Gri­po vak­ci­na su­lau­kė ne­re­gė­to po­pu­lia­ru­mo

No­rin­čiuo­sius ne­mo­ka­mai pa­si­skie­py­ti nuo gri­po Uk­mer­gės me­di­kai ra­gi­na su­skub­ti. Iš 1823 gau­tų gri­po vak­ci­nos do­zių be­li­ko apie 370. Vil­niaus svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro Uk­mer­gės sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Vi­ta­li­ja Mo­tie­jū­nie­nė sa­ko, kad uk­mer­giš­kiai šie­met la­bai ak­ty­vūs.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gripas – klastinga liga, bauginanti rimtomis komplikacijomis.


 

Per mė­ne­sį ra­jo­no as­mens svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gos su­nau­do­jo net 80 pro­cen­tų ra­jo­nui skir­tos ne­mo­ka­mos vak­ci­nos, fi­nan­suo­ja­mos iš Vy­riau­sy­bės biu­dže­to.

Per­nai iš Už­kre­čia­mų­jų li­gų ir AIDS cen­tro gau­ta 1870 do­zių gri­po vak­ci­nos, ta­čiau da­lis ne­su­nau­do­tos bu­vo grą­žin­ta. Dėl to šie­met mū­sų ra­jo­nui do­zių skai­čius šiek tiek su­ma­žin­tas.

V. Mo­tie­jū­nie­nė sa­ko, kad, re­mian­tis kas­me­ti­niais duo­me­ni­mis, gri­po at­ve­jų pa­dau­gė­ji­mo ar net epi­de­mi­jos lau­kia­ma sau­sio pa­bai­go­je ir va­sa­rio mė­ne­sį.

Tai­gi gruo­dis – tin­ka­miau­sias me­tas pa­si­skie­py­ti nuo šios sun­kios ir su­dė­tin­gas kom­pli­ka­ci­jas su­ke­lian­čios li­gos. Imu­ni­te­tas įgy­ja­mas per 2 sa­vai­tes.

Ka­dan­gi kas­met kei­čia­si gri­po vi­ru­sas ir kas­met ku­ria­ma nau­ja vak­ci­na nuo gri­po, skie­py­tis ne­tu­rė­tų pa­mirš­ti ir tie gy­ven­to­jai, ku­rie skie­pi­jo­si per­nai.

No­rin­tie­ji pa­si­skie­py­ti nuo gri­po tu­rė­tų kreip­tis į tą as­mens svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gą, ku­rio­je yra pri­si­ra­šę – į sa­vo šei­mos gy­dy­to­ją. Jis ir skirs vak­ci­ną.

Pa­vo­jin­gų gri­po kom­pli­ka­ci­jų ri­zi­kos gru­pei pri­ski­ria­mi as­me­nys nuo gri­po skie­pi­ja­mi ne­mo­ka­mai. Į šį są­ra­šą įei­na vy­res­ni kaip 65 me­tų as­me­nys, nėš­čio­sios, jau­nes­ni kaip 65 me­tų ne­mo­ka­mai skie­pi­ja­mi, jei ser­ga įvai­rio­mis lė­ti­nė­mis li­go­mis. Ne­mo­ka­mai nuo gri­po skie­pi­ja­mi ir me­di­kai.

Tai, kad šie­met uk­mer­giš­kiai la­bai ak­ty­viai do­mi­si ne­mo­ka­mais skie­pais, pa­ste­bi ir Uk­mer­gės pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro vy­riau­sio­ji gy­dy­to­ja Ja­ni­na Ga­liaus­kie­nė.

Pa­sak jos, ne­se­niai bu­vo iš­nau­do­ta pas­ku­ti­nė jų įstai­gai skir­ta ne­mo­ka­mos gri­po vak­ci­nos do­zė. PSPC ne­mo­ka­mai jau pa­si­skie­pi­jo 940 uk­mer­giš­kių. Ga­li kreip­tis ir dau­giau, mat vak­ci­nos pa­si­sko­lin­ta iš jos ne­iš­nau­do­ju­sių ko­le­gų, dir­ban­čių ki­to­je ra­jo­no gy­dy­mo įstai­go­je.

J. Ga­liaus­kie­nė ne­pa­me­na at­ve­jo, kad vak­ci­nos bū­tų te­kę sko­lin­tis.

Tie­sa, ji ra­mi­no: jei baig­sis ir ši vak­ci­na, bus už­sa­ky­ta dau­giau skie­pų – tie­sa, jau mo­ka­mų.

Gri­po vak­ci­nos kai­na – nuo 19 iki 23 li­tų, pri­klau­so­mai nuo ga­min­to­jo. Pa­cien­tai dar tu­ri su­si­mo­kė­ti įstai­gai už švirkš­tą ir pa­skie­pi­ji­mo pa­slau­gą.

Ta­čiau per me­tus pri­ima spren­di­mą pa­tys su­si­mo­kė­ti už skie­pus vos ke­lios de­šim­tys uk­mer­giš­kių.

Skie­pai – vie­na svar­biau­sių pro­fi­lak­ti­kos nuo gri­po prie­mo­nių. Pa­si­skie­pi­jus, jei ir su­ser­ga­ma gri­pu, tai per­ser­ga­ma daug leng­ves­ne li­gos for­ma. Be to, tai di­džiau­sia ti­ki­my­bė iš­veng­ti sun­kių kom­pli­ka­ci­jų.

Kol kas ūmių kvė­pa­vi­mo ta­kų in­fek­ci­jų ir gri­po at­ve­jų ra­jo­ne ne­dau­gė­ja. Pas­ta­rą­sias sa­vai­tes ro­dik­liai lai­ko­si pa­sto­vūs – apie 40 at­ve­jų 10 tūks­tan­čių gy­ven­to­jų. Lap­kri­čio mė­ne­sį re­gist­ruo­ti 2 gri­po at­ve­jai.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų