Spausdinti šį puslapį

Nugriaudėjo Miesto šventė

Trankiai nuaidėjo Ukmergės miesto šventė „Susieikime, kaimynai“. Vienas įspūdingiausių jos akcentų – eitynės Kauno gatve. Šiemet jose dalyvavo daugiau nei 1100 dalyvių bei įvairios ratuotos technikos. Eitynės, kurių dalyviai miesto centre praeina pro bromą ir yra pristatomi visuomenei, pirmą kartą Ukmergėje buvo surengtos pernai.

 Gedimino Nemunaičio nuotr. Miesto šventės eitynės.


 Visiems jos padarė didelį įspūdį, tad nutarta tradiciją tęsti.

Itin gausios šiemet buvo moksleivių delegacijos – iš viso mokinių dalyvavo per 500.

Eitynių priekyje vežtas didžiulis Aukštaitijos regiono simbolis – šiaudinis sodas. Pernai su juo ukmergiškiai keliavo Dainų šventės sostinėje atidaryme.

Su trenksmu eitynėse žengė Krašto apsaugos savanorių pajėgų „Big bendas“.

Atvyko kaimyninių rajonų merai bei svečiai iš besigiminiuojančių miestų užsienyje: Vengrijos, Latvijos, Ukrainos, Lenkijos, Baltarusijos. Visi svečiai taip pat iškilmingai žygiavo eisenoje.

Kaip tikri šeimininkai žengė seniūnijos atstovai bei seniūnaičiai.

Į eitynes įsiliejo praėjusį savaitgalį Vilniuje festivalyje „Skamba skamba kankliai“ dalyvavę svečiai iš Karelijos, Suomijos, Ukrainos, Irano, Latvijos Lenkijos. Ukmergės miesto šventė jiems paįvairino viešnagę mūsų šalyje.

Netrūko ir ratuotų eitynių dalyvių. Su savo technika atvyko „Miško broliai“, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, policijos pareigūnai, būta eisenoje ir senovinių automobilių.

Įspūdinga technika vedė uždarosios akcinės bendrovės „Stansefabrikken“ delegaciją – milžiniškas, keliasdešimt tonų sveriantis keltuvas...

Gausiai eitynėse dalyvavo nevyriausybinių organizacijų, įmonių, organizacijų atstovai, partijos, šokėjai, šauliai, muzikantai... Mojavo ukmergiškiams iš eisenos ir  „Ukmergės žinių“ kolektyvas.

Pačiame miesto centre einant pro gėlių vainikais išpuoštą Ukmergės miškininkų pagamintą bromą, apie kolektyvus skelbta per garsiakalbį. Iš viso pristatyta apie 30 įmonių ir organizacijų.

Po eisenos vyko iškilmės prie Laisvės paminklo.

Čia pristatyta muzikinė programa „Raštų pynė“. Tiesa, čia jau organizatoriai kiek persūdė: ištęstą pasirodymą iki galo stebėti liko tik saujelė iš tūkstantinės minios, ir tai dauguma – užsienio delegacijos, kurios buvo pririštos prie savo programos.

Kol buvo paskelbta, kad oficiali dalis jau baigta, daugelis ir taip jau seniai pramogavo Pilies parke, kur virė prekybinis gyvenimas, galima buvo nusipirkti įvairių suvenyrų, rankdarbių, kulinarinio paveldo patiekalų, o kai ko paskanauti net ir dykai.

Miesto šventė Ukmergėje šurmuliavo daugiau nei 15 valandų – nuo ankstaus ryto iki nakties.

Rytas prie Šventosios upės tilto prasidėjo tradicine mankšta. Paupyje laukti norintieji paplaukioti baidarėmis, plaustais, pasižiūrėti priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos programos.

Vienuolyno gatvėje surengtas Meno mokyklos auklėtinių koncertas, mokyklų akcija. Mažuosius prie kultūros centro kvietė Vaikystės šventė vaikams, koncertavo grupė „Mokinukės“.

Šventės metu mieste įsikūrė amatininkų kiemeliai, eksponuotos parodos. Galima buvo stebėti Didžiosios kovos apygardos 8-osios rinktinės parodomąją programą.

Pilies parke dieną koncertavo kolektyvai iš užsienio, o vakare – grupės „Vairas“, „Rockmergė“, iki nakties diskotekoje linksminosi jaunimas.

Vakarą baigė įspūdingi fejerverkai.

Į renginius ukmergiškiai kviesti ir visą praėjusią savaitę. Kultūros centre atidaryta krašto menininkų ir fotografų kūrybos paroda, Užugirio dvare vyko vaikų ir jaunimo poezijos pavasarėlis.

Miesto stadione vyko Lietuvos policijos galiūnų varžybos, Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje – poezijos ir sakralinės muzikos vakaras, piliakalnio papėdėje – muzikos ir kino vakaras.

Gausu buvo ir sportinių renginių. Krepšinio, futbolo, dziudo, tinklinio, šachmatų, bočios varžybose varžėsi vaikai, suaugusieji, šeimos, neįgalieji.

Vilma NEMUNAITIENĖ

Deltuviškės kepė blynus. Rytinė mankšta. Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo simbolinis kepalas. Eisenoje būta ir technikos. Renginį stebėjo gausus būrys ukmergiškių. Eitynių dalyviai. Koncertavo viešnios iš Ukrainos. Prie Laisvės paminklo – „Raštų pynė“ Šventės dalyvių saugumu rūpinosi policijos pareigūnai.

 

Daugiau nuotraukų – „Ukmergės žinių“ feisbuke.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)