Spausdinti šį puslapį

Daugiausia šimtukų – tarp gimnazistų

Penk­ta­die­nį Vil­niu­je ap­do­va­no­ti ga­biau­si ša­lies abi­tu­rien­tai, už vals­ty­bi­nius bran­dos eg­za­mi­nus ga­vę po tris ir dau­giau šim­tu­kų. Nors uk­mer­giš­kių tarp jų ne­bu­vo, pir­mū­nais džiau­gia­si ir mū­sų ra­jo­no mo­kyk­los.

 

Šie­met po ke­tu­ris šim­tu­kus ga­vo 18 ša­lies abi­tu­rien­tų, po tris – 69 lai­kiu­sie­ji bran­dos eg­za­mi­nus. 226 abi­tu­rien­tai aukš­čiau­siais ba­lais iš­lai­kė po du, 1218 – po vie­ną vals­ty­bi­nį bran­dos eg­za­mi­ną. Iš vi­so aukš­čiau­sią – 100 ba­lų – įver­ti­ni­mą ga­vo per 1,5 tūkst. mo­ki­nių. Ge­riau­siai abi­tu­rien­tams se­kė­si lai­ky­ti an­glų kal­bos eg­za­mi­ną: po šim­tą ba­lų ga­vo 5,6 proc. vi­sų lai­kiu­sių­jų.

Šim­tu­ki­nin­kus sos­ti­nės Val­do­vų rū­muo­se vy­ku­sia­me ren­gi­ny­je penk­ta­die­nį svei­ki­no mi­nist­ras pir­mi­nin­kas Al­gir­das But­ke­vi­čius bei švie­ti­mo ir moks­lo mi­nist­ras Dai­nius Pa­val­kis. Ap­do­va­no­ti ge­riau­siai eg­za­mi­nus iš­lai­kę abi­tu­rien­tai ir pro­fe­si­nių mo­kyk­lų ab­sol­ven­tai.

Apie tai, kaip eg­za­mi­nus se­kė­si lai­ky­ti šių­me­ti­niams mū­sų abi­tu­rien­tams, in­for­ma­vo sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tas Arū­nas Au­gus­ti­nas.

Lie­tu­vių kal­bos ir li­te­ra­tū­ros eg­za­mi­ną ša­ly­je lai­kė 22 987 abi­tu­rien­tai, tarp jų – 265 uk­mer­giš­kiai. Iš vi­so ne­iš­lai­kiu­sių­jų – 2 204 (9,6 proc.), mū­sų ra­jo­ne šio eg­za­mi­no ne­iš­lai­kė 16 mo­ki­nių. Ša­ly­je už jį gau­ti 374 šim­tu­kai, tarp mū­sų at­sto­vų – dvi šim­tu­ki­nin­kės: Jo­no Ba­sa­na­vi­čiaus gim­na­zi­jos gim­na­zis­tė Gin­ta­rė Ra­ža­nai­tė ir Tau­jė­nų vi­du­ri­nės mo­kyk­los mo­ki­nė Ine­sa Kap­lū­nai­tė.

Ma­te­ma­ti­ką lai­kė 188 mū­siš­kiai, ne­iš­lai­kė 27 (Lie­tu­vo­je – 14 888 ir 956). Ša­ly­je šim­tu­kų – 396, pas mus – vie­nas šim­tu­ki­nin­kas: Jo­no Ba­sa­na­vi­čiaus gim­na­zi­jos gim­na­zis­tas Jus­ti­nas Drus­kis.

Ge­og­ra­fi­ją lai­kė 82 uk­mer­giš­kiai, ne­iš­lai­kiu­sių­jų – 7 (ša­ly – 4 089 ir 127). Tarp tri­jų šio eg­za­mi­no šim­tu­ki­nin­kų – nė vie­no uk­mer­giš­kio. Is­to­ri­ją rin­ko­si 185 mū­sų abi­tu­rien­tai, try­li­kai jų ne­pa­si­se­kė (ša­ly – 14 937 ir 656). Čia šim­tu­ki­nin­kų ne­tu­ri­me, o iš vi­so jų – 47.

87 uk­mer­giš­kiai rin­ko­si bio­lo­gi­ją, ne­pa­vy­ko de­vy­niems (Lie­tu­vo­je – 7 411 ir 341). Uk­mer­giš­kių tarp 48 šim­tu­ki­nin­kų nė­ra. Vals­ty­bi­nį ru­sų kal­bos eg­za­mi­ną lai­kė še­ši mū­siš­kiai, vi­si iš­lai­kė (ša­ly – 2 363 ir 12). Į 33-jų šim­tu­ki­nin­kų są­ra­šą ne­pa­puo­la­me.

Che­mi­jos ži­nias ro­dė 35 uk­mer­giš­kiai, ku­rių vie­nam šis eg­za­mi­nas ne­sėk­min­gas (ša­ly – 2 828 ir 49). Dvi­de­šimt pen­ki ša­lies šim­tu­ki­nin­kai – be mū­sų at­sto­vų. Ne­tu­ri­me ir pir­mau­jan­čių­jų tarp fi­zi­kų. Ją iš vi­so lai­kė 2 875 mo­ki­niai, ne­iš­lai­kė 164 (Uk­mer­gė­je – 27 ir 1). Ša­ly šim­tu­ki­nin­kų – 44.

Džiu­gi­nan­tys re­zul­ta­tai, bai­gus ver­tin­ti vals­ty­bi­nio in­for­ma­ci­nių tech­no­lo­gi­jų eg­za­mi­no dar­bus: tu­ri­me du šim­tu­ki­nin­kus. Tai – An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jos auk­lė­ti­niai Ai­va­ras God­liaus­kas ir Ge­di­mi­nas Pet­ri­kas, ku­riam tai – ne­be pir­mas šim­tu­kas. Ša­ly­je šį eg­za­mi­ną lai­kė 2 265 abi­tu­rien­tai, ne­iš­lai­kė 391 (Uk­mer­gė­je – 29 ir 4). Iš vi­so šim­tu­kų – 56.

„Uk­mer­gės ži­nio­se“ jau ra­šė­me, kad po 100 ba­lų už an­glų kal­bos eg­za­mi­ną ga­vo An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jo­je be­si­mo­kan­tys Be­ne­dik­tas Bra­siū­nas, Vy­kin­tas Či­vas, Egi­di­ja La­sins­kai­tė, G. Pet­ri­kas bei Sie­si­kų gim­na­zi­jos gim­na­zis­tas Ge­di­mi­nas Ša­tai­tis.

Tai, anot A. Au­gus­ti­no, – prie­ša­pe­lia­ci­niai re­zul­ta­tai, ku­rie dar ga­li keis­tis. Na­cio­na­li­niam eg­za­mi­nų cen­trui iš mū­sų ra­jo­no pa­teik­ta 20 ape­lia­ci­jų dėl lie­tu­vių kal­bos ir li­te­ra­tū­ros eg­za­mi­no įver­ti­ni­mų. „Dvi iš jų jau įver­tin­tos, ta­čiau ga­lu­ti­niai re­zul­ta­tai ne­ži­no­mi, kol ter­mi­nai ne­pa­si­bai­gę ir ne­gau­ti re­zul­ta­tų pro­to­ko­lai“, – sa­kė spe­cia­lis­tas.

Cen­trą iš mū­sų ra­jo­no taip pat pa­sie­kė ape­lia­ci­jos dėl an­glų bei che­mi­jos eg­za­mi­nų. Ga­lu­ti­niai įver­ti­ni­mai pa­aiš­kės šią sa­vai­tę.

Pa­sak pa­šne­ko­vo, šie­met abi­tu­rien­tų dar­bai ver­tin­ti pa­gal nau­ją – kri­te­ri­nio ver­ti­ni­mo – sis­te­mą: „Pa­vyz­džiui, no­rint iš­lai­ky­ti vals­ty­bi­nį eg­za­mi­ną, rei­kė­jo su­rink­ti 16 pro­cen­tų ga­li­mų taš­kų, iš­sky­rus lie­tu­vių, kur rei­kė­jo su­rink­ti 30, ir in­for­ma­ci­nių tech­no­lo­gi­jų – 20 pro­cen­tų vi­sų ga­li­mų taš­kų. O no­rint gau­ti šim­tu­ką, rei­kia su­rink­ti ne ma­žiau kaip 93 pro­cen­tus.“ To­dėl, anot jo, ne­iš­ei­tų ly­gin­ti šių­me­ti­nių ir per­nykš­čių abi­tu­rien­tų pa­ro­dy­tų ži­nių bei spręs­ti, kaip jas ati­tin­ka už eg­za­mi­nus gau­ti ba­lai.

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)