Spausdinti šį puslapį

Sifilis iš Ukmergės nesitraukia

„Uk­mer­gės ži­nio­se“ ra­šė­me apie ge­gu­žės pa­bai­go­je ra­jo­ne iš­pli­tu­sį si­fi­lį. Tuo­met li­ga diag­no­zuo­ta 7 uk­mer­giš­kiams. Vil­niaus vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro Uk­mer­gės sky­riaus duo­me­ni­mis, šia ve­ne­ri­ne li­ga jau už­si­krė­tė 14 as­me­nų.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Si­fi­lį ra­jo­ne „pa­sė­jo“ 19-metė uk­mer­giš­kė, ku­rios sek­su­a­li­nė­mis pa­slau­go­mis nau­do­jo­si už­si­krė­tu­sie­ji. Mer­gi­na, už pi­ni­gus tei­kian­ti sek­su­a­li­nes pa­slau­gas, sau­gos prie­mo­nė­mis nuo už­kre­čia­mų li­gų ne­si­rū­pi­no.

Res­pub­li­ki­nė­je spau­do­je ne­se­niai pa­si­ro­dė in­for­ma­ci­ja, kad yra už­re­gist­ruo­ti 46 at­ve­jai. Vil­niaus vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro Uk­mer­gės sky­riaus ve­dė­ja Ele­na Mi­ri­na­vi­čie­nė ją pa­nei­gė.

Ji sa­ko, kad 46 as­me­nys lai­ko­mi kon­tak­ti­niais, bet tai dar jo­kiu bū­du ne­reiš­kia, kad jie yra už­si­krė­tę šia ve­ne­ri­ne li­ga. Tu­rė­ję ne­sau­gių ly­ti­nių san­ty­kių as­me­nys, ne­ri­mau­da­mi dėl sa­vo svei­ka­tos, į me­di­kus krei­pė­si pa­tys.

„Šiuo me­tu yra nu­sta­ty­ta ir re­gist­ruo­ta 14 už­si­krė­tu­sių­jų. Aiš­ku, at­li­kus vi­sus ty­ri­mus kon­tak­ti­niams as­me­nims, šis skai­čius ga­li pa­si­keis­ti. Ta­čiau šiuo me­tu teig­ti, kad vi­si jie ser­ga, tik­rai ne­ga­li­ma“, – tvir­ti­na E. Mi­ri­na­vi­čie­nė.

Ji pa­aiš­ki­no, kad mik­ro­bio­lo­gi­nis ty­ri­mas, no­rint nu­sta­ty­ti li­gą, at­lie­ka­mas ne vie­ną kar­tą. Mat šios li­gos slap­ta­sis pe­ri­odas ga­li tęs­tis net iki ke­lių mė­ne­sių, o in­ku­ba­ci­niu pe­ri­odu li­gos po­žy­miai ga­li bū­ti ne­nu­sta­to­mi. Simp­to­mai pa­si­reiš­kia ne iš kar­to, ir nie­ko ne­įtar­da­mas žmo­gus ga­li in­fek­ci­ją per­duo­ti ki­tiems.

Iš 14 už­si­krė­tu­sių­jų – 11 vy­rų ir 3 mo­te­rys. Vie­na jų yra 19-me­tė, tei­ku­si ko­mer­ci­nio sek­so pa­slau­gas, ku­rio­mis pa­si­nau­do­ję si­fi­liu už­si­krė­tė vi­si už­re­gist­ruo­ti vy­rai. Ki­tos už­si­krė­tu­sios mo­te­rys – 23 ir 17 me­tų am­žiaus. Pir­mo­ji – ser­gan­čio si­fi­liu su­tuok­ti­nė, ant­ro­ji – už­si­krė­tu­sio­jo si­fi­liu ly­ti­nė part­ne­rė.

Vi­sų jų am­žius svy­ruo­ja nuo 17 iki 32 me­tų.

Už­kre­čia­mų­jų li­gų ir AIDS cen­tro duo­me­ni­mis, per pir­mą­jį šių me­tų pus­me­tį mū­sų ša­ly­je už­re­gist­ruo­tas 151 si­fi­liu už­si­krė­tęs as­muo. Per­nai Lie­tu­vo­je iš vi­so re­gist­ruo­ta 330 to­kių at­ve­jų. Ne­gy­dant si­fi­lio, žmo­gus ga­li tap­ti in­va­li­du.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)