Gry­ni­na­ma Uk­mer­gės mu­zie­jaus vi­zi­ja

70 me­tų su­kak­tį šį pa­va­sa­rį mi­nin­tis Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jus ju­bi­lie­jų pa­si­tin­ka su lau­kian­čio­mis per­mai­no­mis ir am­bi­cin­gais pla­nais. Pa­si­da­lin­ti at­ei­ties vi­zi­jo­mis šią sa­vai­tę ra­jo­no va­do­vai pa­kvie­tė ra­jo­no Kul­tū­ros ta­ry­bos bei ta­ry­bos Švie­ti­mo ko­mi­te­to na­rius.

 

 

Au­to­rės nuotr. Apie mu­zie­jaus at­ei­tį dis­ku­ta­vo ra­jo­no me­ras V. Pa­knys ir vi­ce­me­ras R. Ja­nic­kas.


 

 

Mu­zie­jaus pa­sta­tų pri­tai­ky­mo klau­si­mams spręs­ti yra su­da­ry­ta ir Dar­bo gru­pė. Tai pa­ska­ti­no in­ves­ti­ci­jas – 1 mln. 295 tūkst. li­tų – skir­ti bu­vu­sio „Drau­gys­tės“ ki­no te­at­ro, pri­klau­san­čio Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jui, re­konst­ruk­ci­jai.

Mu­zie­jui – ir dva­ras, ir miš­kas

Mu­zie­jaus di­rek­to­rė Vai­du­tė Sa­kol­ni­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad šiuo me­tu įstai­go­je – 14 dar­buo­to­jų. Iš jų 8 – mu­zie­ji­nin­kai. Tuo tar­pu mu­zie­jui pri­skir­ti pa­sta­tai už­ima šim­tus kvad­ra­ti­nių met­rų.

Pa­grin­di­nia­me pa­sta­te Kęs­tu­čio aikš­tė­je, už­iman­čia­me dau­giau kaip 600 kvad­ra­ti­nių met­rų, įreng­tos eks­po­zi­ci­jos, pri­ima­mi lan­ky­to­jai, ren­gia­mos pa­ro­dos. Lan­ky­to­jai ga­li ap­žiū­rė­ti ir dar vie­ną mu­zie­jaus ob­jek­tą – gais­ri­nės bokš­tą. Įstai­gos ad­mi­nist­ra­ci­ja įsi­kū­ru­si bu­vu­sio „Drau­gys­tės“ ki­no te­at­ro prie­sta­to ant­ra­me aukš­te.

Du mu­zie­jaus fi­lia­lai vei­kia kai­muo­se – Vep­riuo­se ir Užu­gi­ry­je.

Vep­rių kraš­to mu­zie­jaus ini­cia­to­rius – mo­ky­to­jas Jo­nas Žen­te­lis. Jo ini­cia­ty­va su­rink­ti au­ten­tiš­ki eks­po­na­tai. Pa­brė­žia­ma – eks­po­na­tai sa­vi­val­dy­bei ne­kai­na­vo nė li­to.

Užu­gi­ry­je – taip pat en­tu­zias­tų su­rink­ti bū­tent šio kraš­to žmo­nių bui­ty­je nau­do­ti daik­tai.

Užu­gi­ry­je Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jui pri­klau­so vi­sas sta­ti­nių kom­plek­sas: pre­zi­den­to An­ta­no Sme­to­nos gim­ti­nės na­mo pa­ma­tai, mo­kyk­la, ku­rią kraš­tui pa­do­va­no­jo A. Sme­to­na, Užu­lė­nio ka­pi­nai­tės bei pre­zi­den­to va­sa­ros re­zi­den­ci­ja – Užu­gi­rio dva­ras su že­me. Jos yra 80 hek­ta­rų, iš ku­rių 10 – miš­ko.

Mu­zie­jaus pla­nuo­se – at­sta­ty­ti gim­tą­jį A. Sme­to­nos na­mą, įreng­ti ten eks­po­zi­ci­ją.

Da­bar jau ne­be­vei­kian­čio­je mo­kyk­lo­je no­ri­ma įreng­ti prieš­ka­rio lai­kus me­nan­čias kla­ses, eks­kur­san­tams ves­ti edu­ka­ci­nes čia jau tra­di­ci­nes „Li­no ke­lio“, „Duo­nos ke­lio“ pa­mo­kas. Prie mo­kyk­los net no­ri­ma įreng­ti dar­žą...

At­gai­vins par­ti­za­nų ta­kus

Pa­tys ar­ti­miau­si pla­nai su­si­ję su šie­met baig­tu res­tau­ruo­ti dva­ru. Čia gy­ve­ni­mas smar­kiau te­kė­ti tu­ri pra­dė­ti jau ne­tru­kus. Ga­lės vyk­ti kon­fe­ren­ci­jos, no­rin­tie­ji ap­žiū­rės pre­zi­den­to dar­bo ka­bi­ne­tą, mie­ga­mą­jį, pre­zi­den­tie­nės So­fi­jos kam­ba­rį, nuo­trau­kas.

Pra­mo­gos pla­nuo­ja­mos ir mo­ki­niams, ir su­au­gu­sie­siems. Sva­jo­ja­ma apie žir­gy­ną, ku­ria­me gy­dy­mo tiks­lais ga­lė­tų jo­di­nė­ti ir ne­įga­lie­ji. At­ei­ty­je no­ri­ma res­tau­ruo­ti pir­tį, jo­je tu­ris­tai ga­lė­tų ga­rin­tis ir gai­vin­tis žo­le­lių ar­ba­to­mis, po mau­dy­nių plau­kio­ti plaus­tu...

Am­bi­cin­gi ir pla­nai, su­si­ję su miš­ko pa­nau­do­ji­mu tu­riz­mui. Gal­vo­ja­ma ja­me įreng­ti par­ti­za­nų bun­ke­rius, prie ku­rių ga­lė­tų va­ka­ro­ti jau­ni­mas. No­ri­ma tu­ris­tus vi­lio­ti sig­na­ta­rų gi­rai­te, Sme­to­nie­nės rie­šu­tų alė­ja ir net bi­ty­nu.

Prie­sta­tą pla­nuo­ja griau­ti

Be­veik prieš de­šimt­me­tį mu­zie­jui bu­vo pri­skir­tas ir dar vie­nas pa­sta­tas – bu­vęs „Drau­gys­tės“ ki­no te­at­ras, už­iman­tis 800 kvad­ra­ti­nių met­rų.

Uk­mer­gė jau se­niai lau­kė fi­nan­sa­vi­mo pa­reng­tiems šio pa­sta­to re­no­va­vi­mo pro­jek­tams. Pa­ga­liau šie­met pi­ni­gų su­lauk­ta. Ži­no­ma, su­ma, ly­gi­nant su pla­nuo­ja­mais nu­veik­ti dar­bais, yra ne­di­de­lė. Kul­tū­ros mi­nis­te­ri­jos skir­tas mi­li­jo­nas bus pa­nau­do­tas pro­jek­ta­vi­mo dar­bams ir fa­sa­do re­mon­tui.

Ti­ki­ma, kad pro­jek­tas bus tęs­ti­nis. Jau nu­ma­ty­ta, ku­rio­se erd­vė­se bus įreng­tos eks­po­zi­ci­jos, kas vyks di­džiu­liuo­se rū­siuo­se ir erd­via­me bal­ko­ne, kur bus ren­gia­mos edu­ka­ci­nės pa­mo­kos.

Tie­sa, mu­zie­jaus lau­kia ne tik sta­ty­bų, bet ir grio­vi­mo dar­bai. Jau be­veik ga­lu­ti­nai pri­ei­ta prie iš­va­dos, jog teks griau­ti prie­sta­tą, ku­rio ant­ra­me aukš­te da­bar Uk­mer­gės mu­zie­ji­nin­kai įsi­ren­gę dar­bo ka­bi­ne­tus. To prie­žas­tis – ava­ri­niu ta­pęs sta­ti­nio pir­mas aukš­tas. Eks­per­tai nu­sta­tė, kad jo pri­tai­ky­ti pa­tal­poms ne­įma­no­ma, nes dėl sta­ty­bų bro­ko nuo­lat šlam­pan­čias sie­nas su­nio­ko­jo pe­lė­sis. Esą ap­skai­čiuo­ta – re­no­vuo­ti sta­ti­nio ne­ap­si­mo­ka.

Kur glau­sis mu­zie­ji­nin­kai – ne­ži­nia

V. Sa­kol­ni­kie­nė pa­si­džiau­gė dar vie­no­mis pa­tal­po­mis, ku­rio­mis įstai­ga nau­do­ja­si, – Ge­di­mi­no g. 11, skir­to­mis mu­zie­jaus sau­gyk­loms. Eks­po­na­tai pa­ga­liau tu­ri tin­ka­mas lai­ky­mo są­ly­gas. Il­gai jie bu­vo lai­ky­ti tam vi­sai ne­tin­ka­mo­se drėg­nuo­se rū­siuo­se po pa­grin­di­niu mu­zie­jaus pa­sta­tau. Šiuo me­tu mu­zie­jus tu­ri per 45 000 eks­po­na­tų, o mu­zie­jų per me­tus ap­lan­ko 8000 lan­ky­to­jų.

Nors dėl eks­po­na­tų da­bar ra­mu, di­rek­to­rei ne­ra­mu dėl kit­ko – kur teks pa­si­dė­ti pa­tiems šios įstai­gos dar­buo­to­jams. Il­gą lai­ką ken­tę pra­stas dar­bo są­ly­gas pa­ly­gin­ti ne­se­niai jie įsi­kraus­tė į da­bar­ti­nius ka­bi­ne­tus, o čia vėl gal­vo­ja­ma apie prie­sta­to, ku­ria­me jie dir­ba, grio­vi­mą...

Kol kas dar ne­nu­tar­ta, kur kraus­ty­sis mu­zie­ji­nin­kai. Nuo­gąs­tau­ja­ma, kad, nors ir erd­via­me, „Drau­gys­tės“ pa­sta­te vie­tos jų ka­bi­ne­tams ga­li ne­už­tek­ti. Di­rek­to­rė no­rė­tų, kad ad­mi­nist­ra­ci­ja įsi­kur­tų da­bar­ti­nia­me mu­zie­jaus pa­sta­te, bet ra­jo­no va­do­vai pla­nuo­ja šį sta­ti­nį pa­nau­do­ti sa­voms reik­mėms.

De­rins su ver­slu

Ra­jo­no me­ras Vy­das Pa­knys ir vi­ce­me­ras Ro­lan­das Ja­nic­kas pri­sta­tė vi­zi­ją, kaip A. Sme­to­nos dva­ro is­to­ri­nė, kul­tū­ri­nė, švie­čia­mo­ji vi­zi­ja bus de­ri­na­ma su ver­slu.

Kad dva­ras tap­tų gy­vy­biš­ku trau­kos ob­jek­tu, ja­me bū­ti­na teik­ti mai­ti­ni­mo, ap­gy­ven­di­ni­mo pa­slau­gas. Ma­no­ma iš 27 dva­ro te­ri­to­ri­jo­je esan­čių sta­ti­nių maž­daug 20 iš­nuo­mo­ti.

„Tai tik ke­lio pra­džia, re­zul­ta­tas lau­kia at­ei­ty­je“, – apie su­ma­ny­mo per­spek­ty­vas kal­bė­jo ra­jo­no va­do­vai.

V. Pa­knys pa­brė­žė, jog idė­jos bus įgy­ven­din­tos, jei su ver­slu pa­vyks su­de­rin­ti sa­vo no­rus, veiks­mus ir ga­li­my­bes. Nes ver­slo sie­kiu vi­sa­da iš­liks pi­ni­gai, o mu­zie­jaus – is­to­ri­ja.

At­si­gręš į so­viet­me­tį?

Kal­bė­da­mi apie ki­to mu­zie­jaus ob­jek­to – „Drau­gys­tės“ – pri­tai­ky­mą, su­si­rin­ku­sie­ji ak­cen­ta­vo ge­rų idė­jų svar­bą. Ke­ti­na­ma skelb­ti idė­jų kon­kur­są ir lauk­ti pa­siū­ly­mų, kaip su­tvar­ky­ti prie­šais sta­ti­nį esan­čią erd­vę. Jau da­bar su­ma­ny­mų yra įvai­rių.

Dėl to, kad „Drau­gys­tė­je“ įsi­kurs mu­zie­jus ir ra­jo­no rep­re­zen­ta­ci­nė erd­vė, dis­ku­tuo­ti, pa­sak V. Pa­knio, jau ne­ver­ta: lė­šos skir­tos bū­tent šiam pro­jek­tui. Ki­ta ver­tus, pa­sta­tas – pa­vel­do ob­jek­tas, anaip­tol ne kiek­vie­nam ver­slui jį bu­tų bu­vę įma­no­ma pri­tai­ky­ti, nes yra tam tik­ri ap­ri­bo­ji­mai.

Po­sė­dy­je taip pat dis­ku­tuo­ta, ko­kia kryp­ti­mi at­ei­ty­je suks Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jus. Vie­na iš idė­jų – so­viet­me­čio mu­zie­jus, ko­kio Lie­tu­vo­je dar nė­ra. Ja­me ga­lė­tų bū­ti eks­po­nuo­ja­mi 1945–1990 me­tais bui­ty­je ir gy­ve­ni­me nau­do­ti daik­tai. Be­je, šią pa­krai­pą dik­tuo­ja ir pats so­viet­me­čio lai­kų sta­ti­nys.

Jau da­bar svars­to­ma, kaip rei­kės pa­va­din­ti nau­jo­je vie­to­je įsi­kū­ru­sį mu­zie­jų: Ro­tu­še, Vil­kmer­gės rū­mais, Mies­to rū­mais, o gal Uk­mer­gės mu­zie­ju­mi „Drau­gys­tė“?

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

2014-03-28-1 straipsnio 2 nuotr

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Mu­zie­jui pri­klau­so „Drau­gys­tė“...


 

2014-03-28-1 straipsnio 3 nuotr

Mu­zie­jaus di­rek­to­rė V. Sa­kol­ni­kie­nė.


 

2014-03-28-1 straipsnio 4 nuotr

...ir Užu­gi­rio dva­ras.


 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų