Spausdinti šį puslapį

Gimnazistų Velykos Italijoje

Ve­ly­ki­nės atos­to­gos Jo­no Ba­sa­na­vi­čiaus gim­na­zi­jos moks­lei­viams, da­ly­vau­jan­tiems fol­klo­ri­nė­je pro­gra­mo­je „Svet­ly­čia“, bu­vo ne­ei­li­nės. Jie kon­cer­ta­vo San Sal­va­ro mies­te­lio šiau­ri­nė­je Ita­li­jo­je At­ve­ly­kio šven­tė­je.

 

Uk­mer­giš­kiai Ita­li­jo­je.


 

Ita­lų-lie­tu­vių kul­tū­ros cen­tro pre­zi­den­tės Lai­mos Ma­ri­jos Pan­go­ny­tės pa­stan­go­mis jau 14 me­tų Lie­tu­vos moks­lei­vių ko­lek­ty­vai lan­ko­si San Sal­va­re. Ke­lio­nių tiks­las – liau­dies kul­tū­ros, pa­pro­čių sklai­da ir po­pu­lia­ri­ni­mas.

Ita­lų-lie­tu­vių kul­tū­ros cen­tro pre­zi­den­tė pa­ste­bi, kad ita­lų fol­klo­ras kai­muo­se ir mies­te­liuo­se nu­ny­ko, sa­vo fol­klo­ro ko­lek­ty­vų jie ne­tu­ri, mo­kyk­lo­se tau­ti­nio pa­vel­do ug­dy­mui lai­ko ne­ski­ria­ma. To­dėl at­vy­kę lie­tu­viai tu­ri ką pa­ro­dy­ti ir kuo pa­si­di­džiuo­ti.

Tau­ti­niais kos­tiu­mais pa­si­puo­šę gim­na­zis­tai da­ly­va­vo šv. Ve­ly­kų Mi­šio­se Ro­mo­je šv. Pet­ro ir Po­vi­lo aikš­tė­je.

Ita­li­jo­je At­ve­ly­kis šven­čia­mas ne pra­ėjus sa­vai­tei po Ve­ly­kų, kaip pas mus, o an­trą Ve­ly­kų die­ną. Bū­tent šią die­ną San Sal­va­ro mies­te­lio ben­druo­me­nė or­ga­ni­zuo­ja mu­gę, trak­to­rių pa­ra­dą, kon­cer­tus, į ku­riuos jau 14 me­tų at­vyks­ta ko­lek­ty­vai iš Lie­tu­vos. Šiais me­tais – ba­sa­na­vi­čiu­kų „Svet­ly­čia“.

04-12-5 straipsnio 2 nuotr


 

Gim­na­zis­tų gru­pė ap­si­gy­ve­no San Sal­va­ro vie­nuo­ly­ne, įkur­ta­me 1100 m. Da­bar vie­nuo­ly­ne įsi­kū­ręs vieš­bu­tis.

Baž­ny­čios var­pai uk­mer­giš­kius ir ža­di­no anks­ti ry­tą. Baž­ny­tė­lė­je į At­ve­ly­kio šv. Mi­šias su­si­rin­ku­si ben­druo­me­nė la­bai šil­tai su­ti­ko jų kon­cer­tą. Pa­ra­pi­jie­čiams per šv. Mi­šias gim­na­zis­tus pri­sta­tė pa­ra­pi­jos kle­bo­nas Don Ad­ria­no Vi­go­lo. Vi­sus pa­ky­lė­jo „Tė­ve mū­sų“, ku­rią vi­si kal­bė­jo su­si­ki­bę už ran­kų.

Kon­cer­ti­nę va­lan­dos truk­mės pro­gra­mą su­da­rė ir gim­na­zis­tus ruo­šė mo­ky­to­jos Ma­ri­ja Bar­kaus­kie­nė ir Egi­di­ja Me­re­na­nu.

L. M. Pan­go­ny­tė pri­sta­tė sve­čius, pa­pa­sa­ko­jo apie Jo­ną Ba­sa­na­vi­čių, ku­rio var­du pa­va­din­ta gim­na­zi­ja, bei jo­je vyk­do­mus pi­lie­ti­nio ir tau­ti­nio ug­dy­mo pro­jek­tus. Mo­ki­niai taip su­si­pa­žįs­ta su kraš­to fol­klo­ru, tra­di­ci­jo­mis.

Fol­klo­ri­nius šo­kius, lie­tu­vių liau­dies dai­nas ir su­tar­ti­nes dai­na­vę moks­lei­viai su­lau­kė plo­ji­mų, vi­sus su­jau­di­no Lau­ry­no Si­čiū­no ita­liš­kai at­lik­ta dai­na.

Po kon­cer­to vi­si bu­vo pa­kvies­ti pa­si­vai­šin­ti lie­tu­viš­ka duo­na, sū­riu, la­ši­nu­kais. Mū­sų rū­ky­ti la­ši­nu­kai ita­lams at­ro­do sal­dūs, mat, jie la­ši­nių ne­rū­ko – sū­do ir sle­gia po mar­mu­ri­nė­mis ply­to­mis. Va­ka­re vi­si val­gė­me kep­tą par­šiu­ką, dai­na­vo­me, ben­dra­vo­me, o ry­tą iš­vy­ko­me į Ve­ne­ci­ją, vė­liau – į Lie­tu­vą.

„Už šią pra­smin­gą ke­lio­nę esa­me dė­kin­gi pa­grin­di­niams rė­mė­jams – mū­sų tė­ve­liams, bei ke­lio­nę pa­rė­mu­siems Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jai, UAB „Kre­tin­gos mais­tas“, UAB „Vil­kmer­gės alus“ ir ki­tiems, pri­si­dė­ju­siems prie jos or­ga­ni­za­vi­mo“, – laiš­ke re­dak­ci­jai pa­sa­ko­jo gim­na­zis­tai.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)