Zi­ta BATAITIENĖ

Nors po­pie­ri­nia­me ka­len­do­riu­je – pa­va­sa­rio pra­džia, pa­va­sa­ri­niai po­žy­miai už lan­go pa­ste­bi­mi jau se­niai. Žie­ma pa­ma­žu už­lei­džia sa­vo po­zi­ci­jas, pa­slėp­da­ma bal­tą rū­bą at­ei­nan­čiam se­zo­nui, pa­lik­da­ma per­mai­nas gam­to­je ir žmo­nių gy­ve­ni­muo­se.

Gy­ve­na­me pir­mą­ją sa­vai­tę po sa­vi­val­dos rin­ki­mų. Po pir­mą kar­tą vy­ku­sių tie­sio­gi­nių me­ro rin­ki­mų. Kaip ir bu­vo ti­kė­ta­si, pri­rei­kė an­tro rin­ki­mų tu­ro. Uk­mer­gės ra­jo­ne – dės­nin­ga: kai­mo žmo­nės ren­ka­si „vals­tie­čių“ kan­di­da­tą, mies­tie­čiai, ti­kė­da­mie­si su­lauk­ti nau­jų dar­bo vie­tų, – Dar­bo par­ti­jos at­sto­vą. Ži­no­ma, kaip nie­kad da­bar tu­ri įta­kos ir as­me­ni­nės kan­di­da­to sa­vy­bės, pa­da­ry­ti dar­bai ir už­ra­šy­ti pa­ža­dai. Iki an­tro rin­ki­mų ra­to yra pro­ga vi­siems pa­gal­vo­ti ir pa­si­rink­ti ra­jo­no „gal­vą“.

 

O kol kas į Lie­tu­vą at­ei­na, o la­biau­siai sos­ti­nės gat­vė­se jau­čia­mas Ka­ziu­ko mu­gės šur­mu­lys. Ran­kų dar­bo kū­ri­nius ant sta­lų iš­dė­lio­ja ama­ti­nin­kai, tau­to­dai­li­nin­kai, liau­dies meist­rai. Nuo jų ne­at­si­lie­ka ūki­nin­kai, siū­lan­tys na­muo­se kep­tą duo­ną, ries­tai­nius, rū­ky­tus kum­pius. Tris die­nas skam­ba sos­ti­nės gat­vės nuo vi­sų re­gio­nų šne­kų, nuo kva­pų ir re­gi­nių.

Šven­ta­sis Ka­zi­mie­ras iš pen­kio­lik­to­jo am­žiaus gy­ve­no vien­gun­giš­ką, as­ke­tiš­ką gy­ve­ni­mą, gy­dė ser­gan­čius ne­pa­gy­do­mo­mis li­go­mis ir pats nuo klas­tin­gos li­gos mi­rė jau­na­me am­žiu­je. Šis Lie­tu­vos glo­bė­jas šian­dien pri­si­me­na­mas vi­sai ki­ta­me kon­teks­te.

Šį sek­ma­die­nį švę­si­me Tarp­tau­ti­nę mo­ters die­ną, ku­ri aso­ci­juo­ja­si su pa­va­sa­rį pra­žys­tan­čio­mis tul­pė­mis. An­ti­kos lai­kais Mo­ters die­ną bu­vo nu­trau­kia­mi ka­rai, kad vy­rai ga­lė­tų pa­bū­ti su sa­vo mo­te­ri­mis.

Kei­čia­si šios šven­tės sta­tu­sas, kei­čia­si ir pa­čios mo­te­rys. Ne­se­niai vy­ku­sio­je Vil­niaus kny­gų mu­gė­je kaip nie­kad daug sa­vo kny­gų pri­sta­tė Lie­tu­vos mo­te­rys. Ra­šy­to­jos – ro­ma­nų, pub­li­cis­ti­kos kū­rė­jos, skulp­to­rės, ak­to­rės, te­at­ro­lo­gės, žur­na­lis­tės, sti­lis­tės drą­siai sto­jo prie vy­rų su ne­ma­žos ap­im­ties kū­ri­niais, iš­sa­ky­da­mos sa­vo pa­tir­tis, ak­ty­viai da­ly­vau­da­mos vi­suo­me­ni­nia­me gy­ve­ni­me.

Ir Uk­mer­gė­je jau­čia­mas dai­lio­sios ly­ties ak­ty­vė­ji­mas. Mo­te­rys ver­žė­si į po­li­ti­ką: iš aš­tuo­nių kan­di­da­tų į ra­jo­no me­rus – net trys ža­vios mo­te­rys...

Kiek­vie­ną pa­va­sa­rį, kai jis ima kve­pė­ti tul­pė­mis ir ži­buok­lė­mis, at­la­po­ja­me lan­gus, kad įskri­dęs skers­vė­jis iš­bai­dy­tų pri­plė­ku­sią žie­miš­ką nuo­tai­ką, vi­są žie­mą bran­giai pirk­tą ši­lu­mą... Te­gul gai­vus oras įei­na ne tik į mū­sų būs­tus, bet ir į sie­las... 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų