Spausdinti šį puslapį

Savo kolekcijas papildė Ukmergėje

Sa­vait­ga­lį Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tre šur­mu­lia­vo ne­įpras­ta mu­gė – Tarp­tau­ti­nė alaus at­ri­bu­ti­kos ko­lek­ci­nin­kų pa­ro­da–bir­ža. Or­ga­ni­za­to­riai ti­ki­na – dau­giau­siai daik­tų jo­je bu­vo ne par­duo­ta, o iš­mai­ny­ta.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­na­ičio nuotr. Pa­ro­dos–bir­žos da­ly­viai uk­mer­giš­kiai Ra­mū­nas Iva­naus­kas ir Pra­nas Mu­le­vi­čius (dešinėje).

 

Iš vi­so į Uk­mer­gę su­si­rin­ko apie šim­tą da­ly­vių iš Len­ki­jos, Lat­vi­jos, Ru­si­jos, Bal­ta­ru­si­jos. Čia vy­ko mai­nai, ku­rių me­tu ga­li­ma bu­vo įsi­gy­ti eks­po­na­tus sa­vo ko­lek­ci­joms.

Kas ne­si­do­mi ko­lek­cio­na­vi­mu, sun­kiai įsi­vaiz­duo­ja vir­tu­vę, ku­rio­je kun­ku­liuo­ja ką nors aist­rin­gai ren­kan­tys žmo­nės. Vie­niems – pa­pras­čiau­sias pa­lė­pė­je dū­lan­tis po­pier­ga­lis ar bu­te­lis ki­tiems ga­li tap­ti gei­džia­miau­siu gy­ve­ni­me daik­tu.

 

09-11-1_straipsnio_2_nuotr

 

D. Tamelio renkami kamšteliai sudėti į specialius albumus.


 

Alaus at­ri­bu­ti­kos ko­lek­ci­nin­kai ren­ka įvai­riau­sius da­ly­kė­lius, su­si­ju­sius su alaus ga­my­ba bei pre­ky­ba, – bu­te­lius, skar­di­nes, tau­res, bo­ka­lus, bu­te­lių ati­da­ry­tu­vus, ra­šik­lius, pe­le­ni­nes, pa­dėk­liu­kus, net ba­ro rankš­luos­tė­lius...

 

Alų ge­ria re­tai

 

Į šį sū­ku­rį įsi­su­ko ir ke­li uk­mer­giš­kiai, sa­vo ko­lek­ci­jas ben­dra­min­čiams pa­ro­dę bei jas pa­pil­dę pra­ėju­sią sa­vai­tę vy­ku­sia­me ren­gi­ny­je.

 

09-11-1_straipsnio_3_nuotr

Gal šis tarptautinis susitikimas taps tradiciniu?


 

Sta­ty­bų ver­slu be­si­ver­čian­tis Ra­mū­nas Iva­naus­kas alaus eti­ke­čių ir pa­dėk­liu­kų ko­lek­ci­ją kau­pia 12 me­tų. PSPC vai­ruo­to­ju dir­ban­tis Pra­nas Mu­le­vi­čius su­si­do­mė­jo bu­vu­sių TSRS ša­lių alu­da­rių kamš­te­liais ir skar­di­nė­mis. Jis sa­vo ko­lek­ci­ją kau­pia 7-erius me­tus.

Abu uk­mer­giš­kiai pri­klau­so skir­tin­giems alaus at­ri­bu­ti­kos ko­lek­ci­nin­kų klu­bams. Pra­nas – klu­bui „Prie bo­ka­lo“, Ra­mū­nas – klu­bui „Alu­tis“.

Lie­tu­vo­je iš vi­so yra trys alaus at­ri­bu­ti­kos ko­lek­ci­nin­kų klu­bai. Be mi­nė­tų dvie­jų – klu­bas „Hu­mu­lus lu­pu­lus“.

Uk­mer­giš­kiai, o ir ki­ti kal­bin­ti bir­žos da­ly­viai ti­ki­na – alų ge­rian­tys, ta­čiau tik­rai ne­daž­nai – tik sa­vait­ga­liais ar per šven­tes. „Ne­bū­ti­nai tu­ri ger­ti alų, kad rink­tum alaus at­ri­bu­ti­ką“, – ti­ki­na vy­rai.

 

Uni­ka­lūs eks­po­na­tai

 

Vie­nas iš ren­gi­nio or­ga­ni­za­to­rių jo­na­viš­kis Da­nas Ta­me­lis pa­sa­ko­jo, kad to­kios pa­ro­dos–bir­žos – vie­nas iš bū­dų pri­sie­ku­siems ko­lek­ci­nin­kams ras­ti ieš­ko­mų eks­po­na­tų ko­lek­ci­jų pa­pil­dy­mui.

D. Ta­me­lis sa­vo ko­lek­ci­ją kau­pia per 20 me­tų.

 

09-11-1_straipsnio_4_nuotr

Kolekcionieriai ne tik mainė, bet ir linksminosi.


 

Ren­ka eg­zo­ti­nių ša­lių alaus eti­ke­tes. „Kuo sun­kiau pa­pul­ti į ša­lį ir kuo ma­žiau jo­je yra alaus da­ryk­lų, tuo eti­ke­tė yra ver­tin­ges­nė. La­bai ma­žai pa­sau­lio ša­lių iš vi­so ne­ver­da alaus – tai Ira­kas, Ira­nas, Pa­kis­ta­nas. Ki­tur šis gė­ri­mas dau­giau ar ma­žiau po­pu­lia­rus“, – pa­sa­ko­jo ko­lek­cio­nie­rius.

Eti­ke­čių jis tu­ri su­kau­pęs apie 100 tūks­tan­čių – pil­ną vi­du­ti­nio dy­džio spin­tą. Daž­niau­siai eti­ke­tės iš­mai­ny­tos, pa­do­va­no­tos drau­gų, pirk­tų – la­bai ne­daug.

Ren­ka D. Ta­me­lis ir ki­to­kius alaus eks­po­na­tus – pa­dėk­liu­kus su So­vie­tų Są­jun­go­je ga­min­to alaus lo­go­ti­pais bei bu­te­lių kamš­te­lius.

Vy­ras pa­sa­ko­jo, kaip kar­tais at­si­ran­da la­bai re­tų eks­po­na­tų. Jo ran­ko­se re­te­ny­bė – eti­ke­tė nuo alaus, ga­min­to la­bai ma­žo­mis par­ti­jo­mis, sta­ti­nės. Alaus par­ti­jos bū­ta to­kios ma­žos, kad eti­ke­tė ga­min­ta pu­siau ran­ki­niu bū­du.

 

Do­mi­na tik „ba­tai“

 

Al­gi­man­tas Ru­šys iš Kau­no pri­si­pa­ži­no Uk­mer­gė­je sa­vo ko­lek­ci­jos nie­kuo ne­pa­pil­dęs. Mat jo ko­lek­ci­ja la­bai ypa­tin­ga – vie­nin­te­lė to­kia Lie­tu­vo­je. Kau­nie­tis ren­ka ba­to for­mos alaus bo­ka­lus su ga­min­to­jo žen­klu.

 

09-11-1_straipsnio_5_nuotr

Į šeštadienį vykusį renginį susirinko per šimtą dalyvių.


 

Tu­ri to­kių ba­tų su­kau­pęs 560. Pa­pil­dy­ti ko­lek­ci­ją jis su­ge­ba tik mil­ži­niš­ko­se alaus at­ri­bu­ti­kos bir­žo­se Vo­kie­ti­jo­je. Ten su­plau­kia eks­po­na­tai iš vi­so pa­sau­lio.

Pa­šne­ko­vas pa­ste­bi – ko­lek­cio­na­vi­mas Lie­tu­vo­je ir pa­sau­ly­je spar­čiai po­pu­lia­rė­ja ir ori­gi­na­lių daik­tų ras­ti tam­pa vis sun­kiau.

Na­tū­ra­lu, kad šio­je sri­ty­je at­si­ran­da ir fal­si­fi­ka­tų. Ge­rai ap­žiū­rė­jęs tuo įta­rė vie­ną jam pa­ro­dy­tą kamš­te­lį.

 

Ga­li­ma bu­vo ir pa­ra­gau­ti

 

Vie­tą Uk­mer­gė­je tarp­tau­ti­nei pa­ro­dai–bir­žai ren­gi­nio da­ly­viai ti­ki­na pa­si­rin­kę ne at­si­tik­ti­nai. Prieš tre­jus me­tus Uk­mer­gės mies­to šven­tės me­tu pa­ban­dė sa­vo po­mė­gį pa­de­monst­ruo­ti tie­siog mies­to aikš­tė­je. Pa­ti­ko, tad šie­met su­ta­rė įsi­kur­ti kul­tū­ros cen­tre.

Kad ko­lek­ci­nin­kams ne­bū­tų nuo­bo­du, or­ga­ni­za­to­riai su­ren­gė įvai­rių spor­ti­nių rung­čių ir sma­gių at­rak­ci­jų. Neap­si­ei­ta ir be pa­ties kal­ti­nin­ko, vie­ni­jan­čio čia su­si­rin­ku­sius žmo­nes, – alaus. Juo bu­vo pre­kiau­ja­ma tie­siog ko­lek­ci­nin­kų pa­šo­nė­je.

Nors at­si­ra­do šio gė­ri­mo pa­dau­gi­nu­siųjų, dau­gu­ma kal­bin­tų­jų ti­ki­no alu­mi ne­pik­tnau­džiau­jan­tys ir alaus gur­ma­nais ne­san­tys.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)