Sprendžiamas knygyno likimas

Be­veik šimt­me­tį mies­to cen­tre gy­vuo­jan­čio Uk­mer­gės kny­gy­no grei­tai ga­li ir ne­be­lik­ti. Kny­gy­no pa­tal­pas, pri­klau­san­čias sa­vi­val­dy­bei, ke­ti­na­ma pri­va­ti­zuo­ti. Kny­gy­no dar­buo­to­jos dėl to skau­džiai iš­gy­ve­na ir ti­ki, kad pri­va­ti­za­vus pa­tal­pas ši veik­la grei­čiau­siai iš­nyks.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Kny­gy­ną ke­ti­na­ma pri­va­ti­zuo­ti.

Uk­mer­gės kny­gy­nas kaip ver­slo sub­jek­tas su sa­vo veik­la ir pa­tal­po­mis yra la­bai pai­nus ir ma­žai kam aiš­kiai su­pran­ta­mas.

O taip yra to­dėl, kad su šiuo var­du su­si­py­nu­sios dvi vi­siš­kai skir­tin­gos įmo­nės. Be to, dar dviem skir­tin­goms įmo­nėms va­do­vau­ja tas pats di­rek­to­rius.

Pa­ban­dy­ki­me vis­ką iš­si­aiš­kin­ti. UAB „Uk­mer­gės se­na­sis kny­gy­nas“ – tai ke­tu­rių mo­te­rų ko­lek­ty­vas, ku­rio pa­grin­di­nė veik­la – pre­ky­ba kny­go­mis. Ši įmo­nė įsteig­ta prieš 10 me­tų, jai va­do­vau­ja Ge­nė Pu­kie­nė. Ta­čiau sa­vo pa­tal­pų „Uk­mer­gės se­na­sis kny­gy­nas“ ne­tu­ri.  Jas nuo­mo­ja­si iš ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­čios įmo­nės UAB „Uk­mer­gės kny­gy­nas“.

UAB „Uk­mer­gės kny­gy­nas“ va­do­vau­ja Jo­nas Rin­ke­vi­čius. Jis taip pat va­do­vau­ja ir ki­tai sa­vi­val­dy­bės įmo­nei – UAB Uk­mer­gės bu­tų ūkiui.

„Uk­mer­gės kny­gy­ne“ pa­gal do­ku­men­tus dir­ba vie­nin­te­lis žmo­gus, o pa­ti įmo­nė ver­čia­si ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to nu­oma ir nuo­mo­ja vie­nin­te­lį tu­ri­mą ne­kil­no­ja­mą­jį tur­tą – kny­gy­no pa­tal­pas.

Per­nai  už nu­omą „Uk­mer­gės se­no­jo kny­gy­no“ dar­buo­to­jos  „Uk­mer­gės kny­gy­nui“ su­mo­kė­jo 6 360 li­tų. Ta­čiau ofi­cia­liai skel­bia­ma, kad fi­nan­si­nės veik­los re­zul­ta­tas, įver­ti­nus už­pra­ei­tų me­tų 1 250 li­tų nuos­to­lį, bu­vo 164 li­tai pel­no.

Jo­kios ki­tos veik­los, iš­sky­rus ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to nu­omą, įmo­nė ne­vyk­do.

Per­žvel­gu­si šios sa­vi­val­dy­bės įmo­nės do­ku­men­tus, ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja Jo­lan­ta Ka­na­pec­kie­nė pa­ti­ki­no, kad at­ly­gi­ni­mas mo­ka­mas tik įmo­nės bu­hal­te­rei.

Nors te­oriš­kai tai ir ne­la­bai su­de­ri­na­ma su  Dar­bo ko­dek­su – pa­sak pa­va­duo­to­jos, J. Rin­ke­vi­čius už va­do­va­vi­mą šiai sa­vi­val­dy­bės įmo­nei jo­kio at­ly­gio ne­gau­na...

Pa­pras­tam žmo­gui šio­je ma­ka­ly­nė­je ky­la daug klau­si­mų. Be­lie­ka ti­kė­tis, kad jie kils ir kny­gy­no li­ki­mą spren­džian­tiems ta­ry­bos na­riams.

 

In­ves­ta­vo 100 000

 

„Uk­mer­gės se­no­jo kny­gy­no“ dar­buo­to­jos su di­džiu­liu ne­ri­mu lau­kia per­mai­nų.

Joms skau­du, kad pri­ėmę spren­di­mą pri­va­ti­zuo­ti uni­ka­lią is­to­ri­ją tu­rin­tį pa­sta­tą, nie­kas iš ra­jo­no va­do­vų net ne­pa­si­tei­ra­vo, kaip mo­te­rims se­ka­si veik­la.

„Uk­mer­gės se­no­jo kny­gy­no“ di­rek­to­rė G. Pu­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad per de­šimt veik­los šio­se pa­tal­po­se me­tų į nuo­mo­ja­mų pa­tal­pų re­mon­tą, va­do­vau­jan­tis pa­si­ra­šy­tą­ja su­tar­ti­mi, jos in­ves­ta­vo 100 000 li­tų ir su­mo­kė­jo 50 000 li­tų nu­om­pi­ni­gių.

Mo­te­rys įsi­ti­ki­nu­sios – jei pa­tal­pos bus pri­va­ti­zuo­tos, nė­ra jo­kių šan­sų čia iš­lik­ti kny­gy­nui. Be­veik šim­to me­tų se­nu­mo to­je pa­čio­je vie­to­je vyk­dy­ta veik­la tuo­met nu­trūks, o jos pa­čios su sa­vo de­šim­ti­mis tūks­tan­čių kny­gų at­si­durs gat­vė­je.

 

Pa­tal­pos dar ne­įver­tin­tos

 

Pra­ėju­sia­me ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dy­je bu­vo ženg­tas pir­mas žings­nis link kny­gy­no pa­tal­pų pri­va­ti­za­vi­mo.

Ra­jo­no ta­ry­ba, kad ir ne­vien­bal­siai, vis dėl­to pri­ta­rė siū­ly­mui pa­reng­ti pro­jek­tą dėl kny­gy­no pa­tal­pų pri­va­ti­za­vi­mo.

Dvy­li­ka ta­ry­bos na­rių pa­si­sa­kė, kad jis bū­tų pri­va­ti­zuo­ja­mas, de­šimt su­si­lai­kė, vie­nas bu­vo prieš.

Ki­ta­me ta­ry­bos po­sė­dy­je tu­rė­tų bū­ti bal­suo­ja­ma dėl pa­ties pri­va­ti­za­vi­mo.

140 kvad­ra­ti­nių met­rų pa­tal­pos pa­čio­je mies­to šir­dy­je kol kas ne­įver­tin­tos ir vi­siš­kai ne­aiš­ku, ko­kią pi­ni­gų su­mą už jas gau­tų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė.

 

Pri­ta­ria pri­va­ti­za­vi­mui

 

Ra­jo­no ta­ry­bos Biu­dže­to ir eko­no­mi­nės plėt­ros ko­mi­te­to pir­mi­nin­kė Ele­na Mi­ri­na­vi­čie­nė įsi­ti­ki­nu­si, kad pri­va­ti­zuo­ti pa­tal­pas – ra­cio­na­li min­tis. Juk už jų nu­omą gau­na­mos la­bai men­kos pa­ja­mos. Pa­tal­pas esą no­rė­ta pri­va­ti­zuo­ti ir se­niau, ta­čiau truk­dė su nuo­mi­nin­kė­mis pa­si­ra­šy­ta nuo­mos su­tar­tis. Šių me­tų lie­pą ji bai­gia­si, tad ga­li­ma be kliū­čių pra­dė­ti pri­va­ti­za­vi­mo pro­ce­są.

E. Mi­ri­na­vi­čie­nė pa­ti­ki­no, kad sklan­dan­čios kal­bos, esą kaž­kam pri­si­rei­kė pa­tal­pų, yra klai­di­nan­čios – jei bus pri­im­tas spen­di­mas pa­tal­pas pri­va­ti­zuo­ti, par­da­vi­mas vyks vals­ty­bės griež­tai nu­sta­ty­ta tvar­ka – auk­cio­ne. Ja­me, pa­sak jos, ga­lės da­ly­vau­ti ir pa­čios kny­gy­no dar­buo­to­jos.

E. Mi­ri­na­vi­či­nė pa­ti­ki­no, kad „Uk­mer­gės se­na­sis kny­gy­nas“ pa­gei­da­vo pats pri­va­ti­zuo­ti pa­tal­pas ir tęs­ti veik­lą. Ta­čiau toks pro­ce­sas yra ne­įma­no­mas.

 

Ma­no, kad knygynas tu­ri iš­lik­ti

 

Nie­kas ne­pa­neigs, kad pre­ky­ba kny­go­mis yra ver­slas, ta­čiau taip, kaip pa­čių kny­gų, žur­na­lų, laik­raš­čių lei­dy­ba, – tai kar­tu ir švie­tė­jiš­ka veik­la.

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pavaduotoja J. Ka­na­pec­kie­nė lai­ko­si po­zi­ci­jos, kad šimt­me­čio is­to­ri­ją tu­rin­tį kny­gy­ną sa­vi­val­dy­bė tu­ri iš­sau­go­ti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų