Spausdinti šį puslapį

Akistatai su Ebola ruošiasi ir rajono medikai

Ebolos virusui patekus į Europą, ir Lietuva nenumaldomai priartėjo prie šios ligos židinio. Ukmergės rajono savivaldybėje praėjusią savaitę patvirtintas planas, kaip organizuoti asmens sveikatos įstaigų darbą akistatoje su šia mirtina liga. Kaip tokį iššūkį tektų priimti, svarsto ir rajono medikai.

 Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu spalio 14 dieną patvirtintas civilinės saugos stalo pratybų „Ukmergės rajono ekstremaliųjų situacijų operacijų centro bei institucijų ir tarnybų veiksmai nustačius apsikrėtimo Ebolos hemoragine karštine atvejus“ priemonių planas.

Taip pat sudaryta ir patvirtinta pratybų rengimo ir vertinimo grupė. Pratybų vadovu paskirtas Ukmergės rajono savivaldybės Aplinkosaugos ir viešosios tvarkos skyriaus vyresnysis specialistas Valdas Rabazauskas.  

Jis paaiškino, kad pačios ekstremaliųjų situacijų operacijų centro bei institucijų ir tarnybų pratybos rengiamos kasmet. Tačiau kiekvieną kartą pasirenkama tuo metu šalyje esanti aktuali tema. Ankstesniais metais vyko pasirengimas kiaulių afrikinio maro galimam protrūkiui, rengtasi situacijai, jei kelioms dienoms būtų atjungtas elektros energijos tiekimas.

Civilinės saugos kompleksinės pratybos rengiamos pagal Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento metodiką.

Pasak V. Rabazausko, stalo pratybose susikuriama atitinkama situacija, įsivaizduojama, kad savivaldybė susidūrė su viena ar kita ekstremalia situacija.

Pratybos rengiamos diskusijos principu, kruopščiai aptariama, kokios konkrečios problemos gali kilti, kaip organizuoti tokiu atveju atskirų tarnybų darbą, suvienyti pajėgas.

Pirmasis stalo pratybų užsiėmimas, kuriame grupės nariai „susidurs“ su  Ebolos hemoraginės karštinės diagnozavimu mūsų rajone atveju, įvyks lapkričio 12 dieną.   

Skafandrų neprireiks

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vyriausiasis specialistas gydytojas Vytautas Motiejūnas sako, kad pratybose bus diskutuojama, kokios veiksmų sekos gydymo įstaigos turėtų imtis, kilus įtarimui dėl galimo Ebolos hemoraginės karštligės atvejo.

Pasak jo, užsikrėtusieji Ebolos virusu pacientai mūsų ligoninėje nebūtų gydomi. Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymu, įtariant ligonį užsikrėtus Ebolos hemoragine karštine, jis skubiai būtų gabenamas į Vilnių, į Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninę.

Gabenama būtų greitosios pagalbos automobiliu, kuriuo vežiojami ir kiti ligoniai, tačiau paskui jį tektų dezinfekuoti atitinkamomis priemonėmis. 

V. Motiejūnas aiškino, kad sandarių drabužių ir specialių skafandrų, kokius matome nuotraukose ir televizijoje, ukmergiškiams medikams neprireiktų. Jais dėvėti privalėtų hemoragine karštine sergančius ligonius gydantys infekcinių ligoninių medikai bei personalas.

Tačiau asmens sveikatos priežiūros įstaigas privalu aprūpinti vienkartinio naudojimo drabužiais, akiniais, kaukėmis, kitomis priemonėmis. Viena svarbiausių užduočių – kiekvienai asmens sveikatos priežiūros įstaigai tinkamai pasiruošti specialias patalpas – izoliatorius.

Užduos klausimų

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Janina Galiauskienė sako, kad ligos pirminėse stadijose tik jai priskiriamų požymių nėra. Yra bendri, į kuriuos turėtų atkreipti dėmesį ligonį apžiūrintis gydytojas. Jei pacientui nustatoma aukšta temperatūra, rekomenduojama teirautis, ar žmogus neseniai buvęs rizikos grupei priskiriamoje Afrikos šalyje arba kontaktavęs su atvykusiaisiais iš jų. Jei paaiškės, kad taip ir buvo, jį teks izoliuoti specialioje patalpoje.

Vyriausioji gydytoja pripažįsta, kad izoliatoriai buvo „šiek tiek primiršti“– naudojami labai retai. Dabar teks juos paruošti – paremontuoti, parengti ligonių priėmimui. Ministerijos nurodymu ne tik poliklinika privalo turėti tokias patalpas, bet ir ambulatorijos.

Perka vienkartinius drabužius

Ebolos hemoraginės karštinės virusu užsikrėtus įtariamiems pacientams transportuoti reikalingi specialūs vienkartiniai drabužiai.

Jų centras dar neturi, tačiau J. Galiauskienė sako, jog viešieji pirkimai pradėti vykdyti ir gal net šią savaitę drabužių komplektai atkeliaus į įstaigą. Ketinama įsigyti apie 200 komplektų ir padalinti juos greitosios medicinos pagalbos, poliklinikos, ambulatorijų, punktų darbuotojams.

„Viskas turi būti parengta operatyviai, nes kad ir yra visokių saugiklių mūsų šaliai, užsikrėtimo tikimybė vis tiek išlieka“, – sako vyriausioji gydytoja.

Ji paaiškino, kad šiuo metu įstaigoje turimos gripo pandemijai skirtos vienkartinės priemonės netinka, nes ligų plitimo būdai yra skirtingi. Gripas plinta oro lašeliniu būdu, o Ebolos virusas perduodamas kontaktiniu būdu.

„Dėl šių drabužių finansavimo kol kas neaišku. Pirksime savo lėšomis, tačiau tikimės, kad ministerija finansuos“, – sako pašnekovė.

Darbuotojai neprognozuojami?

Anot J. Galiauskienės, centro medikai jau supažindinti su įvairia iš Sveikatos apsaugos ministerijos gaunama metodine medžiaga – į kokius požymius atkreipti dėmesį, kaip izoliuoti, transportuoti hemoragine karštine įtariamą ligonį.

Tačiau, anot vadovės, tai – tik teorija. Ji net neabejoja, kad kilus įtarimams, jog jų įstaigoje – galimai „pasigavęs“ mirtiną virusą pacientas, tarp darbuotojų kiltų panika.

„Kaip konkrečiai pasielgtų darbuotojai, nežinau ir negaliu tvirtinti – juk visi esame žmonės“, – svarsto vyriausioji gydytoja.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)