Garbingą apdovanojimą atsiėmė vaikai

Šeštadienį iškilmingame rajono tarybos posėdyje vyko Garbės piliečio vardo suteikimo ceremonija. Ukmergės rajono Garbės piliečio vardas po mirties šiemet suteiktas iškiliam mūsų kraštiečiui – krašto muziejininkui, skulptoriui, pedagogui, chorvedžiui a. a. Jonui Ženteliui.       

 Gedimino Nemunaičio nuotr. Garbės piliečio knygoje pasirašė V. Žentelis.


Į iškilmingą posėdį susirinko ne tik rajono tarybos nariai, bet ir šventėje viešėję užsienio delegacijų atstovai, atvyko Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, Seimo nariai Kazys Grybauskas, Arūnas Dudėnas, Naglis Puteikis.

Taip pat atvyko J. Žentelio šeimos nariai.

Rajono meras Rolandas Janickas pažymėjo, kad Garbės piliečio vardo suteikimas tampa tradicine Miesto šventės programos dalimi.

Šis vardas J. Ženteliui suteiktas už Veprių muziejaus įkūrimą ir puoselėjimą, nuopelnus švietimui, kultūrai, krašto istorijai.

Vepriškio veiklą ir nueitą prasmingą gyvenimo kelią pristatė Ukmergės kraštotyros muziejaus muziejininkė Jolanta Petronytė.

Pažymėjo, jog tai buvo didis istorijos puoselėtojas, sovietų laikais išsaugojęs ne vieną koplytstulpį, rinkęs ne tik eksponatus, bet ir tautosaką: užrašęs šimtus krašto dainų, pasakų, padavimų.

Jo įkurtame Veprių muziejuje – Ukmergės kraštotyros muziejaus filiale – sukaupta daugiau kaip 8000 eksponatų: gausus istorijos, kultūros, sakralinio meno, buities ir amatų, švietimo archyvas.

Jonas Žentelis mirė pernai sulaukęs 85-erių. Jam buvo suteiktas ir Šviesuolio vardas, jo sukurti paminklai puošia Veprius. Dukstynos kapinėse – partizanų kapus.

Tėvo tradicijas tęsia jo vaikai ir anūkai. Šiuo metu Veprių muziejaus vedėjo pareigas eina sūnus Kęstutis Žentelis, o Ukmergę garsina kito sūnaus skulptoriaus Viktoro Žentelio kūryba. 

Šis kandidatas – vienintelis, šiemet pasiūlytas garbingam vardui suteikti. Su šiuo tarybos sprendimu supažindino rajono vicemerė Klavdija Stepanova.

Pagal nuostatus apdovanojimas įteiktas J. Žentelio šeimos nariams.

Padėkos žodį tarė jo sūnus Viktoras Žentelis. Jis pasirašė Garbės piliečio knygoje ir atsiėmė apdovanojimą.

Į susirinkusiuosius kreipėsi Seimo pirmininkė L. Graužinienė. Ji pasidžiaugė, kad būtent šiam žmogui šiemet buvo skirtas šis garbingas apdovanojimas, ir Seimo vardu įteikė dovaną artimiesiems.

Apie tai, koks buvo J. Žentelis, kiek jis nuveikė savo kraštui, pasakojo Veprių seniūnė Dalė Urbonienė bei kiti posėdžio dalyviai.

Rajono Garbės piliečio vardas suteikiamas Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiams už ypatingus nuopelnus ir pastangas bei indėlį į mūsų rajono, Lietuvos ir pasaulio, mokslo, švietimo, kultūros, sporto, ekonomikos, socialinio vystymo bei kitas sritis ir aktyvią visuomeninę veiklą.

Pirmą kartą 2011 metais Ukmergės Garbės piliečio vardas buvo suteiktas Alfonsui Bernotui, 2012 metais – akademikui, profesoriui Zigmui Zinkevičiui, 2013 – diplomatui, ES atstovybės Rusijoje vadovui Vygaudui Ušackui. Pernai šis vardas suteiktas Antano Smetonos gimnazijos muzikos mokytojai ekspertei Jūratei Martinkutei.

Garbės piliečio vardo suteikimo ceremonija Ukmergėje paprastai vyksta Miesto šventės metu.

Pagerbtajam, o jei apdovanojimas įteikiamas po mirties – jo šeimos nariams – įteikiamas specialus ženklas, kuriame pavaizduotas Ukmergės herbas ir įrašyta: „Ukmergės rajono Garbės pilietis“. Kartu įteikiamas ir pažymėjimas. Apie Garbės piliečio vardo suteikimo faktą įrašoma Ukmergės rajono garbės piliečių knygoje.

Garbės piliečio vardas kasmet suteikiamas daugelyje miestų.

Tačiau J. Žentelis – vienas iš nedaugelio, kuriam šis garbingas vardas suteiktas po mirties.

Vilma NEMUNAITIENĖ

J. Petronytė


   

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų