bė­ja. Ti­ki­ma, kad jei gar­siai iš­ta­ria­ma fra­zė „Šven­ta Apo­lo­ni­ja!“, dan­tų skaus­mas pa­ma­žu ima malš­ti. Jei taip bū­tų iš tik­rų­jų, su­tau­py­tu­me šim­tus, ku­riuos da­bar pa­lie­ka­me odon­to­lo­gų ka­bi­ne­tuo­se. Ši fra­zė la­bai pra­vers­tų ir mū­sų tau­tie­čiams emig­ran­tams, at­vyks­tan­tiems į Lie­tu­vą tai­sy­ti dan­tų, nes už­sie­ny­je jiems tai – ne­įkan­da­ma.

Kar­tais jiems „ne­įkan­da­mas“ yra ir už­sie­nie­čių gy­ve­ni­mo bū­das. Tai pa­tvir­ti­na šiuo me­tu prieš­ta­rin­gai ver­ti­na­mi įvy­kiai Nor­ve­gi­jo­je. Ti­kė­ki­mės, kad pa­leng­va šy­lan­tis oras iš­tirp­dys le­dus nor­ve­gų šir­dy­se.

Sau­ges­nio in­ter­ne­to die­na mi­ni­ma ant­ro­jo me­tų mė­ne­sio ant­ros sa­vai­tės ant­ra­die­nį, sie­kiant ska­tin­ti sau­giau ir at­sa­kin­giau nau­do­tis in­ter­ne­to tech­no­lo­gi­jo­mis ir mo­bi­liai­siais įren­gi­niais. Šie­met Sau­ges­nio in­ter­ne­to die­na šven­čia­ma va­sa­rio 10 d. Sau­gus in­ter­ne­tas ir mo­bi­lu­sis ry­šys yra svar­būs ne tik jau­nes­nio, bet ir vy­res­nio am­žiaus žmo­nėms, nes jais suk­čiai daž­niau­siai ir pa­si­nau­do­ja. Ne­li­ki­me abe­jin­gi ir sten­ki­mės ap­sau­go­ti ar­ti­muo­sius nuo vi­so­kio plau­ko ap­ga­vi­kų.

Va­sa­rio 11-ąją pa­sau­li­ne li­go­nių die­na pa­skel­bė po­pie­žius Jo­nas Pau­lius II 1992 me­tais. Lie­tu­vos pi­lie­čių svei­ka­ta rū­pi­na­si Lie­tu­vos svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ja. Nuo 1920 me­tų Lie­tu­vo­je pra­dė­ta ne­mo­ka­mai gy­dy­ti varg­šus sa­vi­val­dy­bių ir ki­to­se li­go­ni­nė­se, ne­mo­ka­mai bu­vo gy­do­mi vi­si mo­kyk­lų mo­ki­niai. 1926 me­tais Sei­mui pri­ėmus Li­go­nių ka­sų įsta­ty­mą, ap­si­drau­dę as­me­nys ga­lė­jo nau­do­tis vi­sa­pu­siš­ku ne­mo­ka­mu gy­dy­mu. Šią die­ną be­lie­ka li­go­niams pa­lin­kė­ti pa­sveik­ti, o ne­ser­gan­tie­siems – su­si­mąs­ty­ti apie svei­ką gy­ve­ni­mo bū­dą. Tai ypač ak­tu­a­lu šiuo me­tų lai­ku, siau­čiant per­ša­li­mo li­goms.

Eu­ro­pos Ko­mi­si­ja va­sa­rio 11-ąją yra pa­skel­bu­si Eu­ro­pos sku­bios pa­gal­bos te­le­fo­no nu­me­rio 112 die­na. Pa­si­ro­do, nu­me­ris 112 pa­si­rink­tas ne­at­si­tik­ti­nai: vie­nuo­lik­to­sios die­nos ir va­sa­rio – ant­ro­jo me­tų mė­ne­sio – skait­me­nys su­da­ro se­ką 112. Tik, kaip ži­no­me iš skau­džių pa­vyz­džių, ši pa­gal­ba ne vi­suo­met bū­na efek­ty­vi.

Be šių me­di­ci­nos ir tech­no­lo­gi­jų at­min­ti­nų die­nų ar­tė­ja va­sa­rio 14-oji, šv. Va­len­ti­no, įsi­my­lė­jė­lių die­na, ku­rią gau­bia be­ga­lės le­gen­dų. Šią die­ną žmo­nės vi­sa­me pa­sau­ly­je do­va­no­ja my­li­mie­siems ro­man­tiš­kus at­vi­ru­kus ir do­va­nė­les. Pa­svei­kin­ki­te ir jūs sa­vo šir­dies Va­len­ti­ną.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)