Spausdinti šį puslapį

Duonos dieną – šventė ir nuolaidos

Uk­mer­gės ra­jo­no var­to­to­jų ko­o­pe­ra­ty­vo įmo­nė „Uk­mer­gės duo­na“ tu­ri gra­žią tra­di­ci­ją kas­met pa­mi­nė­ti  Šv. Ago­tos – Duo­nos die­ną. Tą­dien gra­ži šven­tė su­ren­gia­ma įmo­nės par­duo­tu­vė­je, o pir­kė­jams pro­duk­ci­ja par­duo­da­ma su ypa­tin­ga nuo­lai­da.

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Duo­ną par­duo­tu­vė­je pa­šven­ti­no R. La­niaus­kas.


Šie­met į tre­čia­die­nį vy­ku­sią šven­tę su­si­rin­kę žmo­nės par­duo­tu­vė­je vos su­til­po. Su­si­rin­ku­siuo­sius pa­svei­ki­no UAB „Uk­mer­gės duo­na“ di­rek­to­rė Vi­tu­tė Šer­mukš­ny­tė. Ji pa­pa­sa­ko­jo apie šven­tės pras­mę ir tra­di­ci­jas.

Lop­še­lio-dar­že­lio „Sau­lu­tė“ auk­lė­ti­niai dai­na­vo, mi­nė mįs­les, sa­kė pa­tar­les apie duo­ną. Čia pat bu­vo eks­po­nuo­ja­ma vai­ku­čių pie­ši­nių pa­ro­da.

Par­duo­tu­vę, o vė­liau ir ke­pyk­los ce­chus pa­šven­ti­no ku­ni­gas Ri­mas La­niaus­kas. Vi­si bu­vo pa­vai­šin­ti šven­tin­tos duo­nos ke­pa­lė­liais.

UŽ inf.

***

Duo­na žmo­gaus mi­ty­bo­je už­ima la­bai svar­bią vie­tą – tai vie­nas svar­biau­sių mais­to pro­duk­tų. Žmo­gus kas­dien vi­du­ti­niš­kai su­val­go 150–500 g, o kar­tais, kai fi­zi­nis ak­ty­vu­mas bū­na di­des­nis, – net 600–700 g duo­nos.

***

Duo­na kar­tu su ki­tais grū­di­niais pro­duk­tais ir vai­siais bei dar­žo­vė­mis su­da­ro mais­to pa­si­rin­ki­mo pi­ra­mi­dės pa­grin­dą, tai reiš­kia, kad šiuos pro­duk­tus re­ko­men­duo­ja­ma val­gy­ti ke­lis kar­tus per die­ną.

***

Duo­na – ver­tin­gas vi­ta­mi­nų ir mi­ne­ra­li­nių me­džia­gų šal­ti­nis. Dau­giau­sia yra B gru­pės vi­ta­mi­nų. Iš mak­ro­e­le­men­tų jo­je ne­ma­žai ka­lio, nat­rio, chlo­ro, fos­fo­ro.

***

Spe­cia­lis­tai pa­ta­ria: pir­me­ny­bę tei­ki­te vi­sų grū­do da­lių duo­nai, duo­nai iš ru­pių mil­tų ar duo­nai su grū­dais.

Re­ko­men­duo­ja­ma duo­ną lai­ky­ti me­di­nė­je duo­ni­nė­je ar her­me­tiš­kai už­da­ro­ma­me in­de šal­dy­tu­ve.

***

Ge­rai iš­kep­ta ir tin­ka­mai at­šal­dy­ta duo­na, įpa­kuo­ta į po­li­me­ri­nės me­džia­gos pa­kuo­tę, ga­li iš­si­lai­ky­ti apie 10 pa­rų, tuo tar­pu pjaus­ty­ta – iki 6 pa­rų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)