Baiminasi gyvenimo mėšlidės pašonėje

Ja­ku­tiš­kių gy­ven­to­jai su­ne­ri­mę – esą jų kai­mą už­si­mo­ta pa­vers­ti... mėš­li­de. Mat čia „pa­sto­gę“ ra­do viš­tų sru­tos, ku­rios ve­ža­mos iš Tra­kų ra­jo­no. Žmo­nes ban­do­ma ra­min­ti, kad ne­pa­ke­lia­mi kva­pai jų ne­alins.

 

To­nos ne­įpras­to kro­vi­nio san­dė­liuo­ja­mos da­bar griu­vė­siais pa­vers­to­se čia bu­vu­sio ko­lū­kio kar­vi­dė­se. Pa­sak gy­ven­to­jų, tai tę­sia­si jau ant­ras mė­nuo.  

„Kas­dien ve­ža viš­tų mėš­lą – kar­tais ir nak­tį švie­sos švy­tu­riuo­ja. Jau gal šim­tas to­nų su­vež­ta. Bai­su net pa­gal­vo­ti apie kva­pus, kai su­šils. Kas bus va­sa­rą? Kaž­ko­kia ka­tast­ro­fa – iš­nuo­dys vi­są kai­mą...“ – bė­do­jo į re­dak­ci­ją pa­skam­bi­nu­si skai­ty­to­ja.

Spė­lio­ja­ma, ku­riam paukš­ty­nui pri­si­rei­kę že­mės Ja­ku­tiš­kiuo­se. Vie­ti­nius taip pat do­mi­na, kam ta te­ri­to­ri­ja pri­klau­san­ti. Ma­ža to, pa­sak mo­ters, abe­jo­ja­ma, ar vyk­do­ma veik­la nė­ra sa­va­va­liš­ka.

Kon­flik­tuo­ja su gy­ven­to­jais  

Mėš­lą į Ja­ku­tiš­kius ga­be­nan­ti įmo­nė – ŽŪB „VG Au­sie­niš­kės“, re­gist­ruo­ta Elek­trė­nų sa­vi­val­dy­bė­je, Au­sie­niš­kių kai­me. Tai – vie­na iš „Vi­čiū­nų“ gru­pės įmo­nių, veik­lą vyk­dan­ti Jo­na­vos, Prie­nų, ki­to­se sa­vi­val­dy­bė­se.

Mėš­lo san­dė­lia­vi­mo te­ri­to­ri­ją pri­žiū­rin­tis ag­ro­no­mas Juo­zas Bu­tei­kis sku­ba pa­neig­ti ap­lin­ki­nių abe­jo­nes. „Mū­sų ūki­nė veik­la reg­la­men­tuo­ta įsta­ty­mais, mėš­lą lai­kom ir san­dė­liuo­jam pa­gal vi­sus nor­ma­ty­vus. Tin­ka­mai tvar­kant, kva­po ne­sklei­džia. Juk pa­čioj Del­tu­voj – kiau­li­dės, ver­ši­dės ša­lia na­mų, ir vi­siems – nie­ko...“ – ly­gi­na pa­šne­ko­vas.

At­sklei­džia, jog mėš­las bus nau­do­ja­mas ūkiuo­se, o pik­tu­mų, jo įsi­ti­ki­ni­mu, ky­la dėl tau­tie­čių „ne­ob­jek­ty­vios mąs­ty­se­nos“: „Ge­riau trą­šom terš­ti gam­tą, nuo­dy­ti upe­lius ar tręš­ti na­tū­ra­liu mėš­lu? Kaip kai­me se­niau vež­da­vo? Lie­tu­viai vi­sa­da ne­pa­ten­kin­ti, kai kaž­ką da­ry­ti sten­gies.“

Jam keis­tas ir gy­ven­to­jų el­ge­sys – esą dirb­ti įmo­nei kliu­do­ma. „Ba­ra­si, vež­ti truk­do, už­tvė­rė ke­lią... Ar bent įsi­vaiz­duo­ja, kiek už va­lan­dą sam­do­mos sa­vi­var­tės? Ki­tą sy­kį nuim­sim lai­ką ir tam pi­lie­čiui pa­teik­sim są­skai­tą“, – pik­ti­na­si J. Bu­tei­kis. Ste­bi­si – ne­va ši­taip prie­ši­na­ma­si ir ga­li­my­bei už­si­dirb­ti, mat, anot jo, „bus įmo­nė – bus ir dar­bo kai­mo gy­ven­to­jams“.

Dėl kva­pų ra­mi­na  

Skun­dai dėl šios veik­los pa­sie­kė ap­lin­ko­sau­gi­nin­kus. Pa­sak Vil­niaus re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to Uk­mer­gės ra­jo­no agen­tū­ros ve­dė­jo Jo­no Či­vo, te­ri­to­ri­ja ap­žiū­rė­ta, si­tu­a­ci­ja ste­bi­ma. „Jie vyk­do ūki­nę veik­lą, mėš­las iš Tra­kų ra­jo­no ve­ža­mas kas­dien, jo kie­kis kin­tan­tis. Ve­ža tvar­kin­gai, ruo­šia­si va­sa­ros žem­dir­bys­tei“, – sa­kė jis.

Ra­mi­na, esą grės­mės dėl kva­pų ne­įžvel­gia­ma: „Rei­ka­la­vi­mus dėl at­stu­mų ati­tin­ka. Ar­čiau­siai tos vie­tos esan­tis gy­ven­vie­tės na­mas – už 950 met­rų, iki ga­my­bos cen­tro – apie 350 met­rų. Pra­va­žiuo­jant jau­čia­si kva­pas, bet prie žmo­nių na­mų – gal ne...“ Ta­čiau ne­sle­pia, jog „pa­va­sa­rį ga­li bū­ti vis­ko“. Anot J. Či­vo, to­kios veik­los vyk­dy­to­jai pri­va­lo va­do­vau­tis Mėš­lo ir sru­tų tvar­ky­mo ap­lin­ko­sau­gos rei­ka­la­vi­mų ap­ra­šu.

Va­da­vo nuo šiukš­lių

„Dar pra­dė­da­mi veik­lą jie do­mė­jo­si, ar ne­bus skun­dų. Taip ir yra, bet čia dau­giau – emo­ci­jos. Į tuos griu­vė­sius se­niau vie­ti­niai gy­ven­to­jai vež­da­vo šiukš­les. Kiek lė­šų rei­kė­jo vis­ką su­tvar­ky­ti... Bu­vo ap­ri­bo­tas įva­žia­vi­mas, kol pa­vy­ko pa­siek­ti, kad šiukš­les iš­ga­ben­tų. Gal to­dėl da­bar ne­pa­ten­kin­ti?“ – svars­to J. Či­vas.

Aiš­kin­ta­si, kam da­bar pri­klau­so šios val­dos. „Jie tei­gia, kad iš­si­nuo­mo­jo. Pa­gal že­mė­la­pį tai – pri­va­čios te­ri­to­ri­jos. Že­mės, į ku­rią ve­ža mėš­lą, – apie pus­hek­ta­rį“, – pa­sa­ko­jo ve­dė­jas.

Į pa­žei­di­mus re­a­guos  

Si­tu­a­ci­ja do­mė­jo­si ir Del­tu­vos se­niū­nas Sal­vi­jus Stim­bu­rys, ku­ris taip pat čia ap­si­lan­kė su ap­lin­ko­sau­gi­nin­kais. „Mėš­las, ku­ris ve­ža­mas iš ke­lių paukš­ty­nų, kau­pia­mas ge­ro­kai ato­kiau nuo gy­ven­vie­tės, di­de­lių kva­pų kol kas nė­ra. Jei bū­tų ko­kių nors mėš­lo tvar­ky­mo pa­žei­di­mų, veiks­mų im­tų­si ati­tin­ka­mos tar­ny­bos“, – sa­ko se­niū­nas.

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų