Šilu­mos kai­na su­kė­lė ne­pa­si­ti­kė­ji­mą

 

Ra­jo­no ta­ry­bos na­rys An­ta­nas Damb­raus­kas Tė­vy­nės są­jun­gos – Lie­tu­vos krikš­čio­nių de­mok­ra­tų frak­ci­jos var­du raš­tu krei­pė­si į ra­jo­no me­rą, kel­da­mas ši­lu­mos ir karš­to van­dens kai­nų Uk­mer­gė­je klau­si­mą.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Anot A. Damb­raus­ko, nors šie­met Vals­ty­bi­nės kai­nų ir ener­ge­ti­kos kon­tro­lės ko­mi­si­jos (VKEKK) nu­sta­ty­tos kai­nos Uk­mer­gė­je že­mes­nės nei per­nai, jos ga­lė­jo bū­ti dar pa­lan­kes­nės var­to­to­jams.

 

 

Ne­žiū­rint ta­ry­bos spren­di­mų, ši­lu­mos ir karš­to van­dens kai­nas nu­sta­to Kai­nų ko­mi­si­ja.
Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.

 
Ap­lai­du­mas kai­nuo­ja

„Kai­nų ko­mi­si­ja jas nu­sta­tė vie­na­ša­liš­kai, nes sa­vi­val­dy­bė lai­ku ne­su­re­a­ga­vo į rei­ka­la­vi­mą iš­tai­sy­ti klai­das, ku­rias ko­mi­si­ja ra­do jos siū­ly­tuo­se ši­lu­mos ir karš­to van­dens kainų pa­skai­čia­vi­muo­se“, - sa­ko A. Damb­raus­kas. Pa­klau­si­me, ad­re­suo­ta­me ra­jo­no va­do­vui Al­gir­dui Ko­pūs­tui, ta­ry­bos na­rys tei­rau­ja­si, kas at­sa­kin­gas už tai, kad lai­ku ne­su­re­a­guo­ta į VKEKK siū­ly­mą per­žiū­rė­ti ne­tiks­liai at­lik­tus skai­čia­vi­mus. Jo nuo­mo­ne, ne­ga­li­ma at­mes­ti ti­ki­my­bės, jog sa­vi­val­dy­bei pa­tei­kus pa­tiks­lin­tus pa­skai­čia­vi­mus, ga­li­ma bu­vo „iš­loš­ti“ mies­tie­čiams dar ma­žes­nes ši­lu­mos ir karš­to van­dens kai­nas.

„Kaž­kas yra kal­tas, kad į ko­mi­si­jos pa­sta­bas neat­si­žvelg­ta. Be to, siū­lau svars­ty­ti klau­si­mą dėl sa­vi­val­dy­bės su­tar­ties su „Mies­to ener­gi­ja“ nu­trau­ki­mo. Su šios ben­dro­vės at­sto­vais jo­kio dia­lo­go už­megz­ti ne­pa­vyks­ta, „Mies­to ener­gi­ja“ ig­no­ruo­ja vi­sus sa­vi­val­dy­bės siū­ly­mus, ne­si­lei­džia į dis­ku­si­jas“, - kal­bė­jo A. Damb­raus­kas.

Teis­mų ran­ko­se

San­ty­kių tarp Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ir Vals­ty­bi­nės kai­nų ir ener­ge­ti­kos kon­tro­lės ko­mi­si­jos ki­taip nei ka­ru ne­pa­va­din­si. Pa­gal Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bės tai­ko­mus kai­nų skai­čia­vi­mo me­to­dus, ši­lu­mos ir karš­to van­dens kai­na ma­žes­nė nei nu­sta­to Kai­nų ko­mi­si­ja.

Tie­sa, šis ka­ras, kaip ir pri­tin­ka ci­vi­li­zuo­toms ins­ti­tu­ci­joms, ir vyks­ta ci­vi­li­zuo­tai. Šiuo me­tu pa­grin­di­nė „fron­to“ li­ni­ja – Lie­tu­vos vy­riau­sia­me ad­mi­nist­ra­ci­nia­me teis­me.

Per­nai ru­de­nį taip pat bu­vo ki­lę nesu­si­pra­ti­mai dėl ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ir Vals­ty­bi­nės kai­nų ir ener­ge­ti­kos kon­tro­lės ko­mi­si­jos tai­ko­mų skir­tin­gų me­to­dų, skai­čiuo­jant ši­lu­mos ir karš­to van­dens kai­nas. Kai­nų ko­mi­si­jai vie­na­ša­liš­kai nu­sta­čius ta­ri­fus, sa­vi­val­dy­bė lap­kri­čio mė­ne­sį krei­pė­si į Vil­niaus apy­gar­dos ad­mi­nist­ra­ci­nį teis­mą. Teis­mas, ke­le­tą mė­ne­sių nag­ri­nė­jęs by­lą, ko­vo mė­ne­sį sa­vi­val­dy­bės ieš­ki­nį at­me­tė. Tuo­met sa­vi­val­dy­bė ap­skun­dė teis­mo spren­di­mą Lie­tu­vos vy­riau­siam ad­mi­nist­ra­ci­niam teis­mui. Ši by­la lig šiol ne­nag­ri­nė­ta. Sa­vo ei­lės ji ga­li lauk­ti net me­tus.

Kai­nas nu­sta­tė vie­na­ša­liš­kai

Šie­met bir­že­lio 25 die­ną VKEKK pa­rei­ka­la­vo, kad UAB „Mies­to ener­gi­ja“ bei Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė pa­tiks­lin­tų sa­vo siū­lo­mas ši­lu­mos ir karš­to van­dens kai­nas. Tei­siš­kai sa­vi­val­dy­bė tai at­lik­ti tu­rė­jo per tris­de­šimt ka­len­do­ri­nių die­nų. „Mies­to ener­gi­ja“ per­skai­čia­vo sa­vo pa­teik­tas kai­nas. Ne­ga­vu­si iš Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės rei­ka­lau­tų pa­tiks­li­ni­mų, Kai­nų ko­mi­si­ja vie­na­ša­liš­kai nu­sta­tė ši­lu­mos ir karš­to van­dens kai­nas.

VKEKK nu­sta­ty­tos kai­nos įsi­ga­lios nuo rug­sė­jo 1 die­nos. Kai karš­tas van­duo tie­kia­mas iš in­di­vi­du­a­lių ši­lu­mo­kai­čių per var­to­to­jui pri­klau­san­čius ši­lu­mos punk­tus, jo kai­na - 19,18 li­to už ku­bi­nį met­rą. Kai karš­tas van­duo tie­kia­mas iš in­di­vi­du­a­lių ši­lu­mo­kai­čių per ši­lu­mos tie­kė­jui pri­klau­san­čius ši­lu­mos punk­tus, var­to­to­jui ku­bi­nis met­ras kai­nuos 19,63 li­to. Šios kai­nos nu­ro­dy­tos be pri­dė­ti­nės ver­tės mo­kes­čio. Dau­gia­bu­čių na­mų gy­ven­to­jams bus tai­ko­mas 9 pro­cen­tų PVM. Ki­tiems var­to­to­jams karš­to van­dens kai­na skai­čiuo­ja­ma su 21 pro­cen­to PVM.

Kai ši­lu­ma tie­kia­ma iš in­di­vi­du­a­lių var­to­to­jams pri­klau­san­čių ši­lu­mos punk­tų, jos vie­na­na­rė kai­na 26,74 ct už kWh. Kai ši­lu­mos punk­tai pri­klau­so ši­lu­mos tie­kė­jui, vie­na­na­rė jos kai­na 27,21 ct už kWh. Ši­lu­mos par­da­vi­mo var­to­to­jams kai­na – 6,17 li­to per mė­ne­sį vie­nam var­to­to­jui. Dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jai ga­li rink­tis – 6,17 li­to per mė­ne­sį ar­ba 0,74 ct už kWh.

Klai­do­mis ne­lai­ko

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ju­ris­tas Ri­mas Jur­gi­lai­tis įsi­ti­ki­nęs, kad sa­vi­val­dy­bė pa­si­el­gė tei­sin­gai. „Ki­to ke­lio ne­bu­vo. Jei mes bū­tu­me puo­lę tai­sy­ti va­di­na­mų­jų klai­dų, bū­tu­me tie­siog pa­ro­dę, kad su­tin­ka­me su Kai­nų ko­mi­si­jos tai­ko­ma me­to­di­ka ši­lu­mos kai­noms ap­skai­čiuo­ti. Taip pa­si­elg­ti ne­ga­lė­jo­me, nes tuo­met lauk­ti teis­mo baig­ties ne­bū­tų jo­kios pra­smės. Taip bū­tu­me pa­ro­dę, kad su­tin­ka­me su sa­vo tai­ko­mos skai­čia­vi­mo me­to­di­kos ne­tei­sin­gu­mu. Ga­lė­jo­me pa­teik­ti tuos pa­čius pa­skai­čia­vi­mus, bet vie­ną kar­tą juos jau bu­vo­me pa­tei­kę...“ - sa­ko jis. Įsi­vel­ti dar į vie­ną gin­čą su Kai­nų ko­mi­si­ja, kol Lie­tu­vos vy­riau­sia­sis ad­mi­nist­ra­ci­nis teis­mas ne­iš­spren­dė vie­no, jo nuo­mo­ne, ne­ver­ta.

Ši­lu­mos ir karš­to van­dens ta­ri­fams nu­sta­ty­ti sa­vi­val­dy­bė sam­do ne­pri­klau­so­mą eks­per­tą Vy­gin­tą Si­dzi­kaus­ką. Pa­sak sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tų, jis – pui­kus šios sri­ties ži­no­vas, tarp­tau­ti­nis eks­per­tas, tech­ni­kos moks­lų dak­ta­ras. Pats yra bu­vęs VKEKK na­rys, ži­no ne vie­ną ši­lu­mos ir karš­to van­dens kai­nų skai­čia­vi­mo me­to­di­ką, bet skai­čiuo­ja pa­gal pa­lan­kiau­sią var­to­to­jui. De­ja, Kai­nų ko­mi­si­ja me­to­di­ką, pa­gal ku­rią ap­skai­čiuo­ja­mos kai­nos pa­lan­kes­nės var­to­to­jui, o ne tie­kė­jui, lai­ko „klai­do­mis“ ar „ne­tiks­lu­mais“...

Ko­mi­si­ja – tie­kė­jo pu­sė­je

R. Jur­gi­lai­tis ap­gai­les­tau­ja, kad Kai­nų ko­mi­si­ja, užuot gy­nu­si var­to­to­ją, sa­vo pa­lan­ku­mą de­monst­ruo­ja ši­lu­mos tie­kė­jui. Per­nai sau­sį įsi­ga­lio­jęs Ši­lu­mos ūkio įsta­ty­mas, pa­gal ku­rį spren­džia­mą­jį bal­są, nu­sta­tant ši­lu­mos kai­nas, ga­vo sa­vi­val­dy­bės, – tik­rų tik­riau­sias akių dū­mi­mas. „Sa­vi­val­dy­bių spren­džia­mo­ji ga­lia – bu­ta­fo­ri­ja. Kas iš to, kad sa­vi­val­dy­bė ga­li nu­sta­ty­ti sa­vas kai­nas. Jei jos ne­pa­tin­ka Kai­nų ko­mi­si­jai, tai yra ma­žes­nės nei jų spe­cia­lis­tų ap­skai­čiuo­tos, ko­mi­si­jai pa­lik­ta tei­sė jų ne­tvir­tin­ti ir kai­nas nu­sta­ty­ti vie­na­ša­liš­kai“, - R. Jur­gi­lai­tis ma­no, kad Kai­nų ko­mi­si­jai su­teik­ti an­ti­kons­ti­tu­ci­niai įga­lio­ji­mai. Mū­sų ša­ly­je VKEKK – vie­nin­te­lė ins­ti­tu­ci­ja, ku­ri ga­li pa­neig­ti sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos nu­ta­ri­mus.

Užuo­džia po­pu­liz­mą

Uk­mer­gės ra­jo­no me­ras A. Ko­pūs­tas, ku­riam ir bu­vo ad­re­suo­tas A. Damb­raus­ko pa­klau­si­mas, pri­si­pa­žįs­ta ge­ro­kai nu­ste­bęs dėl ta­ry­bos na­rio iš­kel­tų klau­si­mų. „Jis gi pui­kiai ži­no si­tu­a­ci­ją. Pats yra Ši­lu­mos ko­mi­si­jos na­rys ir da­ly­vau­ja vi­suo­se ko­mi­si­jos po­sė­džiuo­se. Ma­nau, kad šis iš­sto­ji­mas ta­ry­bo­je yra po­li­ti­zuo­tas ir ver­ti­nu jį kaip kon­ser­va­to­rių puo­li­mą. Na, ma­tyt, jie jau pra­dė­jo prieš­rin­ki­mi­nę kam­pa­ni­ją“, - A. Ko­pūs­tas čia įžvel­gia po­pu­lis­ti­nius me­to­dus.

Dar ba­lan­dį Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bė su­da­rė „są­jun­gą“ su Tra­kų bei Prie­nų ra­jo­nų sa­vi­val­dy­bė­mis. A. Ko­pūs­tas sa­ko, kad su šių sa­vi­val­dy­bių me­rais su­si­ta­rė ben­dra­dar­biau­ti, gin­da­mi var­to­to­jo tei­ses, ben­drai kreip­da­mie­si į tie­kė­jus. „Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bė – ne vie­nin­te­lė, ku­rio­je ne­vyk­do­mos ar ne­tin­ka­mai vyk­do­mos su­tar­tys tarp ši­lu­mos tie­kė­jų ir sa­vi­val­dy­bių. Ben­dro­mis jė­go­mis bus leng­viau at­kreip­ti vals­ty­bės ins­ti­tu­ci­jų bei vi­suo­me­nės dė­me­sį į Ši­lu­mos įsta­ty­mo ne­to­bu­lu­mą“, - sa­ko me­ras. Jis įsi­ti­ki­nęs, kad kai­nų ko­mi­si­jos sa­vi­va­lė nė­ra tik mū­sų ra­jo­no pro­ble­ma - Lie­tu­vo­je per­nai Kai­nų ko­mi­si­ja vie­na­ša­liš­kai kai­nas nu­sta­tė dvi­de­šimt dviem tie­kė­jams.

A. Damb­raus­kas to­kiais ko­lek­ty­vi­niais pa­reiš­ki­mais sa­ko ne­pa­si­ti­kįs. „Tai tik imi­ta­ci­ja, be­vai­sis da­ly­kas. Tai mū­sų ra­jo­no rei­ka­las ir sa­vi­val­dy­bė tu­ri at­sa­ky­ti už tai, ko pa­ti ne­pa­da­rė. Kas da­bar ga­li pa­sa­ky­ti, kaip ten bū­tų bu­vę, jei bū­tų lai­ku Kai­nų ko­mi­si­jai pa­teik­tos iš­tai­sy­tos kai­nos?“ – svars­to jis.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų