Dviejose rajono bažnyčiose – klebonų kaita

Dviejose Ukmergės rajono bažnyčių parapijose – Šešuolių Šv. Juozapo bei Krikštėnų Nukryžiuotojo Jėzaus – dvasininkų kaita. Šie maldos namai priklauso Kaišiadorių vyskupijai. Iš Šešuolių parapijos klebono pareigų dėl pensinio amžiaus atleistas 77 metų monsinjoras Juozas Dabravolskas. Jis paskirtas Daugų parapijos rezidentu.

 Gedimino Nemunaičio nuotr. Buvęs Šešuolių Šv. Juozapo bažnyčios klebonas J. Dabravolskas gražindamas šventyklą savo jėgų negailėjo.


Kaišiadorių vyskupijos generalvikaras mons. dr. Algirdas Jurevičius pasakojo, jog J. Dabravolskas dar pernai buvo pateikęs prašymą atleisti iš klebono pareigų. Bendru vyskupijos ir klebono sutarimu jis pareigas ėjo iki šių metų gegužės, kuomet parapijiečiams buvo paskelbta apie klebono apsisprendimą.

Darbai vijo vienas kitą 

Monsinjoras J. Dabravolskas kunigu įšventintas 1967 metais. Darbavosi įvairiose Kaišiadorių vyskupijos parapijose. Rūpinosi Molėtų bažnyčios bokštų atstatymu, Kiauklių bažnyčios statyba, darbavosi Inturkėje, Širvintose.

Šešuolių Šv. Juozapo bažnyčios parapijoje jis tarnavo 9 metus. Visuomet buvo pilnas idėjų, kaip pagražinti, atnaujinti, suremontuoti bažnyčią ar bažnytines relikvijas.

Klebono pastangomis iš vidaus ir išorės rekonstruota Šešuolių bažnyčia, autentiškomis plytomis atstatyti šventoriaus vartai. Pagal originalų pavyzdį atkūrė daugiau kaip prieš pusantro šimto metų statytą bažnyčios koplytstulpį. Parapijai padovanojo asmeninį medinį trijų dalių rožančiaus bareljefą.

„Užtarnauto poilsio išeinu įsitikinęs, jog atlikau viską, ką pajėgiau. Parapijoje neįsigijau nė vieno priešo – visi mylimi ir brangūs. Taip pat džiaugiuosi, kad į mano vietą ateina jaunas ir energingas kunigas“, – sako J. Dabravolskas.

Į jo vietą Šešuolių Šv. Juozapo bažnyčios parapijoje paskirtas 34 metų kunigas Egidijus Kazlauskas.

E. Kazlauskas kunigu buvo įšventintas 2006 m. Yra dirbęs Širvintų parapijos vikaru, keletą metų darbavosi lietuvių parapijose Lenkijoje, buvo Punsko parapijos vikaras. Grįžęs iš užsienio, tarnavo Molėtų parapijos vikaru. Neseniai buvo atleistas iš šių pareigų ir paskirtas Šešuolių, Šešuolėlių bei Zibalų parapijų klebonu.

Parapija pažįstama

Iš Bagaslaviškio ir Krikštėnų parapijų klebono pareigų dėl sveikatos atleistas kun. Vytas Bučinskas. Jis paskirtas Vievio parapijos rezidentu.

Į jo vietą Krikštėnų parapijos klebonu Kaišiadorių vyskupija skyrė kun. dek. Leoną Klimą. Taip pat jis klebono pareigas atliks ir Bagaslaviškio parapijoje.

48 metų kun. L. Klimas kunigu įšventintas 1992 m. Nuo 2006 m. jis yra Širvintų parapijos klebonas ir Širvintų dekanato dekanas.

Kun. L. Klimas sako, kad beveik prieš dešimtmetį yra aptarnavęs Krikštėnų bažnyčią. Dirbo čia apie 1,5 metų. Todėl ir parapijiečiams jis pažįstamas, ir jam šios parapijos reikalai nesvetimi.

Taikomas rotacijos principas

Kunigų perkėlimas iš vienos parapijos į kitą – dažnas reiškinys. Neretai parapijiečiai nesupranta, kodėl jų kleboną vyskupijos vyresnybė iškelia į kitą bažnyčią, o į jo vietą atsiunčia „naujoką“.

Kaišiadorių vyskupijos generalvikaras mons. dr. Algirdas Jurevičius paaiškino, kad prieš dešimtmetį Lietuvos vyskupų konferencijoje buvo svarstomas klausimas dėl klebonų kadencijų ir rotacijos principo. Tuomet buvo sutarta dėl septynerių metų termino.

Tačiau, anot pašnekovo, tai nėra griežta taisyklė: „Jei kunigas gražiai darbuojasi, jaučiasi laimingas, tuomet jis gali būti ir ilgiau toje parapijoje. Tačiau jei Bažnyčios vyresnybė mato, kad to kunigo gabumai, asmeninės savybės bei tarnystė labiau atsiskleistų kitoje parapijoje, tuomet kunigas gali būti perkeltas į kitą vietą.“

Pasak generalvikaro A. Jurevičiaus, kanoninis kunigo pensijos amžius yra 75 metai. Šio amžiaus sulaukęs kunigas rašo atsistatydinimo raštą, o dėl tolesnės jo tarnystės ir pareigų sprendžia vyskupas.

Kuomet atleidus iš klebono pareigų jis skiriamas rezidentu, kokios yra šios pareigos?

„Rezidentas bažnytinėje erdvėje reiškia kunigą be kokių nors ypatingų bažnytinių pareigų. Rezidentais paprastai tampa pensinio amžiaus kunigai. Kunigas rezidentas gyvena arba parapijos name, arba kur kitur, atsižvelgiant į kiekvienos parapijos situaciją“, – aiškino pašnekovas.

Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų