Apdovanojimus įteiks šalies Prezidentė

Va­sa­rio 16-ąją Lie­tu­vos Res­pub­li­kos Pre­zi­den­to rū­muo­se ren­gia­ma vals­ty­bės ap­do­va­no­ji­mų įtei­ki­mo ce­re­mo­ni­ja. Juos ša­lies va­do­vė Da­lia Gry­baus­kai­tė įteiks ir nu­si­pel­niu­siems mū­sų kraš­tie­čiams. Tarp ap­do­va­no­ji­mams pa­teik­tų as­me­nų – uk­mer­giš­kiai tė­tis bei sū­nus Vla­das ir Alius Ra­si­ma­vi­čiai.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.


 

Juos pre­zi­den­tė ap­do­va­nos Žū­van­čių­jų gel­bė­ji­mo kry­žiais už drą­są, su­ma­nu­mą ir ryž­tą, gelbs­tint žūs­tan­čius žmo­nes, ne­pai­sant pa­vo­jaus sa­vo gy­vy­bei.

To­kiu kry­žiu­mi as­me­nys ap­do­va­no­ja­mi pa­gal Vals­ty­bės ap­do­va­no­ji­mų įsta­ty­mą. Pre­zi­den­tės spau­dos tar­ny­ba in­for­ma­vo, jog šiems uk­mer­giš­kiams ap­do­va­no­ji­mas ski­ria­mas už dvie­jų tven­ki­ny­je sken­du­sių vy­rų iš­gel­bė­ji­mą.

Uk­mer­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Vie­šo­sios po­li­ci­jos sky­riaus Ke­lių po­li­ci­jos po­sky­rio spe­cia­lis­tas A. Ra­si­ma­vi­čius su tė­čiu Vla­du per­nai per Ve­ly­kas iš­gel­bė­jo du žve­jus. Vy­rai ir pa­tys tą­syk žve­jo­jo Mū­šios tven­ki­ny­je. Ne­lai­mė įvy­ko apie tre­čią va­lan­dą die­nos. Jos prie­žas­tis – aukš­tos įtam­pos lai­dai.

Tuo me­tu ties tven­ki­nio vi­du­riu val­ty­je at­si­sto­jęs žve­jys mė­tė spi­nin­gą. Va­las įsi­pai­nio­jo į 6–10 met­rų at­stu­mu virš van­dens iš­ties­tus lai­dus. Nuo val­ties pa­rei­gū­nas bu­vo apie 150 met­rų at­stu­mu. „Pir­miau­sia iš­vy­dau rau­do­ną ug­nies juos­tą, ku­ri tru­ko maž­daug pus­an­tros se­kun­dės, o ta­da pa­si­gir­do stip­rus spro­gi­mą pri­me­nan­tis gar­sas. Val­ty­je sto­vė­jęs vy­ras kri­to ant ki­to ją ir­kla­vu­sio vy­ro“, – vė­liau pa­sa­kos A. Ra­si­ma­vi­čius.

Val­čiai ėmus grimz­ti į van­de­nį, jie puo­lė gel­bė­ti ne­lai­mės iš­tik­tų žve­jų. Kol tė­vas ir­kla­vo prie jų, sū­nus te­le­fo­nu iš­kvie­tė spe­cia­li­ą­sias tar­ny­bas. Abu vy­rai bu­vo be są­mo­nės, jau­tė­si stip­rus svi­lė­sių kva­pas. Vie­nas jų stip­riai ap­de­gė vi­są šo­ną, pil­vą, ran­kas, ko­ją, dra­bu­žiai iš­si­ly­dė. Jų val­tį gel­bė­to­jai pri­ri­šo prie sa­vo ir ėmė trauk­ti į kran­tą.

Vė­liau pa­gel­bė­jo žmo­nės iš čia pat esan­čios so­dų ben­dri­jos „Mū­ša“ – jie pa­dė­jo iš­kel­ti nu­ken­tė­ju­siuo­sius. A. Ra­si­ma­vi­čius nu­bė­go prie ke­lio pa­si­tik­ti grei­to­sios pa­gal­bos...

Nors ir sun­kiai su­ža­lo­ti, pa­rei­gū­no ir jo tė­čio dė­ka iš­gy­ve­no ir me­di­kų glo­bon bu­vo per­im­ti 44 me­tų vil­nie­tis bei jo 65 me­tų uoš­vis iš Uk­mer­gės.

Lie­tu­vos vals­ty­bės at­kū­ri­mo die­ną Pre­zi­den­tū­ro­je bus pa­gerb­ta ir dau­giau uk­mer­giš­kių.

Ap­do­va­no­ji­mui taip pat tei­kia­mas ak­ty­vus ne­gin­kluo­to pa­si­prie­ši­ni­mo so­vie­tų oku­pa­ci­jai da­ly­vis, jau­ni­mo po­grin­džio or­ga­ni­za­ci­jos na­rys, po­li­ti­nis ka­li­nys Le­o­nar­das Zig­man­tas Va­šat­ke­vi­čius. Uk­mer­giš­kiui, pa­sak Pre­zi­den­tės spau­dos tar­ny­bos, bus įteik­tas Vy­čio Kry­žiaus or­di­no me­da­lis, ku­riuo ap­do­va­no­ja­mi as­me­nys, did­vy­riš­kai gy­nę Lie­tu­vos lais­vę ir ne­pri­klau­so­my­bę.

Dar vie­nas ap­do­va­no­ji­mas ski­ria­mas vep­riš­kiui Ro­mui Pet­rui Šau­liui, vi­suo­me­ni­nės or­ga­ni­za­ci­jos „SOS Vep­riuo­se“ di­rek­to­riui. Or­di­no „Už nuo­pel­nus Lie­tu­vai“ me­da­liu jis ap­do­va­no­ja­mas už ak­ty­vią lab­da­rin­gą veik­lą, skir­tą kul­tū­ros ir ki­tiems pro­jek­tams.

Vi­si pel­niu­sie­ji ap­do­va­no­ji­mus pa­kvies­ti ne tik į iš­kil­min­gą jų įtei­ki­mo ce­re­mo­ni­ją, bet ir tą­dien vyk­sian­tį Va­sa­rio 16-ajai skir­tą kon­cer­tą Lie­tu­vos na­cio­na­li­nė­je fil­har­mo­ni­jo­je.

Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų