Sraigių Ukmergėje niekam nereikia

Pa­va­sa­rį dar­bo ne­tu­rin­tys žmo­nės ban­do už­si­dirb­ti rink­da­mi srai­ges. Ta­čiau pra­ėju­sią sa­vai­tę jie to­kią ga­li­my­bę bent jau lai­ki­nai pra­ra­do. Pa­aiš­kė­jo, kad su­rink­tų srai­gių nie­kam ne­be­rei­kia – jų rin­ka šiuo metu per­pil­dy­ta.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Lie­tu­vių vir­tu­vė­je srai­gės – re­te­ny­bė.

Uk­mer­giš­kis Al­gis pa­sa­ko­jo, kad prieš mė­ne­sį in­ter­ne­te ra­do in­for­ma­ci­ją apie tai, kad ra­jo­nuo­se rei­ka­lin­gi srai­gių su­pir­kė­jai. Ža­dė­tas pui­kus at­ly­gis. Žmo­gus su­si­gun­dė ir nu­ta­rė im­tis lai­ki­no ver­slo. Nuo ge­gu­žės pra­džios jis pa­si­skel­bė laik­raš­ty­je apie su­per­ka­mas srai­ges. Va­ži­nė­jo po mū­sų ir ap­lin­ki­nius ra­jo­nus ir su­pir­ki­nė­jo srai­ges. Žmo­nės at­neš­da­vo jų nuo ke­lio­li­kos iki ke­tu­rias­de­šim­ties ki­log­ra­mų.

Al­gis pa­sa­ko­jo, kad, ga­li­my­bė už­si­dirb­ti su­do­mi­no dau­ge­lį. Te­le­fo­nai ne­ty­la nuo skam­bu­čių žmo­nių, no­rin­čių su­ži­no­ti, ar pri­ima­mos srai­gės ir kiek už jas mo­ka­ma.

De­ja, šią sa­vai­tę pa­aiš­kė­jo, kad sos­ti­nė­je įsi­kū­ru­siai srai­gių su­pir­ki­mo įmo­nei srai­gių jau ne­be­rei­kia. Nuo li­to iki pu­sės li­to su­ma­ži­nę su­pir­ki­mo kai­ną ga­liau­siai su­pir­kė­jai pa­reiš­kė, kad šliu­žų dau­giau vi­sai ne­be­rei­kia, nes rin­ka per­pil­dy­ta.

Bent lai­ki­ną už­dar­bį ra­dęs uk­mer­giš­kis sa­ko, kad per ke­lias sa­vai­tes, kuo­met srai­gių dar rei­kė­jo, pri­da­vė jų per ke­tu­rias to­nas.

De­ja, už­dar­bis su­lig kiek­vie­nu ve­ži­mu vis ma­žė­jo, kol ga­liau­siai ta­po nuos­to­lin­gas.

Da­bar di­džiau­sias Al­gio rū­pes­tis – iš­plau­ti srai­gių pri­derg­tą au­to­mo­bi­lį.

Apie tai, kad ne­be­su­pir­ki­nė­ja srai­gių, šį sa­vait­ga­lį sa­kė ir ki­ti mū­sų ir ap­lin­ki­niuo­se ra­jo­nuo­se tuo už­si­i­man­tys smul­kūs su­pir­kė­jai.

Vy­nuo­gi­nių srai­gių rin­ki­mo se­zo­nas tę­sia­si nuo ge­gu­žės 1 iki bir­že­lio 10 die­nos. Tai­gi, ga­li­ma ti­kė­tis, kad lai­ki­nas ver­slas šį se­zo­ną dar „ne­už­si­da­rys“.

Na­cio­na­li­nės vy­nuo­gi­nių srai­gių per­dir­bė­jų aso­cia­ci­jos duo­me­ni­mis, per­nai srai­ges rin­ko ir par­da­vė su­pir­kė­jams 24 tūks­tan­čiai žmo­nių. Srai­gių rin­kė­jams bu­vo su­mo­kė­ta 1,164 mi­li­jo­no li­tų. Vie­nas žmo­gus vi­du­ti­niš­kai už­dir­bo 47,76 li­to.

Lie­tu­vo­je dau­giau­sia vy­nuo­gi­nių srai­gių pri­ren­ka­ma Ute­no­je, Mo­lė­tuo­se, Anykš­čiuo­se, Jur­bar­ko ap­skri­ty­je, ma­žiau­siai – pa­jū­ry­je.

Tuo tar­pu srai­ges sa­vo vir­tu­vė­je nau­do­jan­tys gur­ma­nai siū­lo ne tik ban­dy­ti už­si­dirb­ti, bet ir pa­si­ga­min­ti bei pa­ra­gau­ti pi­kan­tiš­kų pa­tie­ka­lų.

 

* * *

 

Pir­miau­sia rei­kia pa­ruoš­ti pa­čią ža­lia­vą. Su­rink­tas srai­ges pa­tal­pin­ti me­di­nė­je ar plas­ti­ki­nė­je pra­pu­čia­mo­je dė­žu­tė­je ir ne­mai­ti­nus lai­ky­ti 3-5 pa­ras sau­so­je vė­sio­je vie­to­je. Iš­si­va­liu­sios srai­gės pa­sū­do­mos ir su­me­ta­mos į ver­dan­tį van­de­nį (van­dens kie­kis tu­ri ma­žiau­siai du kar­tus vir­šy­ti srai­gių kie­kį). Po 5 mi­nu­čių srai­gės kiau­ra­sam­čiu iš­grai­bo­mos ir ša­ku­te iš­lu­pa­mos iš kiau­tų. Nu­ker­pa­mas žar­ny­nas, mė­sa nu­plau­na­ma ir ver­da­ma su prie­sko­niais ir drus­ka.

 

Srai­gės pa­da­že

 

80 ga­ba­liu­kų iš­va­ly­tų srai­gių mė­sos, 2 mor­kos, 2 sa­lie­ro la­pai, 4 svo­gū­nai, 4 skil­te­lės čes­na­ko, 1 lit­ras sau­so bal­to sta­lo vy­no, 2 šaukš­tai po­mi­do­rų pa­stos, 100 g svies­to, tar­kuo­to par­me­za­no sū­rio, drus­kos ir pi­pi­rų.

Iš­im­tą iš kiau­tų, nu­plau­tą ir nu­va­ly­tą srai­gių mė­są įdė­ti į puo­dą kar­tu su trin­to­mis dar­žo­vė­mis, bal­tu vy­nu ir ne­at­šil­dy­tu svies­tu. Vir­ti apie ke­tu­rias va­lan­das. Ver­dant pa­mai­šy­ti vis įpi­lant po tru­pu­tį van­dens. Ga­liau­siai įdė­ti drus­kos ir pi­pi­rų. Pa­ruoš­tos srai­gės pa­bars­to­mos tar­kuo­tu par­me­za­nu ir pa­tie­kia­mos kar­tu su ga­ba­lė­liu vir­tos ar ap­kep­tos ku­ku­rū­zų ko­šės.

 

Kiau­ši­nie­nė su srai­gė­mis ir svo­gū­nais

 

500 g srai­gių mė­sos, 3 val. vir­tų bal­ta­me vy­ne, 1 svo­gū­nas, 2 skil­te­lės čes­na­ko, 6 kiau­ši­niai, 1 šaukš­te­lis grie­ti­nės, svo­gū­no laiš­kų, 1 šaukš­te­lis cuk­raus, aly­vų alie­jaus, tar­kuo­to sū­rio, ac­to, drus­kos ir pi­pi­rų.

Įmuš­ti kiau­ši­nius į tal­pų mo­li­nį du­be­nį, su­dė­ti ir smul­kiai su­trin­tas srai­ges. At­ski­rai alie­ju­je pa­ke­pin­ti svo­gū­nus ir čes­na­kus, vis­ką su­dė­ti kar­tu ir ge­rai iš­mai­šy­ti. Tu­ri­nį su­pil­ti į ke­pi­mo for­mą, iš­klo­tą ke­pi­mo po­pie­riu­mi, at­sar­giai, kad ne­pri­lip­tų ir ne­vir­šy­tų ke­pi­mo for­mos aukš­čio, ki­taip ge­rai ne­iš­keps. Įdė­ti į karš­tą or­kai­tę ir kep­ti apie 15 mi­nu­čių.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų