Spausdinti šį puslapį

Jubiliejaus proga – dovana ateities kartoms

Šiemet 70 metų jubiliejų minintis Antano Smetonos dvaras Užugiryje sulaukė ilgai lauktos dovanos. Šiemet du dvaro pastatai baigti renovuoti, o į jų atidarymo iškilmes atvyko pati šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Prie restauruoto A. Smetonos dvaro – pirmieji svečiai, tarp kurių – ir šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.


 

Lygiai prieš 70 metų, 1934 m. švenčiant tuometinio Lietuvos Prezidento A. Smetonos 60-metį, buvo nutarta jo tėviškėje, ant Lėno ežero kranto, pastatyti jam dvarą. A. Smetona pavadino jį „Užugirio kiemu“ ir pageidavo čia įkurti pavyzdinį ūkį, kuris vėliau galėtų tapti žemės ūkio mokykla. Deja, tik kelias vasaras A. Smetona spėjo praleisti „Užugirio kieme“. Lietuvą okupavus Sovietų Sąjungai, 1940 m. dvaras buvo nacionalizuotas.

Vėliau pastatas buvo pritaikytas tarybinio ūkio reikmėms, o rūmai atiduoti psichoneunarkologinei ligoninei.

Atkūrus nepriklausomybę, ligoninė buvo iškeldinta. Pastatai liko tušti. Iš Sveikatos apsaugos ministerijos juos perėmė Ukmergės savivaldybė.

Projektas strigo

Dvaro sutvarkymo idėja puoselėta jau seniai. 2009 m. buvo parengtas projektas ES finansavimui, tačiau tuomet lėšos nebuvo skirtos.

Daugiau nei prieš trejus metus A. Smetonos dvare apsilankė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė tuomet išsakė nuomonę, jog šis Ukmergės savivaldybės projektas turėtų sulaukti paramos.

Tuomet Ūkio ministerija peržiūrėjo paraišką, pasiūlė ukmergiškiams ją patobulinti ir kreiptis dar sykį. Ir štai pagaliau nusišypsojo sėkmė – gavus 5 milijonų litų paramą prieš maždaug dvejus metus pradėti dvaro rekonstrukcijos darbai. Ukmergės rajono savivaldybė prie jų prisidėjo 1,3 milijono.

Pirmoji viešnia – šalies vadovė

Penktadienį restauruotų pirmojo Lietuvos Prezidento, Nepriklausomybės Akto signataro Antano Smetonos dvaro rūmų simbolinę juostelę perkirpo savotiška jų krikštamote tapusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Lietuvos valstybės kūrėjai yra įkvėpimo šaltinis kiekvienai kartai. Šiandien naujam gyvenimui prikeliame pirmojo Lietuvos Prezidento Antano Smetonos dvarą ir sukuriame atvirą erdvę visuomenei. Tai – reikšmingas įvykis Lietuvos valstybingumo liudijimui“, – sakė Prezidentė.

Pasak Prezidentės, ukmergiškiai yra pavyzdys visai Lietuvai, kad bendruomenės moka susitelkti ir dirbti petys į petį, kad yra dalykų, kurie yra brangūs kiekvienam lietuviui ir nesunaikinami.

Lankydamasi Ukmergėje prieš trejus metus Prezidentė akcentavo, kad valstybė turi palaikyti ir užtikrinti reikiamą paramą aktyvioms ir pilietiškoms bendruomenėms, kurios rūpinasi paveldo išsaugojimu.

Pasirašė svečių knygoje

Šalies vadovė apžiūrėjo restauruoto pastato menes. „Linkiu puoselėti Lietuvos paveldą visiems Lietuvos ir pasaulio žmonėms“, – tokį įrašą ji paliko svečių knygoje.

Padėką už palaikymą šalies vadovei išsakė rajono meras Vydas Paknys. „Tikėjome, dirbome, o dabar galime džiaugtis ir didžiuotis“, – sakė jis, dėkodamas šalies vadovei už tai, kad ji įsiklausė ir įžvelgė šio objekto prasmę.

Rajono merui šalies vadovė įteikė vieną iš dešimties valstybinių vėliavų, kuriomis šiemet nutarta apdovanoti ypatingai Valstybės atkūrimo datą paminėjusias įstaigas, organizacijas, bendruomenes.

Taip pat viešnia turėjo progos susitikti su pačiu dvaro šeimininku prezidentu Antanu Smetona ir jo žmona – šiuos personažus įkūnijo Taujėnų saviveiklininkai.

D. Grybauskaitė buvo palydėta į antrą iš restauruotų statinių. Čia bendravo su Užugirio kaimo bendruomenės nariais bei Prezidentę pasitikusiais Antano Smetonos gimnazijos choristais, ragavo pagal prieškario laikų tradicijas paruoštų vaišių.

Šalies vadovė renginyje užtruko apie valandą.

Įsikurs muziejus

Po iškilmių dvare vyko dalykinė konferencija „Praeitis įprasmina dabartį. Prezidento Antano Smetonos vasaros rezidencijos pažinimas, išsaugojimas ir vystymo perspektyvos“.

Su politine situacija tarpukario Lietuvoje ir Prezidento A. Smetonos vaidmeniu joje supažindino istorikas publicistas Tomas Baranauskas.

Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė pasakojo apie atgimstančius Lietuvos dvarus. Restauruojamų ar restauruotų dvarų Lietuvoje šiuo metu yra maždaug šimtas. Pati didžiausia iš keturiasdešimties statinių yra Pakruojo dvaro sodyba, o iš viso, Registro duomenimis, dvarų paveldo objektų suskaičiuojama pusšešto šimto...

Savivaldybės vykdomą projektą „Užugirio (A. Smetonos) dvaro pritaikymas turizmo reikmėms“ pristatė savivaldybės Strateginės plėtros ir investicijų skyriaus vedėja Rima Boškevičienė.

Atidarymas – pavasarį

Restauruotas dvaras bus perduotas Ukmergės kraštotyros muziejui. Po rekonstrukcijos duris atveriančiuose pagrindiniuose dvaro rūmuose bus įrengta pirmojo nepriklausomos Lietuvos Prezidento A. Smetonos ekspozicija-muziejus, o dvaro kumetynas bus pritaikytas šiuolaikinėms reikmėms. Apie tai konferencijos dalyviams pasakojo Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė.

Apie tolesnę dvaro pritaikymo perspektyvą Ukmergėje bus diskutuojama dar ne kartą.

Konferencijoje buvo paliesta ir gana jautri Antano Smetonos palaikų galimo pargabenimo iš JAV į Lietuvą tema.

Kalbėta, kad viena iš vietų, kur šalia jo tėvų galėtų atgulti Prezidento palaikai, galėtų būti Užugirio kapinės.

Oficiali A. Smetonos dvaro rūmų atidarymo šventė planuojama gegužės pradžioje, minint Ukmergės kraštotyros muziejaus 70-metį, baigus visus projekte numatytus darbus.   

Autorė: Vilma NEMUNAITIENĖ




 

1 straipsnio 2 nuotr.02-18

Renovuotus rūmus atidarė šalies vadovė D. Grybauskaitė ir rajono meras V. Paknys.


 

1 straipsnio 3 nuotr.02-18

Kraštietis buvęs Seimo narys Rimantas Smetona spaudžia ranką „prezidentui“.


 

1 straipsnio 4 nuotr.02-18

Dvaro menėje – konferencija.


 

1 straipsnio 5 nuotr.02-18

Prezidentę pasitiko Antano Smetonos gimnazijos choristai, vadovaujami Jūratės Martinkutės.


 

1 straipsnio 6 nuotr.02-18

Susirinkusiuosius sveikino kraštotyros muziejaus direktorė V. Sakolnikienė.


 

1 straipsnio 7 nuotr.02-18


1 straipsnio 8 nuotr.02-18


 

1 straipsnio 9 nuotr.02-18

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)