Vaidotė ŠANTARIENĖ

Paaiškėjo, kuriems jauniems Lietuvos vyrams galbūt teks matuotis kario uniformą: pavardės, tarp kurių – ir moterų, jau paskelbtos. Pirmadienį šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą komisija atrinko 36 825 asmenis, kuriems bus išsiųsti nurodymai dėl devynių mėnesių tarnybos. Prievolininkų sąrašai sudaryti naudojant kompiuterinę programą ir remiantis ankstesnių šaukimų patirtim.

 

Pirmi bus šaukiami patys norintieji į tarnybą. Nesurinkus tiek, kiek reikia, savanorių, bus šaukiami prievolininkai nuo 19 iki 26 m. Šauktinių sąrašai sudaromi atsitiktine tvarka. Į juos patekusieji nurodymus gaus paštu, turės atvykti į regioninius karo prievolės skyrius. Vėliau bus siunčiami Karinei medicinos ekspertizės komisijai.

Trys tūkstančiai šiemet pradės tarnybą skirtinguose daliniuose. Pasak krašto apsaugos ministro, savanorių atlikti tarnybą dabar – per 1100. Tuo metu 18–38 m. vyrai ir moterys gali toliau registruotis savo noru eiti tarnybon.

Rugpjūtį ir rugsėjį ją pradės 1 155, lapkritį ir gruodį – 1 845 prievolininkai. Kariams – valstybės išlaikymas, tarnyba vertinama ir specialiomis įmokomis.

Trečiadienį paskelbus sąrašus ir dėl jų apgulus internetą, šis strigo. Pasipylė komentarai. Džiaugsmingi ar pilni nevilties... Tarnyba lyginama su spąstais, priverstinėmis atostogomis. Dėl santykių, auginamų mažylių, prisiimtų paskolų, suplanuotų išvykų viešai piktinasi paskelbtųjų mylimosios. Ne vienas, tądien šventęs gimtadienį, „apsidžiaugė“ tokia naujiena – „dovana“...

Sąrašuose – ir krepšininko Sabonio sūnaus, tenisininko Berankio, kitų sportininkų pavardės. Interneto komentatoriai svarsto – va jau jie tikrai išsisuks...

Daug emocijų sukėlė planai dėl naujų teritorinių vienetų. Pirmadienį Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos siūlymams keisti Vilniaus apskrities ribas, silpniau išvystytas jos savivaldybes – Ukmergės, Švenčionių ir Širvintų priskiriant Utenos apskričiai, o Šalčininkų – Alytaus. Siekiama lygiuotis į ES galiojančią teritorijų skirstymo sistemą, rengiantis tam, kai Lietuva viršys 75 proc. ES bendrojo vidaus produkto vidurkio ir nebegaus paramos. Tai esą padėtų neprarasti 2,7 mlrd. eurų.

Nors sakoma, jog beveik niekas nepakis, visuomenė nerimauja: ar keisis įstaigų darbas, savivaldos reikalai, administraciniai dalykai... Vadina biurokratija, valdžios aferom. Ironizuojama, kad Ukmergę galėtų jungti ne prie Utenos, o kokios Klaipėdos. Nuvažiavęs čia tvarkyti reikalų, žmogus bent pajūry pabūtų, nes gal gyvenime jūros nematęs...

Teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pakeitimo projektas turėtų būti parengtas iki rugsėjo 30 d.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų