Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Pa­va­sa­rį pa­ta­ria­ma ypa­tin­gai rū­pin­tis svei­ka­ta. Po žie­mos iš­se­ku­sį or­ga­niz­mą ly­di nuo­var­gis, ne­ri­mas, nuo­tai­kų kai­ta. Ty­ri­mai at­sklei­džia, jog ne­ma­lo­ni bū­se­na var­gi­na dau­ge­lį gy­ven­to­jų. Sau­sa oda, jaut­rios akys, vi­ru­sai – ir­gi šio me­to pa­ly­do­vai. Tai le­mia vė­sio­jo kli­ma­to juos­tos, ku­rio­je gy­ve­na­me, ypa­tu­mai, vei­kian­tys or­ga­niz­mo pro­ce­sus.

 

Kad ne­bū­tų taip pra­stai, siū­lo­ma ne­pa­mirš­ti tin­ka­mos mi­ty­bos, ju­dė­ji­mo. Be to, nors gal ne vi­suo­met ti­kim, tei­gia­ma, jog la­bai svar­bu va­ly­ti ir švie­sin­ti min­tis, bū­ti drau­giš­kes­niems, dau­giau šyp­so­tis. Ma­žiau bur­bu­liuo­ti ir su­si­drau­gau­ti su ap­lin­ka...

Ta­čiau ne­ma­lo­nu­mai kar­tais ne­iš­ven­gia­mi. Pa­skelb­to ES ša­ly­se at­lik­to ty­ri­mo re­zul­ta­tai ro­do, jog ko­ne kas ant­ras lie­tu­vis ken­čia nuo stre­so... dar­be. Pa­gal šį ro­dik­lį net­gi pir­mau­ja­me ben­dri­jo­je. Ma­ža to, kas tre­čias lie­tu­vis esą ap­skri­tai ne­pa­ten­kin­tas sa­vo dar­bu. Vi­sa tai, tei­gia­ma, ma­ži­na dar­bo na­šu­mą, ku­rio ro­dik­liai Lie­tu­vo­je taip pat ma­žes­ni.

Ši­to ne­pa­sa­ky­tu­me apie sa­vo ra­jo­no kul­tū­ros dar­buo­to­jus. Jų en­tu­ziaz­mo, ge­ros nuo­tai­kos bei ener­gi­jos ne­sti­go ir šią sa­vai­tę mi­nint Kul­tū­ros die­ną, su­bū­ru­sią vi­sus kar­tu at­si­kvėp­ti, pa­ke­liau­ti po Ker­na­vę. Vi­suo­met at­si­da­vę sa­vo dar­bui, ne­gai­lin­tys lais­va­lai­kio ir pa­čių na­mi­nių gė­ry­bių ruo­šiant ben­druo­me­nių su­si­ė­ji­mus, sve­čių pri­ėmi­mus, va­ka­ro­nes, be­si­sten­gian­tys dėl ma­žo ir di­de­lio, šį kar­tą pa­tys bu­vo pa­gerb­ti, pa­svei­kin­ti. Tra­di­ciš­kai ap­do­va­no­ti ge­riau­si kul­tū­ri­nin­kai.

Pa­va­sa­rį šva­ri­na­ma ir ap­lin­ka: kuo­pia­mi kie­mai, or­ga­ni­zuo­ja­mos tal­kos. Tik – ar žie­ma, ar pa­va­sa­ris – rū­šia­vi­mo bei kon­tei­ne­rių aikš­te­lių šva­ros rū­pes­čiai iš­lie­ka tie pa­tys. Krau­na­mi bal­dai, stik­lai, pa­dan­gos, o į spal­vo­tuo­sius „var­pe­lius“ am­ži­nai nie­kas ne­tel­pa – uk­mer­giš­kiai skun­džia­si ne­ga­lin­tys rū­šiuo­ti...

Dar vie­na pro­ble­ma įvar­di­ja­mas iš­me­ta­mas mais­tas. Kiek jo „iš­skri­do“ lauk po Ve­ly­kų, At­ve­ly­kio? Esam kal­ti­na­mi šim­tų tūks­tan­čių to­nų mais­to iš­švais­ty­mu. Eu­ro­pos Ko­mi­si­jos duo­me­ni­mis, ES iš­me­ta­ma 89 mln. to­nų mais­to per me­tus. Lie­tu­vo­je kas­met iš­me­ta­ma 581 tūkst. to­nų. Pa­skai­čiuo­ta, jog vie­nam ša­lies gy­ven­to­jui per me­tus ten­ka 171 kg iš­me­ta­mo mais­to, o kiek­vie­nas na­mų ūkis dėl to ne­ten­ka apie 300 eu­rų. Duo­na – daž­niau­siai iš­me­ta­mas pro­duk­tas. Re­gis, pa­si­mirš­ta, jog dar ne­se­niai duo­ną gar­bi­no kaip šven­tą, va­di­no šven­ta­die­nio ra­gai­šiu, kū­rė apie ją pa­tar­les...

Tad pa­va­sa­ri­nius lin­kė­ji­mus sau ir ki­tiems sie­ki­me su pro­tin­gu ap­si­va­ly­mu. O ką tik pri­sie­ku­siai val­džiai – su ūpu rau­ti ir men­kiau­sias ra­jo­no pik­tžo­les. Gal smar­kūs šios sa­vai­tės vė­jai pa­dės jai at­pūs­ti į Uk­mer­gę tik­rą pa­va­sa­rį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų