Specialistų galvosūkis – kaštonų kenkėjai

Už kaš­to­nų so­di­nu­kus prieš po­rą me­tų ra­jo­no val­džia su­mo­kė­jo ke­lis šim­tus tūks­tan­čių li­tų, ta­čiau šią va­sa­rą bran­gie­ji me­de­liai sto­vi lyg vai­duok­liai – nuo va­sa­ros pra­džios jų la­pai vi­siš­kai nu­džiū­vę.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Prieš po­rą me­tų so­din­ti kaš­to­nai ža­lia­vo ne­il­gai.

Ne ką ge­riau at­ro­do vi­si Lie­tu­vo­je au­gan­tys kaš­to­nai – jų la­pai jau se­niai su­si­raukš­lė­jo ir pa­gel­to. Vie­ni spė­lio­ja, kad to­kios kaš­to­nus ap­ni­ku­sios bė­dos  – saus­ros ir karš­čio pa­sek­mės, ki­ti ti­ki­na, kad me­de­liams ken­kia rūgš­tūs lie­tūs. Tuo tar­pu moks­li­nin­kai ti­ki­na, kad kaš­to­nus ap­ni­ko nau­ji, Lie­tu­vo­je ne­se­niai at­si­ra­dę ken­kė­jai.

Jaut­rūs kli­ma­tui?

 

Uk­mer­gės miš­kų urė­di­jos me­de­ly­no vir­ši­nin­kas Jo­nas Pa­kė­nas sa­ko, kad nuo va­sa­ros vi­du­rio pa­ru­da­vo ne tik me­de­ly­ne au­gan­tys su­au­gę me­de­liai, bet ir pa­va­sa­rį pa­sė­ti so­di­nu­kai. Pa­šne­ko­vas įsi­ti­ki­nęs, kad kaš­to­nai ta­po pa­si­kei­tu­sio kli­ma­to ir rūgš­čių lie­tų au­ka. Pa­sak jo, tai vie­ni jaut­riau­sių ap­lin­kai me­džių, tad juos pa­vei­kė pa­si­kei­tęs kli­ma­tas.

 

Ap­ni­ko ken­kė­jai

 

Tuo tar­pu Vil­niaus uni­ver­si­te­to Eko­lo­gi­jos ins­ti­tu­to spe­cia­lis­tai tvir­ti­na, kad nei karš­tis, nei rūgš­tūs lie­tūs čia ne­kal­ti.

Nu­sta­ty­ta, kad Lie­tu­vo­je šiuos me­džius puo­la ne­se­niai mū­sų kraš­te pa­pli­tę mik­ro­dru­giai – kaš­to­ni­nės ker­ša­kan­dės. „Kaš­to­nus už­puo­lė kaš­to­ni­nė ker­ša­kan­dė, ku­ri Lie­tu­vo­je at­si­ra­do 2002 me­tais, o nuo 2005 me­tų ma­siš­kai pra­dė­jo plis­ti Kau­ne, Vil­niu­je – da­bar prak­tiš­kai apė­mė vi­są Lie­tu­vą“, – sa­ko Vil­niaus uni­ver­si­te­to Eko­lo­gi­jos ins­ti­tu­to En­to­mo­lo­gi­jos la­bo­ra­to­ri­jos ve­dė­jas Po­vi­las Ivins­kis.

Kaš­to­nų ken­kė­jus ti­rian­tis moks­li­nin­kas ne­at­me­ta, kad už­del­sus juos nai­kin­ti dar ke­le­rius me­tus, mies­tus puo­šian­čius me­džius teks keis­ti ki­tais.

 

Vei­sia­si la­puo­se

 

Pa­sak moks­li­nin­kų, ken­kė­jai vei­sia­si pa­čiuo­se kaš­to­nų la­puo­se – ten iš­grau­žia ta­kus ir de­da kiau­ši­nė­lius. To­dėl pa­pras­čiau­sias bū­das ko­vo­je su jais – su­rink­ti ir su­nai­kin­ti vi­sus nu­kri­tu­sius la­pus. Juos pa­ta­ria­ma iš kar­to neut­ra­li­zuo­ti. Jo­kiu bū­du ne­kom­pos­tuo­ti.

