Spausdinti šį puslapį

Paminėjo gražų jubiliejų

Veiklos dešimtmetį mini Ukmergės vietos veiklos grupė (VVG).  Praėjusią savaitę surengtas šiai datai paminėti skirtas renginys. Jame dalyvavo gausus būrys kaimo bendruomenių vadovų bei svečių.

Gedimino Nemunaičio nuotr. Jubiliejinio renginio dalyviai trumpam buvo tapę istorinio traukinio keleiviais, o traukinio palydovės vaidmenį atliko VVG valdybos narė Asta Leonavičienė.


 

Rajono vietos veiklos grupės Lietuvoje pradėjo steigtis šaliai tapus ES nare ir pradėjus įgyvendinti LEADER pobūdžio priemonę. Ukmergėje ši visuomeninė organizacija įsteigta 2003 m. gruodžio 30 d.

Ukmergės VVG dabar sudaro 37 nariai, kurie atstovauja kaimo bendruomenėms, vietos valdžios sektoriui, verslo sektoriui ir socialiniams partneriams. VVG valdyboje – 24 nariai.

Pagrindinis organizacijos tikslas – gerinti kaimo vietovių žmonių gyvenimą, skatinti jų iniciatyvas, saugoti ir puoselėti kultūros ir gamtos paveldą. Dalyvavimas šioje veikloje savanoriškas.

Ukmergės VVG savo veiklą grindžia partnerystės, lygių galimybių, pilietinės atsakomybės principais. Aktyvindama kaimo bendruomenes, skatindama vietos gyventojų verslumą, siekia sukurti ir išsaugoti rajono kaimo vietovių aplinkos patrauklumą bei darną.

Dešimtmečio istorijos akimirkas susirinkusiesiems priminė VVG valdybai vadovaujanti Reda Liubomirskienė, o apie nuveiktus darbus papasakojo VVG pirmininkė Klavdija Stepanova. Ji pasidžiaugė, kad mūsų rajono VVG labai puikiai vertinama šalies mastu. Tai – viena iš keturių geriausiai vertinamų Lietuvoje tokių organizacijų.

Pačiame pirmajame veiklos penkerių metų etape buvo įgyvendinta projektų už 506 tūkstančius litų. Tuo tarpu neseniai pasibaigusiame 2007–2013 metų etape – už daugiau nei 7,7 milijono litų. Per šį laikotarpį įgyvendintas ar bebaigiamas įgyvendinti 61 projektas. Daugiausiai – susiję su bendruomenės namų renovacija, viešosios aplinkos gražinimu.

Taip pat įgyvendinant projektus įrengti paplūdimiai, sporto aikštynai, tvarkytos kapinaitės, parkai, remontuota net bažnyčia ir buvęs dvaro pastatas. Įgyvendinus projektus suteikta parama kaimo verslui, meno kolektyvai įsigijo muzikos instrumentų bei scenos drabužių, sėmėsi patirties užsienyje bei patys kvietė pas save svečius iš užsienio.

Šiuo metu Ukmergės VVG išgyvena sunkų ir labai svarbų etapą – rengia trečiąją strategiją penkeriems ateinantiems metams.

Apie tai, į ką bus atsižvelgiama finansuojant būsimus projektus, pasakojo viešnia iš Žemės ūkio ministerijos kaimo plėtros departamento Ilona Sadovskaitė.

Ji pabrėžė, kad laukia gana sudėtingas periodas, nes tikslai gana rimti – socialinė įtrauktis, užimtumo didinimas kaime, aplinkosauga. Tai taps kertiniais akmenimis, į kuriuos bus atkreipiamas dėmesys skiriant finansavimą bendruomenių projektams. Viešnia akcentavo, kad Ukmergės VVG lig šiol buvo vienintelė, turėjusi verslumo skatinimo projektų perteklių. Tad tikimasi, kad ir prasidedančiame etape tokių projektų ir idėjų jiems parengti nepritrūks. Taip pat viešnia pasakojo apie paramos lėšų skyrimo metodiką.

Vakarą vainikavo sveikinimai. VVG narius jubiliejaus proga sveikino rajono meras Vydas Paknys, Seimo nariai Arūnas Dudėnas ir Kazys Grybauskas, bendruomenių vadovai, seniūnai.

Žemės ūkio ministerija padėkomis apdovanojo miestelių bendruomenių pirmininkus: Taujėnų – Rolandą Janicką, Deltuvos – Genovaitę Sakalauskienę, Valų – Angelę Jokubynienę. 

Autorė: Vilma NEMUNAITIENĖ

5 straipsnio 2 nuotr.01-22

Į VVG gimtadienį susirinko daug svečių.


Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)