Spausdinti šį puslapį

Sodininkams atvežė žinių

Uk­mer­gė­je pra­ėju­sį šeš­ta­die­nį vie­šė­jo Alek­san­dro Stul­gins­kio uni­ver­si­te­to Ag­ro­no­mi­jos fa­kul­te­to de­ka­nas, so­di­nin­kys­tės do­cen­tas ag­ro­no­mas dr. Vik­to­ras Pranc­kie­tis. Ren­gi­nį or­ga­ni­za­vo Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė bei uni­ver­si­te­to Ag­ro­no­mi­jos fa­kul­te­tas.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Pa­skai­tą skai­tė Ag­ro­no­mi­jos fa­kul­te­to de­ka­nas, so­di­nin­kys­tės do­cen­tas ag­ro­no­mas dr. Vik­to­ras Pranc­kie­tis.


 

Kul­tū­ros cen­tre V. Pranc­kie­tis skai­tė pa­skai­tą apie mar­ga­la­pes ak­ti­ni­di­jas, ku­rias au­gi­na ir su jo­mis moks­li­nius ty­ri­mus at­lie­ka jau ket­vir­tį am­žiaus. Nu­sta­ty­ta, kad ki­vių pus­se­se­rės ak­ti­ni­di­jos – dau­giau­siai vi­ta­mi­no C tu­rin­tis au­ga­las, tad jį au­gin­ti tik­rai ver­ta ir nau­din­ga.

Moks­li­nin­kas taip pat at­sa­kė ir į dau­gy­bę uk­mer­giš­kių už­duo­tų klau­si­mų.

So­di­nin­kai tei­ra­vo­si apie kom­pos­ta­vi­mą, žo­lės mul­čią, po­mi­do­rų ma­rą, ve­jos prie­žiū­rą, tu­jų dau­gi­nimą, per­si­kų prie­žiū­ra, vyš­nių, sly­vų de­rė­ji­mą, ge­nė­ji­mo lai­ką, ko­vą su pik­tžo­lė­mis, ken­kė­jais...

Klau­si­mų la­vi­na bei pil­na žiū­ro­vų sa­lė by­lo­jo, kad to­kie su­si­ti­kai rei­ka­lin­gi ir lau­kia­mi.

Ra­jo­no vi­ce­me­ras Ro­lan­das Ja­nic­kas pa­sa­ko­jo, kad šiais me­tais Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė ke­ti­na pa­si­ra­šy­ti ben­dra­dar­bia­vi­mo su­tar­tį su Alek­san­dro Stul­gins­kio uni­ver­si­te­tu.

Pra­si­dė­jus ben­dra­dar­bia­vi­mui su šia moks­lo įstai­ga at­si­ra­do ga­li­my­bė pa­si­kvie­sti rim­tų spe­cia­lis­tų, pui­kiai iš­ma­nan­čių sa­vo veik­los sri­tį.

Tie­sa, su­reng­ti šią pa­skai­tą pa­ska­ti­no ne tik mi­nė­to­ji su­tar­tis, bet ir Uk­mer­gė­je at­si­ra­du­si pro­ble­ma: įve­dus vi­suo­ti­nę rin­klia­vą žmo­nės pra­dė­jo iš­me­ti­nė­ti ne tik bui­ti­nes at­lie­kas, bet ir kom­pos­tui tin­kan­čias ža­lie­nas.

V. Pranc­kie­tis pa­ti­ki­no, kad kom­pos­tui tin­ka žo­lės, la­pai, ša­ke­lės, obuo­liai ir vi­so­kios ki­to­kios ža­lie­nos. Su­pu­vu­sios jos tam­pa pui­kia trą­ša.

Kad kom­pos­tuo­ti bū­tų pa­to­giau, at­ei­ty­je uk­mer­giš­kiams, in­di­vi­du­a­lių na­mų ir so­dų ben­dri­jų sa­vi­nin­kams, ke­ti­na­ma iš­da­lin­ti spe­cia­lias dė­žes. Jas jau tu­ri kai ku­rių ki­tų mies­tų gy­ven­to­jai. Tai ža­dė­jęs R. Ja­nic­kas ap­gai­les­ta­vo, kad šie­met Uk­mer­gė­je su­rink­tas re­kor­di­nis kie­kis ža­lių­jų at­lie­kų. Jų iš­ve­ži­mui ten­ka skir­ti di­džiu­les pi­ni­gų su­mas, o tai gre­sia rin­klia­vos mo­kes­čio di­di­ni­mu.

Pa­sak vi­ce­me­ro, at­ei­ty­je Uk­mer­gė­je ke­ti­na­ma reng­ti ir dau­giau su­si­ti­ki­mų su Alek­san­dro Stul­gins­kio uni­ver­si­te­to moks­li­nin­kais.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

10-25-2 straipsnio 2 nuotr

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)