Yra ir che­mi­nių prie­mo­nių, pa­de­dan­čių ko­vo­ti su šiais ken­kė­jais, ta­čiau jos la­bai bran­gios.

Kol kas nei sa­vi­val­dy­bės, nei vals­ty­bė spe­cia­lių pro­gra­mų kaš­to­nams gel­bė­ti ne­ren­gia, ta­čiau apie me­de­lius ap­ni­ku­sią ne­ga­lią yra in­for­muo­ti.

Mū­sų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ar­chi­tek­tū­ros ir te­ri­to­ri­jų pla­na­vi­mo sky­riaus ve­dė­jas Ar­vy­das Džiu­gas sa­kė ži­nan­tis apie grės­mę, iš­ki­lu­sią mies­tą puo­šian­tiems kaš­to­nams. Kol kas pla­no, kaip gel­bė­ti me­de­lius, dar ne­svars­tė, bet ar­ti­miau­siu me­tu ke­ti­na su­si­tik­ti su Ap­lin­kos ap­sau­gos agen­tū­ros sky­riaus spe­cia­lis­tais ir svars­ty­ti, kuo gy­dy­ti me­de­lius.

 

Ty­rė žel­di­nių būk­lę

09-03-1_straipsnio_2_nuotr

Ne tik Uk­mer­gė­je – vi­so­je Lie­tu­vo­je kaš­to­nus ap­ni­ko ken­kė­jai.


Tuo tar­pu kai ku­riems uk­mer­giš­kiams at­ro­do, kad ap­skri­tai mies­to ap­žel­di­ni­mui Uk­mer­gė­je me­de­liai bu­vo pa­rink­ti ne­at­sa­kin­gai ir kad at­vež­ti­niai me­de­liai vi­sai ne­tin­ka­mi mū­sų kli­ma­tui.

Vy­tau­to Di­džio­jo uni­ver­si­te­to Kau­no bo­ta­ni­kos so­do spe­cia­lis­tai ne­se­niai at­li­ko la­bai įdo­mų ty­ri­mą apie nau­jus Lie­tu­vos mies­tų gat­vių žel­di­nius. Ty­ri­mo me­tu spe­cia­lis­tai ap­žiū­rė­jo Lie­tu­vos mies­tuo­se, taip pat ir Uk­mer­gė­je, 2004-2009 me­tais pa­so­din­tus žel­di­nius ir įver­ti­no jų būk­lę.

Tarp ki­tų mies­tų Uk­mer­gė at­ro­do liūd­no­kai. Ti­riant pa­lei Kau­no gat­vę pa­so­din­tų me­džių būk­lę nu­sta­ty­ta, kad vi­du­ti­nis kaš­to­nų pa­žei­di­mo ba­las yra ke­lis kar­tus di­des­nis nei ne­se­niai pa­so­din­tų ki­tuo­se mies­tuo­se.

 

Ar liks ką ste­bė­ti?

 

Bo­ta­ni­kai pa­ste­bi: šiuo me­tu Lie­tu­vos mies­tuo­se so­di­na­mi iš už­sie­nio at­vež­ti au­ga­lai, de­ja, ne vi­siems mū­sų mies­tuo­se aug­ti pa­ti­ko. Ta­čiau kaip jie to­liau augs, ar pri­si­tai­kys prie vie­tos są­ly­gų ir at­liks sa­vo funk­ci­jas, pa­aiš­kės tik po il­ges­nių ste­bė­ji­mų.

Ar tų ste­bė­ji­mų ob­jek­tu at­ei­ty­je bus ir Uk­mer­gės kaš­to­niu­kai – dar ne­ži­nia. Jei ne­bus im­ta­si at­sa­kin­gų prie­mo­nių, at­ei­ty­je me­de­lius ga­li tek­ti keis­ti nau­jais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų