Atostogų kelionę po Europą iškeitė į Kadrėnus

Jung­ti­nė­se Ame­ri­kos Vals­ti­jo­se gy­ve­nan­ti uk­mer­giš­kė Vil­ma Za­les­kai­tė-Wal­ters sa­vo gy­ve­ni­mą da­li­ja tarp Port­lan­do, ku­ria­me įsi­kū­rė, ir Kad­rė­nų, kur gy­ve­na jos ma­ma. Ame­ri­ko­je jo­gos mo­kan­ti bei sa­vo pro­gra­mas ku­rian­ti pro­fe­sio­na­li jo­gos mo­ky­to­ja...

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Jo­gą prak­ti­kuo­jan­ti Vil­ma Za­les­kai­tė-Wal­ters jos mo­ko ir ki­tus.


...ir gim­to­jo­je ša­ly­je bu­ria ben­dra­min­čius. 

Į Ore­go­no vals­ti­ją, Port­lan­do mies­tą prieš 17 me­tų Vil­ma iš­vy­ko kaip mei­lės emig­ran­tė – Vil­niu­je su­ti­ku­si ar­ti­mą sa­vo sie­lai ame­ri­kie­tį, po ke­le­rių me­tų iš­te­kė­jo ir iš­vy­ko į jo ša­lį.

51 me­tų mo­te­ris pa­sa­ko­ja, jog pra­džia sve­čio­je ša­ly­je la­bai ro­ži­nė ne­pa­si­ro­dė – jau­tė kal­bos bar­je­rą, ne­tu­rė­jo nei drau­gų, nei dar­bo. Net kai­nos par­duo­tu­vė­je bu­vo sve­ti­mos ir ne­įpras­tos. Mat pirk­da­ma vis­ką min­ty­se vers­da­vo li­tais. Tuo­met pie­no lit­ras, ten kai­nuo­jan­tis tris do­le­rius, va­je, koks bran­gus at­ro­dė...

Vil­mos vy­ras Bill Wal­ters Port­lan­de dir­bo ad­vo­ka­tu. Po dar­bo na­mo ne iš kar­to grįž­da­vo – dar ve­dė jo­gos pa­mo­kas.

„Bu­vo tik­rai nuo­bo­du – sė­dė­jau per die­nas na­mie ir gal­vo­jau, kuo už­si­im­ti“, – pri­si­me­na pa­šne­ko­vė. Lie­tu­vo­je tuo­me­ti­nę Klai­pė­dos kon­ser­va­to­ri­ją, re­ži­sū­ros stu­di­jas bai­gu­si Vil­ma Port­lan­de bu­vo trum­pam įsi­dar­bi­nu­si re­ži­sie­riaus pa­dė­jė­ja vai­kų te­at­re, ta­čiau vė­liau pa­su­ko ki­tu ke­liu.

Jo­ga nuo vai­kys­tės Vil­mai ne­bu­vo vi­siš­kai sve­ti­ma są­vo­ka. „Ži­no­jau, ką tai reiš­kia – na­mie jo­gą prak­ti­ka­vo tė­tis, pro­pa­ga­vo svei­ką gy­ve­ni­mo bū­dą. Jis pa­sa­ko­jo iš­mo­kęs iš sa­vo tė­vo, ma­no se­ne­lio. O šis, tė­vo pa­sa­ko­ji­mu, iš sa­vo­jo. Vi­sa jo­gų di­nas­ti­ja“, – šyp­so­si ji.

Mi­nu­tės vir­to gy­ve­ni­mo bū­du

Su­si­pa­ži­nus su bū­si­mu vy­ru, jo­ga bu­vo pir­ma ben­dra jų po­kal­bių te­ma. Ta­čiau tuo­met pa­ti jo­gos ne­prak­ti­ka­vo. Bil­las nu­si­ves­da­vo va­ka­rais į sa­vo pa­mo­kas, ta­čiau pa­ti vi­di­nio po­rei­kio ne­jau­tė.

„Bil­las man skam­bin­da­vo iš dar­bo kiek­vie­ną ry­tą maž­daug apie vie­nuo­lik­tą va­lan­dą ir klaus­da­vo, ką vei­kiu, ar bent kiek prak­ti­kuo­ju jo­gą. Ka­dan­gi ne­no­rė­jau pra­dė­ti mū­sų ben­dro gy­ve­ni­mo me­lu, iš­si­ties­da­vau jo­gos ki­li­mė­lį ke­lias mi­nu­tes prieš vie­nuo­lik­tą, at­si­sto­da­vau į ko­kią po­zą, mi­nu­tę pa­sto­vė­da­vau jo­je – ir tiek tos ma­no jo­gos“, – sma­giai dės­to apie sa­vo abe­jin­gu­mą už­si­ė­mi­mui, be ku­rio da­bar nė ne­įsi­vaiz­duo­ja gy­ve­ni­mo.

Ta­čiau ta mi­nu­tė ne­tru­ko virs­ti de­šim­ti­mis mi­nu­čių, vė­liau va­lan­do­mis, kol apė­mė vi­są jos gy­ve­ni­mą, ta­po net ver­slu. Vė­liau kar­tu su vy­ru Port­lan­de įkū­rė stu­di­ją „Jo­gos pro­jek­tas“ ir abu at­si­dė­jo šiai veik­lai.

Su­kū­rė sa­vo pro­gra­mą

Ore­go­no vals­ti­jo­je Vil­ma yra ži­no­ma ne tik kaip jo­gos stu­di­jos sa­vi­nin­kė ir jo­gos mo­ky­to­ja. Šia­me mo­ky­me ji ne tik per­duo­da ki­tų at­ras­tas tie­sas, įgy­tas iš ge­rai pa­sau­ly­je ži­no­mų jo­gos mo­ky­to­jų An­ge­la Far­mer ir Vic­tor van Ko­o­ten, – pa­ti yra su­kū­ru­si sa­vo pro­gra­mą „Jo­ga ap­kū­nioms mo­te­rims“.

Ke­lio­li­ka jos su­bur­tos gru­pės na­rių ne­pa­bū­go su­reng­ti fo­to­se­si­ją ir nu­si­fo­tog­ra­fuo­ti ka­len­do­riui. Šis lei­di­nys pa­skli­do po Jung­ti­nes Vals­ti­jas ir pla­tes­nį pa­sau­lį, su­lau­kė di­de­lio vi­suo­me­nės dė­me­sio.

„Ap­kū­nios mo­te­rys daž­nai ne­pa­si­ti­ki sa­vi­mi, var­žo­si sa­vo iš­vaiz­dos, ma­no, kad ne­su­ge­bės at­lik­ti jo­gos po­zų. Pa­čios nu­stem­ba, kai pa­jun­ta, kad dau­ge­lis nė­ra to­kios jau su­dė­tin­gos, kaip at­ro­do. Grei­tai pa­jun­ta pa­si­kei­ti­mus ne tik sa­vo kū­ne, bet ir min­ty­se – jo­ga pa­de­da įgau­ti pa­si­ti­kė­ji­mo sa­vi­mi“, – pa­sa­ko­ja pa­ty­ru­si mo­ky­to­ja.

Pa­lai­kė sek­tan­tais

„Prieš ke­lio­li­ka me­tų, kai pra­dė­jo­me mo­ky­ti jo­gos, ves­ti už­si­ė­mi­mus Lie­tu­vo­je, daug kas kaip į ko­kius sek­tan­tus ne­pa­tik­liai žiū­rė­jo“, – me­na Vil­ma.

Bet tai jau pra­ei­tis. Da­bar at­vy­ku­si tik spė­ja suk­tis: ve­da jo­gos pa­mo­kas Vil­niu­je, Klai­pė­do­je, Drus­ki­nin­kuo­se, Uk­mer­gė­je. Prieš ke­le­tą me­tų ji pra­ve­dė spe­cia­lią jo­gos pa­mo­ką Uk­mer­gės li­go­ni­nės re­a­bi­li­ta­ci­jos sky­riaus me­di­kams.

Svar­bu įsi­klau­sy­ti į sa­ve

Vil­ma aiš­ki­na, kad jo­ga ne­ap­si­ri­bo­ja tik po­zų, va­di­na­mų asa­no­mis, to­bu­li­ni­mu – tai gy­ve­ni­mo bū­das, sa­vęs pa­ži­ni­mo ke­lias. Ti­ki­na, kad ne­bū­ti­nai tu­ri tap­ti ve­ge­ta­ru – ji pa­ti tei­gia ne­su­si­kū­ru­si re­li­gi­jos dėl mais­to.

Mė­sos mo­te­ris ne­val­go, bet nė­ra nu­si­sta­čiu­si prieš ją, ret­kar­čiais pa­gurkš­no­ja vy­no bei alaus. Anot jos, svar­biau­sia iš­mok­ti įsi­klau­sy­ti į sa­vo or­ga­niz­mo pra­šy­mus, žen­klus ir jam ne­at­sa­ky­ti – val­gy­ti tai, ko tuo me­tu no­ri­si.

„Iš­mo­kęs įsi­klau­sy­ti į sa­ve, ge­riau gir­dė­si ir ki­tą. Ap­skri­tai jo­ga žmo­gui pri­de­da dau­giau jaut­ru­mo, pil­nat­vės po­jū­čio“, – jo­gos nau­dą aiš­ki­na pa­šne­ko­vė.

Lie­tu­vo­je trūks­ta šyp­se­nų

Ne kar­tą te­ko gir­dė­ti, kad ame­ri­kie­čiai – dirb­ti­nė­mis šyp­se­no­mis, sto­rais sėd­me­ni­mis ir kal­bo­mis apie pi­ni­gus gar­sė­jan­ti tau­ta.

Vil­ma tam nei pri­ta­ria, nei nei­gia: „Kad ma­ne su­pa ki­to­kie žmo­nės. Pi­ni­gai, nors ir nė­ra vi­sai ne­svar­būs, jų po­kal­biuo­se tik­rai ne­do­mi­nuo­ja. O kaip tik šyp­se­nų ir trūks­ta Lie­tu­vo­je. Ame­ri­ko­je žmo­nės vie­ni ki­tiems dė­me­sį mo­ką pa­ro­dy­ti, šyp­so­si, kom­pli­men­tus daž­niau sa­ko. Kaip tai ga­li bū­ti ne­ma­lo­nu? Tie­sa, pas­ta­ruo­ju me­tu ma­ty­ti, kad žmo­nės Lie­tu­vo­je po tru­pu­tį kei­čia­si.“

O dėl sto­ru­lių pa­šne­ko­vė vi­siš­kai su­tin­ka. Sa­ko, kad pa­ly­gin­ti su Ame­ri­ka Lie­tu­vo­je la­bai ap­kū­nių ge­ro­kai ma­žiau.

Ra­mi oazė – Kad­rė­nų kai­mas

Į Lie­tu­vą, pas Kad­rė­nų kai­me gy­ve­nan­čią ma­mą, mo­te­ris tei­gia kas­met par­vyks­tan­ti. Šie­met čia pra­lei­do be­veik pus­me­tį. Į Eu­ro­pą iš Port­lan­do vy­ko tu­rė­da­ma ki­to­kį tiks­lą – bu­vo nu­si­tei­ku­si pail­sė­ti Ita­li­jo­je, pa­ke­liau­ti. Ta­čiau įsi­ti­ki­no, kad ne ke­lio­nėms ji su­tver­ta – jai ge­riau­sias po­il­sis Kad­rė­nuo­se. Sa­ko, kad čia ra­mu, gra­žu, nuo­sta­bus mais­tas, gar­dus ty­ro šal­ti­nio van­duo.

Į klau­si­mą, kur ji jau­čia­si kaip na­mie – Lie­tu­vo­je ar Ame­ri­ko­je, pa­šne­ko­vė at­sa­kė il­gai ne­svars­čiu­si: „Man na­mai ten, kur tuo me­tu esu. Net ne­ži­nau, kur tie „tik­res­ni“.

Tik bū­da­ma čia la­biau­siai pa­si­ilgs­ta vy­ro ir au­gin­ti­nės ka­ty­tės, o ten il­gi­si sa­vo lie­tu­viš­kos šei­mos. Dar Ame­ri­ko­je jai trūks­ta lie­tu­viš­kų ce­pe­li­nų ir bul­vi­nių bly­nų. Ten pa­ti jų ne­ga­mi­na – ir bul­vės ne to­kios, ir ap­lin­ka ne ta... Už­tat at­vy­ku­si į gim­ti­nę juos val­go tol, kol at­si­val­go.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų