Šilumos ūkį savivaldybė sieks išlaikyti savo rankose

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė ku­ria ši­lu­mos ūkio op­ti­mi­za­vi­mo pla­ną.  Šį sek­to­rių nuo pri­va­ti­nin­kų įta­kos ti­ki­ma­si ap­gin­ti kon­ku­ren­cin­go­mis ši­lu­mos kai­no­mis.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Sa­vi­val­dy­bė­je yra su­da­ry­ta dar­bo gru­pė ra­jo­no ši­lu­mos ūkio op­ti­mi­za­vi­mo stra­te­gi­niam pla­nui pa­reng­ti.

Pra­ei­tą sa­vai­tę spau­dos at­sto­vams bu­vo iš­dės­ty­tos pa­grin­di­nės ši­lu­mos ūkio kryp­tys. Jas pri­sta­tė dar­bo gru­pės pir­mi­nin­ko pa­va­duo­to­jas ra­jo­no ta­ry­bos na­rys Vy­das Pa­knys.

Pa­sak jo, mi­nė­ta­sis pla­nas grin­džia­mas per dau­ge­lį me­tų at­lik­to­mis stu­di­jo­mis, eko­no­mi­niais ir fi­nan­si­niais mo­de­liais, gra­fi­kais bei Vy­riau­sy­bės įsta­ty­mais.

Dar­bo gru­pės na­riai vie­nin­gai su­ta­ria: pa­grin­di­nis ši­lu­mos ga­min­to­jas ir vie­nin­te­lis tie­kė­jas ra­jo­ne tu­ri iš­lik­ti sa­vi­val­dy­bės įmo­nė.

At­si­ra­dus ši­lu­mos ūky­je pri­va­čiam sek­to­riui, sa­vi­val­dy­bės in­te­re­sams pa­vo­jaus ne­kil­tų tik tuo at­ve­ju, jei bū­tų iš­lai­ko­mas kon­ku­ren­cin­gu­mo prin­ci­pas.

V. Pa­knys įsi­ti­ki­nęs, kad pri­va­tus sek­to­rius „kor­tų“ ne­su­mai­šy­tų, jei at­lik­tų tik ga­min­to­jo vaid­me­nį. Tarp pri­va­taus ver­slo ir var­to­to­jų kaip tar­pi­nin­kas sto­tų sa­vi­val­dy­bė, per­kan­ti iš ga­min­to­jų ši­lu­mos ener­gi­ją ir cen­tra­li­zuo­tai tie­kian­ti ši­lu­mą gy­ven­to­jams bei ju­ri­di­niams as­me­nims.

„Kuo pi­giau ga­mins ši­lu­mą sa­vi­val­dy­bės ka­ti­li­nės, tuo pi­giau tu­rės ją par­duo­ti pri­va­ti­nin­kas“, – aiš­ki­no jis.

Dėl šios prie­žas­ties vie­nas svar­biau­sių su ši­lu­mos ga­my­ba su­si­ju­sių tiks­lų – var­to­to­jams ši­lu­mą tiek­ti kuo ma­žes­nė­mis są­nau­do­mis bei kai­na.

Tai ga­li­ma pa­siek­ti ra­cio­na­liai in­ves­tuo­jant į ši­lu­mos ūkio tur­to at­sta­ty­mą.

Pa­skai­čiuo­ta, kad ši­lu­mos ūkio op­ti­mi­za­ci­ja pa­rei­ka­laus apie 20 mi­li­jo­nų li­tų. Ši su­ma ga­lė­tų bū­ti in­ves­tuo­ta pa­laips­niui at­sta­tant ka­ti­li­nes, pri­tai­kant jas nau­do­ti ke­lias ku­ro rū­šis.

Op­ti­ma­lus va­rian­tas – ši­lu­mą ga­min­ti ir tiek­ti į vien­ti­są tin­klą iš ke­lių ši­lu­mos ga­my­bos šal­ti­nių. To­kį lanks­tų ši­lu­mos ūkį pla­nuo­ja­ma su­kur­ti per 4–5 me­tus.

V. Pa­knys pa­ti­ki­no, kad su­da­rant šį pla­ną ne­links­ta­ma į kraš­tu­ti­nu­mus. Ne­ke­ti­na­ma per­ei­ti tik prie bio­ku­ro ka­ti­li­nių. Mat iš anks­to prog­no­zuo­ti bio­ku­ro kai­ną ri­zi­kin­ga.

Mies­te iš bio­ku­ro tu­rė­tų bū­ti ga­mi­na­ma ne dau­giau kaip 60 pro­cen­tų ši­lu­mos. Toks ap­si­drau­di­mas pra­vers­tų tuo at­ve­ju, jei at­pig­tų du­jos.

At­krei­pia­mas dė­me­sys į lė­šų pri­trau­ki­mą. Jos tu­rė­tų at­ke­liau­ti iš vals­ty­bi­nių ar eu­ro­pi­nių pa­ra­mos šal­ti­nių.

Spau­dos kon­fe­ren­ci­jo­je da­ly­va­vęs sa­vi­val­dy­bės Že­mės ūkio ir in­fra­struk­tū­ros sky­riaus vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas Al­gi­man­tas Šu­mins­kas pri­mi­nė, kad ši­lu­mos ūkio op­ti­mi­za­vi­mo pla­nas ren­gia­mas ir jį įgy­ven­din­ti ke­ti­na­ma su­dė­tin­gu sa­vi­val­dy­bei lai­ko­tar­piu – ne­si­bai­gia teis­mų ma­ra­to­nai su bu­vu­siu nuo­mi­nin­ku – „Mies­to ener­gi­ja“.

Ne­paisant ga­li­mų truk­džių, eko­no­mi­nio efek­to, op­ti­mi­za­vus ši­lu­mos ūkį, lau­kia­ma po 2–3 me­tų.

Pa­baig­ti ši­lu­mos ūkio op­ti­mi­za­vi­mo pla­ną dar­bo gru­pė įsi­pa­rei­go­ju­si iki ba­lan­džio pa­bai­gos. Ge­gu­žės mė­ne­sį jis tu­ri bū­ti pa­teik­tas ra­jo­no ta­ry­bos svars­ty­mui.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų