Spausdinti šį puslapį

Savivaldybę slegia skolų našta

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės fi­nan­si­nė si­tu­a­ci­ja įtemp­ta – ne­aiš­ku, ar bus su­rink­tos biu­dže­te nu­ma­ty­tos pa­ja­mos. At­ly­gi­ni­mų už gruo­dį iki ki­tų me­tų teks pa­lauk­ti ir dar­buo­to­jams – šį mė­ne­sį bus iš­mo­kė­ti tik avan­sai. Sa­vi­val­dy­bės sko­lų naš­ta – 36 mi­li­jo­nai li­tų. To­kia ji dar nie­kuo­met ne­bu­vo.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

2012 me­tų sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to pla­ne bu­vo 91 mi­li­jo­nas 183 tūks­tan­čiai litų pa­ja­mų. Iki gruo­džio ant­ro­sios pu­sės į ra­jo­no pi­ni­gi­nę įplau­kė 88 mi­li­jo­nai 683 tūks­tan­čiai li­tų.

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Fi­nan­sų sky­riaus ve­dė­ja Vi­da But­ke­vi­čie­nė sa­ko, kad į biu­dže­tą su­rink­tos lė­šos šio­mis įtemp­to­mis die­no­mis skai­čiuo­ja­mos be­ne kas­dien.

Iki me­ti­nio biu­dže­to pla­no įvyk­dy­mo dar trūks­ta so­li­džios su­mos – 2,5 mi­li­jo­no li­tų. Di­džiau­sia šios su­mos da­lis – 2,1 mi­li­jo­no li­tų – rei­ka­lin­ga sa­vi­val­dy­bės sa­va­ran­kiš­koms funk­ci­joms už­tik­rin­ti – švie­ti­mo įstai­gų ūki­nės da­lies, kul­tū­ros įstai­gų, ko­mu­na­li­nio ūkio iš­lai­ky­mui.

Jau aiš­ku, kad sa­vi­val­dy­bės dar­buo­to­jai ne­gaus at­ly­gi­ni­mo už gruo­džio mė­ne­sį – jiems bus iš­mo­kė­tas tik avan­sas.

Vi­są mė­ne­sio al­gą gaus tik tie spe­cia­lis­tai, ku­rie vyk­do vals­ty­bės de­le­guo­tas funk­ci­jas. Tai sa­vi­val­dy­bės Že­mės ūkio ir in­fra­struk­tū­ros, So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus spe­cia­lis­tai bei kai ku­rie ki­tų sky­rių dar­buo­to­jai.

„Vals­ty­bės do­ta­ci­jos yra per­ves­tos ir ga­li­me su jais at­si­skai­ty­ti. O mo­kes­čius, iš ku­rių mo­ka­mi at­ly­gi­ni­mai ki­tiems dar­buo­to­jams, sa­vi­val­dy­bė tu­ri su­si­rink­ti pa­ti“, – sa­ko sa­vi­val­dy­bės fi­nan­si­nin­kė.

Dau­giau­siai jų su­ren­ka­ma iš gy­ven­to­jų pa­ja­mų mo­kes­čio – dau­giau nei 18 mi­li­jo­nų li­tų per me­tus. Ma­žiau­sios įplau­kos – iš vie­ti­nių ir vals­ty­bės rin­klia­vų, pa­vel­di­mo ar do­va­no­ja­mo tur­to mo­kes­čio – skai­čiuo­ja­mos tik de­šim­ti­mis tūks­tan­čių li­tų.

Anot V. But­ke­vi­čie­nės, dar yra vil­čių, kad biu­dže­te nu­ma­ty­tas pa­ja­mas pa­vyks su­rink­ti.

„Gruo­dis – pi­ni­gais dos­niau­sias mė­nuo. Mat šį mė­ne­sį daž­niau­siai mo­ka­mi du at­ly­gi­ni­mai – už lap­kri­tį ir už gruo­dį pa­pras­tai dar­buo­to­jams su­mo­ka al­gas ver­slo įmo­nės, tu­rin­čios lė­šų“, – sa­ko ji.

Pir­miau­sia pla­nuo­ja­ma at­si­skai­ty­ti su biu­dže­ti­nė­mis sa­vi­val­dy­bės įstai­go­mis – švie­ti­mo, kul­tū­ros įstai­go­mis, bib­lio­te­ka. Li­ku­sios lė­šos bus per­ve­da­mos ad­mi­nist­ra­ci­jai.

Sa­vi­val­dy­bės pe­čius sle­gia ir so­li­di sko­lų naš­ta. Gruo­džio pra­džio­je sa­vi­val­dy­bės įsi­sko­li­ni­mai sie­kė 36 mi­li­jo­nus li­tų. Taip grės­min­gai ji dar nie­kuo­met ne­bu­vo iš­au­gu­si. Per­nai gruo­džio pa­bai­go­je sa­vi­val­dy­bės sko­la bu­vo 31,9 mi­li­jo­no li­tų.

Di­džiau­sia da­lis šių­me­ti­nės sko­los – 21,8 mi­li­jo­no li­tų  – pa­sko­los iš ban­kų, ku­rios pa­nau­do­tos pri­si­dė­ti įgy­ven­di­nant eu­ro­pi­nius pro­jek­tus. Pa­sak pa­šne­ko­vės, di­die­ji pro­jek­tai – mies­to gat­vių re­konst­ruk­ci­ja, pės­čių­jų-dvi­ra­čių ta­ko sta­ty­ba, Užu­gi­rio dva­ro re­no­va­ci­ja – yra pa­tys bran­giau­si ir sa­vi­val­dy­bei ten­ka sko­lin­tis ne­ma­žas su­mas.

Uk­mer­gės vai­kų glo­bos na­mams sa­vi­val­dy­bė sko­lin­ga 1 mi­li­jo­ną 300 tūks­tan­čių li­tų.

1 mi­li­jo­ną li­tų vir­ši­ja ir sa­vi­val­dy­bės įsi­pa­rei­go­ji­mai UAB Uk­mer­gės au­to­bu­sų par­kui už nuos­to­lin­gus marš­ru­tus ir leng­va­ti­nį ke­lei­vių ve­ži­mą.

Pa­na­ši si­tu­a­ci­ja bu­vo ir per­nai – įtam­pa sa­vi­val­dy­bė­je tvy­ro­jo iki pas­ku­ti­nių gruo­džio die­nų. Ta­čiau, kad ir sun­kiai, biu­dže­te nu­ma­ty­tos pa­ja­mos bu­vo su­rink­tos. At­ly­gi­ni­mai dar­buo­to­jams bu­vo iš­mo­kė­ti sau­sio pra­džio­je.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)