Spausdinti šį puslapį

Savaitės tėkmėj

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Iš pil­ko ko­vo ropš­čia­mės į gai­via ža­lu­ma nu­spal­vin­tą ba­lan­dį. Ko­vui, ba­lan­džiui, ge­gu­žei – trims pa­va­sa­rio mė­ne­siams – lie­tu­viai yra su­tei­kę paukš­čių var­dus. Koks svar­bus, koks reikš­min­gas mū­sų pro­tė­viams bu­vo spar­nuo­čių pa­sau­lis, kaip lauk­ta jų, pa­va­sa­rį su­grįž­tan­čių iš to­ly­bių...

Pra­bė­gan­ti sa­vai­tė – ku­pi­na reikš­min­gų įvy­kių ir at­min­ti­nų da­tų. Ko­vo 23-iąją pro­fe­si­nę šven­tę mi­nė­jo pa­sau­lio me­te­o­ro­lo­gai.

Me­te­o­ro grai­kiš­kai – „dan­gaus kū­nas, at­mos­fe­ros reiš­ki­nys“, lo­gos – „moks­las“. Nuo se­nų lai­kų žmo­nės ban­do nu­spė­ti orą. Mū­sų se­no­liai spė­da­vo jį, at­si­žvelg­da­mi į dan­gaus kū­nų ju­dė­ji­mą, įvai­rių gy­vū­nų elg­se­ną.

 

Ko­vo 24-oji – Tarp­tau­ti­nė tu­ber­ku­lio­zės die­na. Taip sie­kia­ma pla­čiau in­for­muo­ti žmo­nes apie šią pa­vo­jin­gą, džio­va va­din­tą li­gą.

De­ja, Lie­tu­vo­je bei Ru­mu­ni­jo­je itin at­spa­rios vais­tams tu­ber­ku­lio­zės gy­dy­mo re­zul­ta­tai iš­lie­ka pa­tys pras­čiau­si tarp ES ša­lių. Di­džiau­sią pa­vo­jų vi­suo­me­nei ke­lia pik­ty­biš­kai ven­gian­tys gy­dy­mo aso­cia­lūs as­me­nys, ku­rie tam­pa grės­me vi­suo­me­nei.

Ko­vo 25-ąją mi­nė­ta Gan­dro šven­tė. Ja pra­si­de­da šil­ta­sis me­tų pus­me­tis. Se­no­liai sa­ko, kad tą­dien meš­kos ri­ta­si iš guo­lio. Kaž­ka­da Gan­dri­nės bu­vo lai­ko­mos pro­se­no­viš­kais Nau­jai­siais me­tais. Vie­nas su šven­te su­si­jęs keis­tas pa­pro­tys – ti­kė­ji­mas, kad šią die­ną gy­va­tės po že­mę sa­vo ka­ra­lie­nės ka­rū­ną ri­ti­nė­ja, taip ža­din­da­mos gam­tą. O jei šią ka­rū­ną iš jų pa­vog­si, ki­tų min­tis skai­ty­si, ži­no­si, kur tur­tai pa­slėp­ti...

Ko­vo 27-oji – Tarp­tau­ti­nė te­at­ro die­na. Te­at­ro iš­ta­kų ga­li­ma ras­ti dar se­no­vės me­džio­to­jų ir žem­dir­bių apei­go­se. Pir­ma­sis pro­fe­sio­na­lus eu­ro­pie­tiš­kas te­at­ras įkur­tas Re­ne­san­so epo­cho­je.

Nuo to lai­ko kla­jo­jan­tys ak­to­riai ta­po sės­lūs, pra­dė­jo vai­din­ti pa­sto­vio­se vie­to­se.

2004 me­tų ko­vo 29-ąją Lie­tu­va įsto­jo į NATO – Šiau­rės At­lan­to su­tar­ties or­ga­ni­za­ci­ją. Tą­dien mi­ni­me Lie­tu­vos įsto­ji­mo į NATO die­ną. Tai – gy­ny­bi­nė or­ga­ni­za­ci­ja vals­ty­bių, su­si­jun­gu­sių, tam, kad iš­sau­go­tų tarp­tau­ti­nę tai­ką.

Pas­ku­ti­nė šios sa­vai­tės die­na – Ver­bų sek­ma­die­nis, mi­ni­mas li­kus sa­vai­tei iki šven­tų Ve­ly­kų. Ti­ki­ma, kad šią die­ną pa­šven­tin­tų anks­čiau­siai pa­va­sa­rį sprogs­tan­čių au­ga­lų ša­ke­lės ža­di­na že­mės ir gy­vu­lių vai­sin­gu­mą, pa­de­da iš­lai­ky­ti svei­ka­tą, gau­si­na der­lių, ne­lei­džia į na­mus trenk­ti per­kū­nui, sau­go pa­sė­lius nuo le­dų ir grau­ži­kų.

Uk­mer­gės ti­kin­tie­siems ši sa­vai­tė bu­vo ir ty­laus at­si­svei­ki­ni­mo lai­kas – į am­ži­ny­bę pir­ma­die­nį iš­ly­dė­jo­me Šv. Pet­ro ir Po­vi­lo baž­ny­čio­je tris de­šimt­me­čius tar­na­vu­sį ku­ni­gą mon­sin­jo­rą Jur­gį Užu­sie­nį. Tuo tar­pu Eu­ro­pa ir vi­sas pa­sau­lis šio­mis die­no­mis ge­di dėl 150 gy­vy­bių nu­si­ne­šu­sios tra­giš­kos lėk­tu­vo ava­ri­jos Pran­cū­zi­jos Al­pė­se.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)