Senosios tarybos posėdyje – paskutiniai akordai

Pra­ėju­sią sa­vai­tę į pas­ku­ti­nį po­sė­dį su­si­rin­ko se­no­ji ra­jo­no ta­ry­ba. Vie­niems ta­ry­bos na­riams šis po­sė­dis bu­vo at­si­svei­ki­ni­mas su man­da­tu, ki­tiems reiš­kė nau­jų dar­bų pra­džią. Tie­sa, be­maž iš de­šim­ties ta­ry­bą pa­lie­kan­čių­jų gė­lių su­lau­kė tik du...

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Po­sė­dis pra­si­dė­jo ši­lu­mos ūkio eks­per­to Vy­gin­to Si­dzi­kaus­ko ty­ri­mų stu­di­jos pri­sta­ty­mu. Ši­lu­mos tie­ki­mo-var­to­ji­mo stu­di­jos tiks­lai at­spin­di prin­ci­pą „var­to­to­jas ren­ka­si“ bei sie­kia įtrauk­ti gy­ven­to­jus, spren­džiant cen­tra­li­zuo­tos ši­lu­mos tie­ki­mo or­ga­ni­za­vi­mo klau­si­mus.

Stu­di­jos su­da­ry­to­jai ak­cen­ta­vo di­dė­jan­čius mo­kes­čius už bu­to šil­dy­mą, prie­mo­nių re­gu­liuo­ti ši­lu­mą ne­bu­vi­mą dau­gia­bu­čiuo­se, po­rei­kio at­si­jung­ti nuo cen­tra­li­zuo­tų tin­klų au­gi­mą, gy­ven­to­jų ne­pa­si­ti­kė­ji­mą dau­gia­bu­čių re­no­va­vi­mo pro­gra­ma. Tarp prie­žas­čių, nulėmusių ana­li­zės bū­ti­nu­mą, – ir už­si­tę­sęs sa­vi­val­dy­bės tei­si­nis gin­čas su ši­lu­mos ūkio nuo­mi­nin­ku.

Pri­sta­ty­tos pen­kios al­ter­na­ty­vos, kaip cen­tra­li­zuo­tai ar de­cen­tra­li­zuo­tai or­ga­ni­zuo­ti ši­lu­mos ener­gi­jos tie­ki­mą ra­jo­ne. Anot V. Si­dzi­kaus­ko, jo­se yra ir tei­gia­mų pu­sių, ir trū­ku­mų. Ta­čiau eks­per­tas pri­si­pa­ži­no, kad nuo­dug­ni šios te­mos ana­li­zė da­ro jį vis di­des­niu de­cen­tra­li­zuo­to ši­lu­mos ener­gi­jos tie­ki­mo ša­li­nin­ku.

„Vy­riau­sy­bė pa­leng­vi­no at­si­jun­gi­mą tei­sės ak­tais – at­si­jun­gi­mo vi­so na­mo pa­grin­du tei­sės ak­tai ne­ri­bo­ja“, – tei­gia eks­per­tas. Šios stu­di­jos il­gai stal­čiu­je lai­ky­ti jis ne­pa­ta­ria – tai ne­nau­din­ga sa­vi­val­dy­bei. „Jei du­jos pa­brangs, po ke­lerių me­tų žmo­nės ne­be­tu­rės pi­ni­gų su­si­mo­kė­ti už ši­lu­mą“, – per­spė­jo pra­ne­šė­jas.

Ta­ry­bos na­riai pri­ėmė re­zo­liu­ci­ją „Dėl Uk­mer­gės ra­jo­no ši­lu­mos ūkio plėt­ros kon­cep­ci­jos“. Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja įpa­rei­go­ta su­pa­žin­din­ti su ja ra­jo­no gy­ven­to­jus bei at­lik­ti nuo­mo­nės ty­ri­mus.

 

Tvir­ti­no ata­skai­tas

 

Ta­ry­ba pa­tvir­ti­no sa­vi­val­dy­bės Kon­tro­lės ir au­di­to tar­ny­bos, Vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ro pra­ei­tų me­tų ata­skai­tas. Taip pat – VšĮ Jau­ni­mo lais­va­lai­kio cen­tro veik­los pro­gra­mą bei Ne­sta­cio­na­rių so­cia­li­nių pa­slau­gų cen­tro nuo­sta­tų nau­ją re­dak­ci­ją.

Dis­ku­si­ja iš­ki­lo dėl Jau­ni­mo lais­va­lai­kio cen­tro fi­nan­sa­vi­mo. Pri­trū­kus pi­ni­gų at­ly­gi­ni­mams, jo dar­buo­to­jai bu­vo pri­vers­ti ei­ti ne­mo­ka­mų atos­to­gų. Nors ta­ry­bos na­rių nuo­mo­nės, ar tu­ri sa­vi­val­dy­bė fi­nan­suo­ti vie­šą­sias įmo­nes, ne­su­ta­po, cen­trą vis dėlto pa­ža­dė­ta „pa­temp­ti“.

 

Pa­lik­ta ga­li­my­bė

 

Svars­ty­tas klau­si­mas apie li­cen­ci­jų vers­tis maž­me­ni­ne pre­ky­ba al­ko­ho­li­niais gė­ri­mais iš­da­vi­mo tvar­ką. Dis­ku­tuo­ta, kaip rei­kė­tų ma­tuo­ti at­stu­mą nuo įmo­nės, pre­kiau­jan­čios al­ko­ho­li­niais gė­ri­mais, iki ug­dy­mo bei ki­tų Al­ko­ho­lio kon­tro­lės įsta­ty­me iš­var­din­tų įstai­gų.

Sa­vi­val­dy­bė siū­lo ri­bo­ti šį at­stu­mą iki 50 met­rų, ma­tuo­jant nuo ug­dy­mo ar ki­tos įstai­gos ar­ti­miau­sio pa­sta­to iki įė­ji­mo į pa­sta­tą, ku­ria­me pre­kiau­ja­ma al­ko­ho­li­niais gė­ri­mais.

Kon­ser­va­to­rius An­ta­nas Damb­raus­kas siū­lė li­cen­ci­jos iš­da­vi­mo klau­si­mą spręs­ti kiek­vie­nu kon­kre­čiu at­ve­ju, ne­pri­me­tant iš anks­to pa­ruoš­tų są­ly­gų. Šį siū­ly­mą kri­ti­ka­vo nau­ja­są­jun­gie­tis Val­das Pet­ro­nis. Jo ma­ny­mu, „tu­ri bū­ti aiš­ku­mas“, kad ver­sli­nin­kas per­skai­ty­tų sa­vi­val­dy­bė­je ga­lio­jan­čias tai­syk­les ir nu­spręs­tų, in­ves­tuo­ti ar ne­in­ves­tuo­ti į to­kį ver­slą.

Ga­liau­siai nu­spręs­ta, kad at­stu­mas tu­ri bū­ti ne ma­žes­nis kaip 50 met­rų. Ta­čiau ver­sli­nin­kui dėl li­cen­ci­jos ga­vi­mo su­tei­kia­ma ga­li­my­bė kreip­tis į ta­ry­bą, kad si­tu­a­ci­ja bū­tų per­žiū­rė­ta kon­kre­čiu at­ve­ju.

 

Dau­gė­ja dar­že­li­nu­kų

 

Bu­vo pa­tvir­tin­tas ra­jo­no ug­dy­mo įstai­go­se or­ga­ni­zuo­ja­mo prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo mo­de­lių ir gru­pių bei ben­dro­jo la­vi­ni­mo mo­kyk­lų kla­sių kom­plek­tų ir mo­ki­nių skai­čiaus pro­jek­tas 2011–2012 moks­lo me­tams.

Šiais moks­lo me­tais ra­jo­ne vei­kia 26 prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo gru­pės, ku­rias lan­ko 356 ug­dy­ti­niai. Pla­nuo­ja­ma, kad ki­tais moks­lo me­tais jų pa­dau­gės iki 397. Vai­kų ug­dy­mą nu­ma­to­ma or­ga­ni­zuo­ti 29 gru­pė­se.

Šie skai­čiai džiu­gi­na, nes pas­ta­rą­jį de­šimt­me­tį vai­kų nuo­lat ma­žė­jo. Per šį lai­ko­tar­pį ra­jo­no mo­kyk­lo­se moks­lei­vių su­ma­žė­jo nuo 8062 iki 4911.

Va­sa­rą iki­mo­kyk­li­nes įstai­gas ir sky­rius lan­ko ma­žiau vai­kų, tad, tau­pant lė­šas, lai­ki­nai už­da­ro­mi kai ku­rie sky­riai, gru­pės. Kai ku­rios gru­pės lai­ki­nai per­ke­lia­mos į ki­tas ug­dy­mo įstai­gas. Jų są­ra­šą pa­tvir­ti­no ta­ry­bos na­riai. Re­mon­to dar­bai nu­ma­to­mi lop­še­ly­je-dar­že­ly­je „Eg­lu­tė“ bei spe­cia­lio­jo ug­dy­mo cen­tre „Vy­tu­rė­lis“. Šių įstai­gų dar­bo gra­fi­kas taip pat bu­vo ap­tar­tas.

 

Ne­ėmė į gal­vą

 

Spren­di­mas dėl sa­vi­val­dy­bės re­zer­vi­nių gy­ve­na­mų­jų pa­tal­pų nuo­mos at­vyks­tan­tiems spe­cia­lis­tams su­tei­ki­mo bu­vo pri­im­tas neat­si­žvel­gu­s į Vy­riau­sy­bės at­sto­vo Jur­gio Jur­ke­vi­čiaus per­spė­ji­mą. Pas­ta­ra­sis tei­gia, kad sa­vi­val­dy­bė ne­tu­rin­ti tei­sės su­teik­ti būs­tą iš ki­tų ra­jo­nų at­vyks­tan­tiems po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to pa­rei­gū­nams, ka­dan­gi nė­ra jų darb­da­vė. Anot J. Jur­ke­vi­čiaus, ge­ri ta­ry­bos no­rai pra­si­len­kia su įsta­ty­mais.

Re­zer­vi­niai būs­tai bu­vo skir­ti Uk­mer­gės po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to spe­cia­lis­tams ir anks­čiau. Ta­ry­bos na­riams pa­ste­bė­jus, kad šio spren­di­mo Vy­riau­sy­bės at­sto­vas ne­ap­skun­dė, jis pa­aiš­ki­no, kad tą pa­da­ry­ti ne­vė­lu.

 

03-29-2_straipsnio_2_nuotr


At­lei­do nuo mo­kes­čio

 

Į ta­ry­bos na­rius krei­pė­si ke­le­tas as­me­nų, pra­šy­da­mi su­teik­ti ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­čio leng­va­tas. Ta­čiau ta­ry­ba yra nu­ta­ru­si nesu­si­tvar­kiu­sie­siems būs­to pa­skir­ties do­ku­men­tų jo­kių leng­va­tų ne­su­teik­ti. Vis tik iš­skir­ti­nis at­ve­jis per­nykš­tį spren­di­mą su­švel­ni­no.

Vi­diš­kių mies­te­lio gy­ven­to­ja Jo­lan­ta Če­kaus­kai­tė-Gri­ne­vi­čie­nė pra­šė at­leis­ti nuo ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­čio, mo­ty­vuo­da­ma tuo, kad jos šei­ma gy­ve­na ad­mi­nist­ra­ci­nė­se pa­tal­po­se ben­dra­sa­vi­nin­kų tei­sė­mis. Ke­tu­rių as­me­nų Gri­ne­vi­čių šei­ma val­do ma­žą­ją da­lį pa­sta­to ir be ki­tų sa­vi­nin­kų su­ti­ki­mo pa­tal­pų pa­skir­ties keis­ti ne­tu­ri tei­sės. Ki­ti būs­to sa­vi­nin­kai to da­ry­ti ne­ke­ti­na.

Pa­gal įsta­ty­mus už gy­ve­na­mo­sios pa­skir­ties būs­tą ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­čio mo­kė­ti ne­rei­kia.

Kai ku­riems ta­ry­bos na­riams ki­lo abe­jo­nių, ar vis­ką gy­ven­to­jai pa­da­rė, kad būs­to pa­skir­tis bū­tų pa­keis­ta.

Li­be­ral­cen­tris­tas Ro­mas Pi­vo­ras pa­ta­rė sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ją įpa­rei­go­ti sa­vo ju­ris­tus pa­dė­ti žmo­nėms su­si­gau­dy­ti šio­se tei­si­nė­se pe­ri­pe­ti­jo­se, pa­tar­ti, ko­kiu ke­liu ei­ti, kad būs­to pa­skir­tis bū­tų pa­keis­ta.

 

Tei­sy­bės ieš­ko­jo ta­ry­bo­je

 

Lion­gi­nas Di­kas, dar ne­se­niai dir­bęs UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ kū­ri­ku, ra­jo­no ta­ry­bai pa­si­skun­dė dėl įmo­nės di­rek­to­riaus Rai­mon­do Ra­gaus­ko sa­vi­va­lia­vi­mo. Anot L. Di­ko, jį di­rek­to­rius at­lei­do iš dar­bo tik dėl to, kad at­si­sa­kė plau­ti jo tar­ny­bi­nį au­to­mo­bi­lį. Žmo­gus ti­ki­na, kad su­ži­no­jęs apie at­lei­di­mą ban­dė ras­ti ben­drą kal­bą su vir­ši­nin­ku, ta­čiau jam ne­pa­vy­ko. „No­rė­jau iš­spręs­ti gra­žiuo­ju. Sa­kau – di­rek­to­riau, ran­dam kom­pro­mi­są... Ne­bent jis ne­ži­no, ką tas žo­dis reiš­kia“, – iro­ni­za­vo nu­ken­tė­ju­sy­sis.

Ra­jo­no me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas pa­siū­lė bu­vu­siam sa­vi­val­dy­bės įmo­nės dar­buo­to­jui iš­ban­dy­ti vie­nin­te­lę iš­ei­tį – kreip­tis į teis­mą. „Vis­kas į vie­nus var­tus“, – po po­sė­džio kal­bė­jo L. Di­kas. Pri­si­pa­ži­no, kad iš­sa­ky­da­mas šią pro­ble­mą ta­ry­bai ti­kė­jo­si ki­to­kios re­ak­ci­jos. Žmo­gus ma­no, kad įmo­nės stei­gė­jas tu­rė­tų at­kreip­ti dė­me­sį į jo pa­mi­nė­tus fak­tus, ir pa­ti­ki­no, kad į tei­sėt­var­kos ins­ti­tu­ci­jas kreip­sis.

 

Rei­kia aikš­te­lių šu­nims

 

In­for­ma­ci­ją apie Sa­vi­val­dy­bės te­ri­to­ri­jų tvar­ky­mo ir šva­ros tai­syk­lių įgy­ven­di­ni­mą pa­tei­kė mies­to se­niū­nas Sta­sys Jac­kū­nas. Ta­ry­bos na­riai iš­dės­tė sa­vo pa­ste­bė­ji­mus. Vals­tie­tė liau­di­nin­kė Ele­na Mi­ri­na­vi­čie­nė pa­ste­bė­jo, kad pats lai­kas pa­si­rū­pin­ti spe­cia­lio­mis šu­nų ve­džio­ji­mo aikš­te­lė­mis bei ma­žin­ti šiukš­ly­nus ap­link at­lie­kų kon­tei­ne­rius. Taip pat tei­ra­vo­si, ar ka­pi­nių prie­žiū­ros tai­syk­lėms prieš­ta­rau­ja, jei duo­bę kas­ti ima­si pa­žįs­ta­mi ar drau­gai, o ne­sam­do­ma įmo­nė.

V. Pet­ro­nis ma­no, kad ap­link kon­tei­ne­rius la­bai pra­vers­tų ažū­ri­nės tvo­re­lės. Jos bent jau ne­leis­tų šiukš­lėms la­kio­ti pa­vė­jui...

Se­niū­nas pa­ti­ki­no, kad lei­dus kas­ti duo­bę bet kam, ne­su­kon­tro­liuo­si ne­le­ga­laus dar­bo bei jo ko­ky­bės. Bū­na at­ve­jų, kai po lai­do­tu­vių skun­džia­si kai­my­ni­nes ka­pa­vie­tes pri­žiū­rin­tys as­me­nys dėl su­lau­žy­tų tvo­re­lių ar ap­dau­žy­tų pa­min­klų.

 

Apie įkeis­tą tur­tą

 

Per­nai pa­si­ra­šy­ta kre­di­to su­tar­tis tarp AB Ūkio ban­ko ir UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“. „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ apy­var­ti­nėms lė­šoms yra pa­ė­mu­si 1,5 mi­li­jo­no li­tų pa­sko­lą iš AB Ūkio ban­ko. Ban­kas krei­pė­si į Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bę su pra­šy­mu su­teik­ti šiai pa­sko­lai pa­pil­do­mą ga­ran­ti­ją, įkei­čiant ne­kil­no­ja­mą­jį tur­tą.

Sa­vi­val­dy­bė pa­siū­lė įkeis­ti bu­vu­sios Ly­duo­kių pa­grin­di­nės mo­kyk­los pa­sta­tus. Jų įsi­gi­ji­mo ver­tė – 1,3 mi­li­jo­no li­tų. Pa­sta­tai yra ne­nau­do­ja­mi.

UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ var­to­to­jų įsi­sko­li­ni­mas už su­teik­tas pa­slau­gas šiuo me­tu sie­kia 800 tūks­tan­čių li­tų, tad pa­siū­ly­mas tei­kia­mas, sie­kiant už­tik­rin­ti įmo­nės funk­cio­na­vi­mą bei ši­lu­mos ir karš­to van­dens tie­ki­mą var­to­to­jams. Ta­ry­ba pa­siū­ly­mui pri­ta­rė.

 

Siū­lo duo­ti meš­ke­rę ir tep­tu­ką

 

In­for­ma­ci­ją apie so­cia­li­nio būs­to re­mon­tuo­ti­nus bu­tus ta­ry­bos na­riams pa­tei­kė Sa­vi­val­dy­bės ūkio sky­riaus vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas Kęs­tu­tis Lu­ko­še­vi­čius. Sa­vi­val­dy­bė yra nu­ma­čiu­si re­mon­tuo­ti du bu­tus, esan­čius Kau­no gat­vė­je. Pa­sak spe­cia­lis­to, jų būk­lė – „kaip po cu­na­mio“.

Vie­no iš būs­tų gy­ven­to­ja su dviem vai­kais lai­ki­nai per­kel­ta į ki­tas pa­tal­pas, ki­to – ne­se­niai mi­ru­si.

Žiū­rė­da­mi šių būs­tų nuo­trau­kas, ta­ry­bos na­riai ne­slė­pė nuo­sta­bos, kad įma­no­ma taip nu­gy­ven­ti sa­vi­val­dy­bės tur­tą.  Jie pa­ta­rė ad­mi­nist­ra­ci­jos spe­cia­lis­tams su­ras­ti bū­dų daž­niau pa­kon­tro­liuo­ti, kaip eks­plo­a­tuo­ja­mas sa­vi­val­dy­bės tur­tas. Pa­si­gir­do siū­ly­mų duo­ti gy­ven­to­jams „ne žu­vį, o meš­ke­rę“ – iš­da­lin­ti tep­tu­kus, kad nu­si­da­žy­tų pa­tal­pų sie­nas.

 

At­lei­do iš pa­rei­gų

 

Gau­ti sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus Juo­zo Varž­ga­lio, jo pa­va­duo­to­jų Ro­lan­do Ja­nic­ko bei Klav­di­jos Ste­pa­no­vos pra­šy­mai at­si­sta­ty­din­ti iš už­ima­mų pa­rei­gų. Ta­ry­ba su­ti­ko juos at­leis­ti pa­gal pra­šy­mus nuo ba­lan­džio 11 die­nos.

J. Varž­ga­lį bei R. Ja­nic­ką rin­kė­jai iš­rin­ko į ra­jo­no ta­ry­bą. Pa­gal Rin­ki­mų įsta­ty­mą jie tu­ri pranešti apie sa­vo ap­si­spren­di­mą lik­ti už­ima­mo­se pa­rei­go­se ar­ba pa­si­rink­ti ta­ry­bos na­rio man­da­tą. Pra­neš­ti apie tai pri­va­lo­ma li­kus ne ma­žiau nei 10 die­nų iki pir­mo­jo nau­jo­sios su­dė­ties ta­ry­bos po­sė­džio.

Pas­ku­ti­nis ter­mi­nas, ka­da rei­kia pa­reikš­ti apie ap­si­spren­di­mą, – ba­lan­džio 10-oji. Ta­ry­bos po­sė­dį nu­ma­to­ma su­reng­ti ba­lan­džio 14 die­ną.

Lai­ki­nai sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rės pa­rei­gas eis da­bar­ti­nė Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­ja Da­lė Ste­po­na­vi­čie­nė.

Klav­di­ja Ste­pa­no­va iš pos­to trau­kia­si sa­vo no­ru. Ji pa­reiš­ki­me jo­kio mo­ty­vo ne­nu­ro­dė. Be­lie­ka spė­lio­ti: pa­va­duo­to­ja ti­ki­si, kad į ta­ry­bą iš­rink­tų as­me­nų są­ra­še bus at­lik­ti per­stum­dymai. At­si­sa­kius man­da­to prieš ją są­ra­še esan­čiam mies­to se­niū­nui S. Jac­kū­nui, ji ga­lė­tų už­im­ti jo vie­tą ta­ry­bo­je.

Ad­mi­nist­ra­ci­jos va­do­vų ir ta­ry­bos na­rio pa­rei­gos tar­pu­sa­vy­je yra įsta­ty­miš­kai ne­su­de­ri­na­mos.

 

Gė­lės – tik dviem

 

Po­sė­džio pa­bai­go­je pa­dė­kos žo­dį ko­le­goms ta­rė jau­niau­sias bu­vu­sios ta­ry­bos na­rys kon­ser­va­to­rius An­drius Ka­les­ni­kas. Anot jo, jam vy­res­nie­ji ne­sto­ko­jo pa­ta­ri­mų, pa­mo­ky­mų. Už pa­lai­ky­mą ypač jis sa­kė­si esan­tis dė­kin­gas An­ta­nui Damb­raus­kui ir Eval­dui Čir­bai. Šiems ko­le­goms, ne­iš­rink­tiems į nau­ją­ją ta­ry­bą, ben­dra­par­tie­čiai įtei­kė po puokš­tę gė­lių.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų