Egzaminų įtampos neatlaiko ir tėvai

Bran­dos eg­za­mi­nų se­si­jos su ne­ri­mu lau­kia ne tik abi­tu­rien­tai, bet ir jų tė­vai. Pas­ta­rie­ji, psi­cho­lo­gų pa­ste­bė­ji­mu, nesu­si­tvar­ko su jau­du­liu, vai­kams per­duo­da­mi dar di­des­nę įtam­pą. Į pa­gal­bą šei­moms ten­ka sku­bė­ti spe­cia­lis­tams.

 

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Pavasaris jaunuoliams – sunkus metas.


 

 

Pa­ste­bi­ma, jog kreip­tis psi­cho­lo­gi­nės pa­gal­bos dar ne­re­tai bū­na gė­da. An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jos psi­cho­lo­gė Li­li­ja Šu­mins­kie­nė to­kį jau­nuo­lių po­žiū­rį va­di­na klai­din­gu. Po­kal­bius gim­na­zis­tams apie tai, kaip įveik­ti eg­za­mi­nų stre­są, ji or­ga­ni­zuo­ja kas­met, ar­tė­jant se­si­jai.

„Yra tri­jų gru­pių žmo­nės. Vie­nus stre­sas mo­bi­li­zuo­ja, ir jie ge­rai pa­si­ro­do, iš­lai­ko eg­za­mi­nus. Ki­ti jau­čia ne­ri­mą, bet su juo su­si­tvar­ko. Tre­čia gru­pė – tie, ku­rie ne­su­val­do ne­ri­mo. To­kiems žmo­nėms rei­kia pa­gal­bos“, – sa­ko ji.

Ruo­šian­tis se­si­jai, jos da­ly­vius psi­cho­lo­gė ra­gi­na su­si­rink­ti kuo dau­giau in­for­ma­ci­jos: ku­rioj mo­kyk­loj vyks ati­tin­ka­mas eg­za­mi­nas, kiek lai­ko truks. Bū­na at­ve­jų, kai mo­ki­niai su­mai­šo mo­kyk­las, at­vyks­ta į vals­ty­bi­nį eg­za­mi­ną be as­mens do­ku­men­to... „Svar­bu vis­ką la­bai kruopš­čiai su­si­pla­nuo­ti, su­si­dė­lio­ti, kas nuo ta­vęs pa­ties pri­klau­so. Net ir tai, kas ta­ve pa­ža­dins prieš eg­za­mi­ną, jei­gu, pa­vyz­džiui, nė­ra tė­vų“, – pa­ta­ria pa­šne­ko­vė.

Bau­bas – lie­tu­vių kal­ba

Vie­nu la­biau­siai gąs­di­nan­čių eg­za­mi­nų ne­ma­žai abi­tu­rien­tų lai­ko lie­tu­vių kal­bos. Taip, L. Šu­mins­kie­nės nuo­mo­ne, yra dėl nuo­la­ti­nių šio eg­za­mi­no nau­jo­vių, kin­tan­čių už­duo­čių. Tai sie­ja­ma ir su vis gi­lė­jan­čia jau­nuo­me­nės neraš­tin­gu­mo pro­ble­ma. Be to, kai ku­riems dau­giau­sia ne­ri­mo, anot jos, ke­lia net­gi ne eg­za­mi­nai, o lie­tu­vių kal­bos ir li­te­ra­tū­ros bei už­sie­nio kal­bos įskai­tos. Mat jau­ni­mas at­pra­tęs nuo vie­šo kal­bė­ji­mo ir jo bi­jo.

Ne­val­do emo­ci­jų

Mo­ki­nius bau­gi­na ne tik se­si­jos re­zul­ta­tai. Pa­sak pa­šne­ko­vės, jau­di­na­si dėl to, kad ne­pa­tei­sins šei­mos, gi­mi­nių lū­kes­čių: „Da­lis tė­vų, ku­rie pa­tys gal­būt ne­iš­pil­dė sa­vo sva­jo­nių, tar­si už­krau­na jas vai­kams. Ma­mos ir tė­čiai per eg­za­mi­nus bū­na per jaut­rūs, ne­ri­mą per­duo­da vai­kams. Jie tu­ri val­dy­ti sa­vo emo­ci­jas ir vai­kui de­monst­ruo­ti iš­min­tin­gą ra­my­bę, san­tū­ru­mą, pa­lai­ky­mą.“

Pri­klau­so nuo ga­li­my­bių

Uk­mer­gės pe­da­go­gi­nės psi­cho­lo­gi­nės tar­ny­bos psi­cho­lo­gė Al­do­na Iva­naus­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad šiuo me­tu krei­pia­si ne­ma­žai as­me­nų, be­si­ren­gian­čių eg­za­mi­nams. „Pa­va­sa­ris ap­skri­tai su­ke­lia jau­nuo­lių emo­ci­jų aud­ras. Ne tik dėl moks­lų – ir mei­lių čia vi­so­kių bū­na...“ – pa­ste­bi ji.

Se­si­jos lau­ki­mą va­di­na me­tu, ka­da rei­kia mo­bi­li­zuo­ti ir dė­me­sį, ir at­min­tį: „Tu­ri pla­nuo­tis lai­ką, mo­kė­ti mo­ky­tis – su­si­kon­cen­truo­ti, kas svar­biau, ne­kal­ti at­min­ti­nai, ne­ati­dė­ti vis­ko pas­ku­ti­nei nak­čiai.“ Pa­ta­ria ne­pa­mirš­ti po­il­sio, tin­ka­mo mai­ti­ni­mo­si, ne­var­to­ti ra­mi­nan­čių, sti­mu­liuo­jan­čių prie­mo­nių.

Anot A. Iva­naus­kie­nės, kad ne­bū­tų nu­si­vy­li­mo, svar­bu tu­rė­ti adek­va­čius lū­kes­čius: „Jie pri­klauso nuo to, kaip mo­kei­si, ko­kios ta­vo ga­li­my­bės ir tiks­las: ar svar­bu tik iš­lai­ky­ti, ar – gau­ti aukš­tą įver­ti­ni­mą.“

Stre­są, pa­sak pa­šne­ko­vės, su­ke­lia tė­vų spau­di­mas. „Ta­čiau ar­ti­mie­ji tu­ri nu­teik­ti, jog eg­za­mi­nai – svar­bus, bet ne es­mi­nis gy­ve­ni­mo įvy­kis. Ne­sėk­mės at­ve­ju vi­sa­da bū­na ga­li­my­bė per­lai­ky­ti“, – sa­kė ji.

Jau­čia­si vie­ni­ši

Pe­da­go­gi­nės psi­cho­lo­gi­nės tar­ny­bos di­rek­to­rė Da­lia Glo­de­nie­nė pa­sa­ko­jo, jog įstai­gos pa­slau­gų da­bar pri­rei­kia ne tik abi­tu­rien­tams. Psi­cho­lo­gų kon­sul­ta­ci­jų pa­gei­dau­ja de­šim­to­kai, ku­rių pa­grin­di­nio ug­dy­mo pa­sie­ki­mai ir­gi ver­ti­na­mi. Pa­gal­bos taip pat pra­šo tė­vai – ap­si­lan­ko net iš­ti­sos šei­mos.

„Pa­va­sa­ris, kaip ir ru­duo, pas mus – sun­kiau­sias me­tas, – pa­ste­bi di­rek­to­rė. – Į tar­ny­bą krei­pia­si ne vien dėl eg­za­mi­nų stre­so. Dar daž­niau – dėl el­ge­sio su­tri­ki­mų, mo­ky­mo­si sun­ku­mų.“ Jau­nuo­liai skun­džia­si per­var­gi­mu, dep­re­si­ja, o su mo­ki­niais ne­be­pa­jė­gian­tys su­si­tvar­ky­ti pe­da­go­gai spe­cia­lis­tų pra­šo pa­ta­ri­mų dėl jų el­ge­sio, ne­val­do­mų emo­ci­jų.

Pa­šne­ko­vė iš­ski­ria dar vie­ną – ben­dra­vi­mo – pro­ble­mą. Ji ryš­ki šei­mo­se, tarp ben­dra­am­žių. „Ne tik vai­kai, bet ir su­au­gu­sie­ji ne­mo­ka ar­ba ne­no­ri ben­drau­ti. Dau­gy­bė vai­kų guo­džia­si dėl to esan­tys vie­ni­ši mo­kyk­lo­se, pa­si­gen­dan­tys šei­mos na­rių dė­me­sio“, – sa­kė ji.

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų