Spalio 4-oji – Pasaulinė gyvūnijos diena

Ed­mun­das DABRICKAS

Ra­jo­no vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos vy­riau­sia­sis ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jas-ins­pek­to­rius

 

Moksleiviai pabuvo nekasdieniškoje aplinkoje.

 

Vi­sa­me pa­sau­ly­je spa­lio 4-oji mi­ni­ma kaip gy­vū­nų glo­bos die­na. Ji dar va­di­na­ma šven­to­jo Pran­ciš­kaus Asy­žie­čio gy­vū­nų glo­bė­jo die­na.

Šv. Pran­ciš­kus ra­gi­no my­lė­ti jau­nus ir se­nus, varg­šus ir tur­tuo­lius, li­go­tus ir svei­kus, kiek­vie­ną gy­vą bū­ty­bę. Jis mel­dė­si už gy­vū­nus, kvie­tė juos glo­bo­ti ir bū­ti gai­les­tin­giems.

Pa­grin­di­nis mi­si­jos tiks­las – glo­bo­ti, rū­pin­tis, ne­nu­si­suk­ti nuo skriau­džia­mų gy­vū­nų. Šią die­ną dau­ge­ly­je vals­ty­bių, taip pat ir mū­sų ša­ly­je, re­ko­men­duo­ja­ma ne­vers­ti sa­vo gy­vū­nų sun­kiai dirb­ti, jų ne­skers­ti, ne­me­džio­ti, su­teik­ti po­il­sio die­ną cir­ko gy­vū­nams.

 

***

 

Lie­tu­va kaip ag­ra­ri­nė vals­ty­bė nuo se­no­vės tu­ri ge­ras tra­di­ci­jas gy­vū­nų glo­bos ir ge­ro­vės sri­ty­je. Mū­sų vals­ty­bė­je gy­vū­nų glo­bos drau­gi­ja įkur­ta 1873 m. Jos veik­la at­nau­jin­ta 1991 m.

Gy­vū­nus mū­sų vals­ty­bė­je gi­na ke­li pa­grin­di­niai įsta­ty­mai. Gy­vū­nų glo­bos, lai­ky­mo bei nau­do­ji­mo įsta­ty­mas nu­sta­to fi­zi­nių ir ju­ri­di­nių as­me­nų el­ge­sio su na­mi­niais, ūki­nės pa­skir­ties, de­ko­ra­ty­vi­niais, lai­ko­mais ne­lais­vė­je lau­ki­niais gy­vū­nais ben­druo­sius prin­ci­pus, kad gy­vū­nai bū­tų ap­sau­go­ti nuo kan­čių, žiau­raus el­ge­sio.

Lau­ki­nės gy­vū­ni­jos įsta­ty­mas re­gu­liuo­ja lau­ki­nių gy­vū­nų ap­sau­gos ir nau­do­ji­mo san­ty­kius, kad bū­tų iš­sau­go­tos na­tū­ra­lios lau­ki­nių gy­vū­nų ben­dri­jos ir jų rū­šių įvai­ro­vė, iš­sau­go­ta jų gy­ve­na­mo­ji ap­lin­ka, už­tik­rin­tas ra­cio­na­lus lau­ki­nių gy­vū­nų nau­do­ji­mas.

 

10-05-4_straipsnio_2_nuotr

Pa­sau­li­nę gy­vū­nų glo­bos die­ną įdo­mia iš­vy­ka pa­mi­nė­jo „Ši­lo“ pa­grin­di­nės mo­kyk­los mo­ki­niai, va­do­vau­ja­mi mo­ky­to­jos Lai­mu­tės Na­zi­mo­vie­nės.


***

 

Ta­čiau ko­kie įsta­ty­mai ar tai­syk­lės be­gin­tų gy­vū­nus, vi­sa­da at­si­ran­da ne­pai­san­čių­jų gy­vū­nų ge­ro­vės rei­ka­la­vi­mų.

Di­de­lė pro­ble­ma – ne­ma­žas skai­čius be­glo­bių šu­nų ir ka­čių.

Daug me­tų mū­sų ra­jo­ne vei­ku­sio be­glo­bių gy­vū­nų su­rin­ki­mo punk­to veik­la dėl ne­tin­ka­mų są­ly­gų bu­vo nu­trauk­ta. Nuo šių me­tų ge­gu­žės pra­džios ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės dė­ka Pi­vo­ni­jos se­niū­ni­jo­je II Pa­ri­jos kai­me įsteig­ta gy­vū­nų prie­glau­da.

Pa­tal­pos įreng­tos pui­kiai ir ati­tin­ka vi­sus rei­ka­la­vi­mus. Šiuo me­tu čia prie­globs­tį ga­li ras­ti apie 20 šu­ne­lių bei tiek pat ka­čių. Per tris veik­los mė­ne­sius su­ras­ta 10 nau­jų šei­mi­nin­kų šu­nims ir 6 – ka­tėms.

 

***

 

Ra­jo­no mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos gy­vū­nų svei­ka­tin­gu­mo ir ge­ro­vės spe­cia­lis­tai nuo­lat ben­dra­dar­biau­ja su mo­kyk­lo­mis, pa­de­da or­ga­ni­zuo­ti įvai­rius ren­gi­nius, ku­rie su­tei­kia mo­ki­niams ži­nių apie gy­vū­nų glo­bos ak­tu­a­li­jas.

Džiu­gu, kad at­si­ran­da ak­ty­vių mo­kyk­lų, ne­už­mirš­tan­čių šios die­nos. „Ši­lo“ pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je kas­met or­ga­ni­zuo­ja­mi ren­gi­niai Pa­sau­li­nės gy­vū­ni­jos die­nos pro­ga. Jų ini­cia­to­rė – mo­ky­to­ja bio­lo­gė Lai­mu­tė Na­zi­mo­vie­nė.

Šiais me­tais „Ši­lo“ pa­grin­di­nės mo­kyk­los moks­lei­viams tar­pi­nin­kau­jant vals­ty­bi­nei mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bai or­ga­ni­zuo­ta iš­vy­ka į Že­mait­kie­mio se­niū­ni­jo­je Berz­gai­nių kai­me esan­tį da­nie­lių – el­nių vol­je­rą, pri­klau­san­tį Ri­čar­dui Kvek­šui.

El­ni­nių šei­mos gy­vū­nų veis­ly­no sa­vi­nin­kas pa­aiš­ki­no vai­kams apie da­nie­lių – el­nių lai­ky­mą vol­je­ruo­se, de­monst­ra­vo ra­gų ko­lek­ci­ją, aiš­kin­da­mas, kaip pa­gal ra­gus nu­sta­ty­ti jų am­žių.

Vai­kai gro­žė­jo­si gy­vū­nų grakš­tu­mu bei gra­žiai tvar­ko­ma so­dy­bos ap­lin­ka, ap­lan­kė Berz­gai­nių pi­lia­kal­nį, Ra­diš­kio kai­me esan­tį Vi­dar Bjer­ka­land pri­klau­san­tį žir­gy­ną. Vai­kai do­mė­jo­si žir­gų lai­ky­mo bei tre­ni­ra­vi­mo ypa­tu­mais, su ku­riais su­pa­žin­di­no žir­gy­no dar­buo­to­jos Eg­lu­tė bei Gra­ži­na. Kai ku­rie moks­lei­viai pa­no­ro lan­ky­ti jo­di­nė­ji­mo pa­mo­kas, ku­rios nu­ma­to­mos or­ga­ni­zuo­ti nuo ki­tų me­tų pra­džios.

Zu­jų paukš­ty­ne mo­ki­niai su­si­pa­ži­no su de­dek­lių viš­tų lai­ky­mo są­ly­go­mis.

Vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba kvie­čia vi­sus ge­ros va­lios žmo­nes ne tik mi­nė­ti Pa­sau­li­nę gy­vū­nų glo­bos die­ną, bet nuo­lat rū­pin­tis, my­lė­ti vi­są mus su­pan­čią gy­vū­ni­ją.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų