Spausdinti šį puslapį

Buriasi ir darbams, ir progoms

Vep­riuo­se gra­žiais ren­gi­niais pri­si­me­na­mi šiam kraš­tui nu­si­pel­nę žmo­nės, jų gy­ve­ni­mas, veik­la. Džiau­gia­si vep­riš­kiai ir tvar­ko­mais kul­tū­ros na­mais – iš­gra­žė­ju­sio­se pa­tal­po­se pla­nuo­ja­ma dar dau­giau su­si­ti­ki­mų. „Kiek pa­sta­ty­ta – tiek ne­tvar­ky­ta, – apie į penk­tą de­šim­tį „įko­pu­sį“ pa­sta­tą sa­ko Vep­rių se­niū­nė Da­lė Ur­bo­nie­nė.

 

Ni­jo­lės Pa­škaus­kie­nės nuotr.  Sa­lė­je – kon­cer­tas ir pa­ro­da...


 

Re­mon­tuo­ja­mės po tru­pu­tį, sku­tam, ta­pe­tuo­jam, da­žo­mės. Su­dė­jom sep­ty­nio­li­ka nau­jų lan­gų. Da­bar tvar­kom ve­dė­jos ka­bi­ne­tą, ar­tis­tų kam­ba­rį, laip­ti­nę į an­trą aukš­tą.“

Pa­sak jos, tal­ki­nin­kau­ja sa­viš­kiai: „Už­ten­ka sa­vų pa­jė­gų. Pa­de­da ir už pa­šal­pas ati­dir­ban­tie­ji, ir mū­sų dar­buo­to­jai – po pu­sę die­nos, kiek kas ga­li. Vis­ką da­rom iš sa­vęs: pa­tys už lan­gus su­mo­kė­jom apie 9000 li­tų, o kiek at­si­eis to­les­ni dar­bai – skai­čiuo­sim.“

Sva­jo­ja­ma su­tvar­ky­ti ir kul­tū­ros na­mų sa­lę. „Ta­čiau ji – aukš­ta, sa­vom pa­jė­gom jau nie­ko ne­ga­lim pa­da­ry­ti, taip pa­pras­tai žmo­gaus ne­už­kel­sim. Be­lie­ka vil­tis pa­gal­bos. Ke­lia rū­pes­čių ir ava­ri­nė ka­ti­li­nė, bet kol ne­bus fi­nan­sa­vi­mo, tol varg­sim“, – pa­sa­ko­jo se­niū­nė.

Už­tat pa­si­džiau­gė gra­žiu vep­riš­kius sa­vait­ga­lį gau­siai su­bū­ru­siu ren­gi­niu. Se­niū­ni­jo­je pa­mi­nė­tos Vep­rių kraš­te gi­mu­sio Pau­liaus Ga­lau­nės, dai­lė­ty­ri­nin­ko, mu­zie­ji­nin­ko, vi­suo­me­nės vei­kė­jo, 125-osios gi­mi­mo me­ti­nės. 1890 m. sau­sio 25 d. P. Ga­lau­nė gi­mė Pa­ge­le­žiuo­se.

Ta pro­ga au­ko­tos šven­tos mi­šios Vep­rių Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos Ro­žan­či­nės baž­ny­čio­je. Vė­liau vi­si rin­ko­si se­niū­ni­jo­je. „Sma­gu – daug žmo­nių su­lau­kėm, ir vep­riš­kių, ir iš Sli­žių at­va­žia­vo. Uk­mer­gės li­te­ra­tų vi­są bū­rį tu­rė­jom“, – pa­sa­ko­jo se­niū­nė.

Apie P. Ga­lau­nę pa­sa­ko­jo Le­o­no­ra Jan­ke­liū­nie­nė, ki­ti sve­čiai. Su­reng­ta spau­di­nių pa­ro­dė­lė, da­ly­viai klau­sė­si Ed­var­do Ra­tau­to va­do­vau­ja­mo in­stru­men­ti­nio an­sam­blio at­lie­ka­mų mu­zi­ki­nių kū­ri­nių.

„La­bai šil­tas bu­vo ren­gi­nys – su­si­ė­jom, pa­si­džiau­gėm. Ma­lo­nu, kad, pra­ėjus tiek me­tų, ne­už­mirš­tas toks di­dis žmo­gus, o mū­sų žmo­nės ne­pra­ra­dę tos dva­sios“, – sa­ko D. Ur­bo­nie­nė.

Žy­mų kraš­tie­tį pri­me­na ir jo gar­bei pa­sta­ty­tas at­mi­ni­mo pa­min­klas. 1990 me­tais, mi­nint P. Ga­lau­nės 100-ąsias gi­mi­mo me­ti­nes, gy­ve­na­mo­jo na­mo vie­tą, kur gi­mė ir au­go šis kul­tū­ros vei­kė­jas, pa­puo­šė Ri­man­to Zin­ke­vi­čiaus su­kur­tas kop­lyt­stul­pis su Rū­pin­to­jė­lio skulp­tū­ra.

Pa­sak se­niū­nės, šie­met Vep­riuo­se mi­ni­ma ir dau­giau gar­bių šio kraš­to žmo­nių ju­bi­lie­ji­nių su­kak­čių. Tarp jų – vai­kys­tę Vep­riuo­se pra­lei­du­sio dra­ma­tur­go, po­eto Pet­ro Vai­čiū­no (1890–1959).

Ju­bi­lie­jaus pro­go­mis ren­gia­ma­si svei­kin­ti po­etą ir pro­zi­nin­ką Vy­tau­tą Jan­ci­ke­vi­čių, po­etę, Lie­tu­vos ne­pri­klau­so­mų­jų ra­šy­to­jų są­jun­gos na­rę L. Jan­ke­liū­nie­nę, iš­ki­lų kraš­tie­tį Ste­po­ną Jan­ke­liū­ną.

Šią sa­vai­tę se­niū­ni­jo­je ati­da­ry­ta ša­lia Vep­rių įsi­kū­ru­sių, iš JAV su­grį­žu­sių me­ni­nin­kų Arū­no Ku­li­kaus­ko fo­to­gra­fi­jų bei jo žmo­nos Ok­sa­nos gra­fi­kos dar­bų pa­ro­da.

Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

2015-01-30-5 straipsnio 2 nuotr


 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)