Gyvenimas – lyg istorijos knyga

Sta­sė Sta­pu­tie­nė – vie­na iš ne­dau­ge­lio uk­mer­giš­kių, ku­ri ga­li di­džiuo­tis gar­bin­gu „Žū­van­čių­jų gel­bė­ji­mo kry­žiaus“ ap­do­va­no­ji­mu. Šiuo kry­žiu­mi po mir­ties bu­vo ap­do­va­no­ti žy­dus na­cis­ti­nės oku­pa­ci­jos me­tais gel­bė­ję jos tė­vai. S. Sta­pu­tie­nė pui­kiai at­si­me­na to me­to įvy­kius.

 

Ge­di­mi­no Nemu­nai­čio nuotr. „Žū­van­čių­jų gel­bė­ji­mo kry­žiu­mi“ po mir­ties ap­do­va­no­ti S. Sta­pu­tie­nės tė­ve­liai.


78 me­tų mo­te­ris at­min­ty­je iš­sau­go­jo vai­kys­tės pri­si­mi­ni­mus, kai jos tė­ve­liams rei­kė­jo pri­im­ti lem­tin­gą spren­di­mą: pri­glaus­ti vi­siš­kai sve­ti­mas žy­dai­tes. Tė­vai pui­kiai su­pra­to – jei ši tie­sa iš­aiš­kė­tų, vi­si bū­tų pa­smerk­ti mir­čiai.

S. Sta­pu­tie­nė pa­sa­ko­jo, kad šei­ma, ku­rio­je ji už­au­go, bu­vo ne vi­sai tra­di­ci­nė – juod­vi su vy­res­ne se­se­ria bu­vo įvai­kin­tos. Tiks­liau, ji – įvai­kin­ta, o se­suo Ge­no­vai­tė tie­siog pri­glaus­ta. Abi bu­vo įtė­vių gi­mi­nai­čių duk­ros. Tik vie­na – iš tė­čio, ki­ta – iš ma­mos pu­sės.

Įvai­ki­no gi­mi­nai­čiai

Tau­ra­gės ap­skri­ty­je Kal­ti­nė­nų vals­čiu­je (da­bar Ši­la­lės ra­jo­nas) gy­ve­nan­čių be­vai­kių Ruz­gių šei­mo­je Sta­sė at­si­dū­rė su­lauk­usi vos sep­ty­nių die­nų. Jos tik­ra ma­ma mi­rė po kom­pli­kuo­to gim­dy­mo.

Sta­sei pa­sa­ko­ta, kad ji taip pat vos iš­gy­ve­nu­si. Pas­ku­ti­nio pa­te­pi­mo mirš­tan­čiai ma­mai at­ėjęs su­teik­ti ku­ni­gas iš kar­to pa­krikš­ti­jo ir nau­ja­gi­mę. Pats ta­po vai­ke­lio krikš­ta­tė­viu. Vė­liau mo­te­ris kaž­kur gir­dė­ju­si – toks krikš­tas vai­ke­liui at­ne­ša sėk­mę...

Naš­liu li­kęs tė­vas dar ke­lias die­nas svars­tė, ką jam da­ry­ti su pir­ma­gi­me. Vis dėl to ap­sispren­dė ma­žy­lę pa­lik­ti mi­ru­sios žmo­nos bro­lio Ka­zi­mie­ro Ruz­gio šei­mai. Jie­du su žmo­na Mar­ci­jo­na gy­ve­no pa­si­tu­ri­mai, tu­rė­jo tvar­kin­gą ūkį – po­ros na­mai bu­vo iš­nuo­mo­ti kai­mo mo­kyk­lai.

Po ke­le­rių me­tų Ruz­gių na­muo­se at­si­ra­do dar vie­na mer­gai­tė – gi­mi­nai­čių duk­ra Ge­nu­tė, ta­pu­si my­li­ma Sta­sės se­se­ri­mi, o vė­liau iš­tvė­ru­si vi­sus li­ki­mo šei­mai mes­tus iš­ban­dy­mus.

Apie tai, kad yra įvai­kin­ta, S. Sta­pu­tie­nė sa­ko su­ži­no­ju­si mo­kyk­lo­je. Kaip daž­nai to­kiais at­ve­jais nu­tin­ka, įvai­ki­ni­mo pa­slap­tį pa­dė­jo at­skleis­ti kai­my­nų vai­kai...

Su tik­ruo­ju tė­vu nie­ka­da ne­ben­dra­vo. Ma­no, kad įtė­viai bu­vo pra­šę jo vai­kui į akis ne­lįs­ti ir šir­de­lės ne­skau­din­ti.

Pri­glau­dė žy­dai­tes

S. Sta­pu­tie­nė pa­sa­ko­jo, kad jai bu­vo 9-eri, kuo­met į jų vien­kie­mį at­ėjęs ge­ras pa­žįs­ta­mas pa­pra­šė ne­ei­li­nės pa­slau­gos – pri­glaus­ti žy­dai­tę. Bu­vo 1944-ųjų ba­lan­dis, Lie­tu­vai – na­cis­ti­nės oku­pa­ci­jos me­tas.

Sta­sė tik vė­liau, jau su­au­gu­si, su­pra­to, koks sun­kus tuo­met tu­rė­jęs bū­ti šei­mos ap­si­spren­di­mas. Ruz­giai nu­ta­rė žy­dai­tę var­du Bro­nė pri­glaus­ti. „Pri­si­me­nu, vi­sa šei­ma bu­vo su­kvies­ta į pa­si­ta­ri­mą ir tu­rė­jo pri­siek­ti, kad nie­kam ne­pra­si­tars apie pri­glaus­tą mo­te­rį“, – pa­sa­ko­jo S. Sta­pu­tie­nė.

Ma­no, kad tė­vai la­biau­siai bai­mi­no­si dėl jos, jau­niau­sios šei­mos na­rės, su­ge­bė­ji­mo iš­lai­ky­ti pa­slap­tį: „Juk bu­vau ma­ža, ga­lė­jau kam pra­si­tar­ti, o už tai šei­ma bū­tų su­šau­dy­ta.“

Pa­slap­čia at­vež­ta maž­daug 30 me­tų žy­dai­tė Bro­nė bu­vo ap­gy­ven­din­ta na­mo pa­lė­pė­je, kur lai­ky­ti grū­dai. Ta­čiau po die­nos mo­te­ris pa­pra­šė pri­glaus­ti ir jos duk­re­lę Re­nu­tę.

Glo­bė­jams ne­bu­vo kur dė­tis, anot S. Sta­pu­tie­nės, kaip ne­pri­im­si vai­ko. Ta­čiau 6-erių me­tu­kų mer­gai­tę pa­slėp­ti ne­bu­vo la­bai pa­pras­ta.

„Juk ji vai­kas – kaip pa­aiš­kin­ti, kad vi­są lai­ką tu­ri ty­liai tū­no­ti. Mes į lau­ką, ir ji no­ri su mu­mis. Bū­da­vo at­ve­jų, kad ir ma­mos ne­be­klau­so, pra­de­da verk­ti. O jei to­kiu me­tu kas at­ei­na ar jau at­ėju­si ko­kia kai­my­nė sė­di, tai ma­no pa­rei­ga bu­vo pro ki­tas du­ris už­lip­ti pas jas ir pa­dė­ti Re­nu­tės ma­mai duk­rą nu­ra­min­ti“, – pri­si­me­na da­bar uk­mer­giš­kė.

Nors Ruz­giai gy­ve­no vien­kie­my­je, ta­čiau – ne ato­kia­me. Na­mas sto­vė­jo ša­lia til­to per Ak­me­ną, ku­riuo ne­re­tai ei­da­vo pa­žįs­ta­mi ir nepa­žįs­ta­mi žmo­nės, tad ma­žą­ją žy­dai­tę te­ko ser­gė­ti nuo pa­ša­li­nių akių.

Po­ka­riu – trem­tis

Žy­dai­tes Ruz­giai na­muo­se glau­dė apie pu­sę me­tų – nuo 1944-ųjų ba­lan­džio iki lap­kri­čio mė­ne­sio.

Pa­si­bai­gus ka­rui vė­liau jos emig­ra­vo, ban­dė laiš­kais su­si­siek­ti su sa­vo gel­bė­to­jais, bet šiems li­ki­mas jau bu­vo pa­ruo­šęs nau­jų iš­ban­dy­mų.

1948 me­tais Ruz­gius iš­ve­žė į Si­bi­rą. Sta­sė tuo­met bu­vo 14-os. Nie­ka­da ne­pa­mirš tos die­nos, kai te­ko at­si­svei­kin­ti su sa­vo na­mais. Pa­sa­ko­jo, kad pra­si­dė­jus ma­si­niams trė­mi­mams nu­jau­tė: at­eis ir jų ei­lė. Pa­gal so­vie­ti­nius stan­dar­tus šei­ma bu­vo per­ne­lyg tur­tin­ga. Mo­kyk­lai nuo­mo­jo na­mą, tu­rė­jo 10 hek­ta­rų že­mės. Tik ge­ro­kai vė­liau S. Sta­pu­tie­nė su­ži­no­jo – tė­ve­lis bu­vo par­ti­za­nų ry­ši­nin­kas, gal ir apie tai kaž­ko­kie gan­dai nu­te­kė­jo...

Pri­si­me­na Sta­sė, kad šei­ma jau nu­ta­rė slėp­tis. Vi­sus ge­res­nius daik­tus iš­ve­žė pas pa­ti­ki­mus žmo­nes. Ten li­ko nak­vo­ti ir tė­vas. Lie­pė duk­roms lem­tin­gą­jį va­ka­rą grį­žus iš kai­mo taip pat ei­ti tie­siai pas jį – na­muo­se ne­lik­ti.

Bet taip jau nu­ti­ko, kad mer­gai­tės ir jų ma­ma li­ko nak­vo­ti na­mie. Čia juos ir pa­ža­di­no NKVD-is­tai. Sta­sė pri­si­me­na, lie­pė krau­tis daik­tus. O ką krau­tis, kad vis­kas, kas ge­res­nio, iš­vež­ta. Vie­nas lie­tu­vis pa­šnibž­dė­jo: mer­gai­tes ga­lė­tų pa­leis­ti, lai sprunka. Bet se­se­rys nu­ta­rė ma­mos ne­pa­lik­ti.

Pra­vir­ko net šuo

Įsi­rė­žė Sta­sės at­min­tin skaus­mu pul­suo­jan­čios at­si­svei­ki­ni­mo su na­mais de­ta­lės: snu­kį ant že­mės pa­dė­jęs jų šuo prie sve­ti­mų ra­mus kaip nie­ka­da, o iš jo akių te­ka aša­ros. Mo­te­ris sa­ko po ka­žin kiek me­tų do­mė­jo­si, ar ga­li šu­nys verk­ti. Iš­si­aiš­ki­no – ga­li...

Kai vi­si trem­čiai su­rin­kti žmo­nės bu­vo už­da­ry­ti at­ski­roj di­de­lėj pa­tal­poj, pri­si­me­na, at­ėjo žmo­gus nuo tė­vo. Per­da­vė jo klau­si­mą: ką da­ry­ti – ar at­ei­ti pa­si­duo­ti, ar lik­ti slaps­ty­tis. Šei­ma pri­ėmė vien­bal­sį spren­di­mą – te­gul lie­ka. Tie­sa, po 6-erių me­tų slaps­ty­mo­si ir var­gų Lie­tu­vo­je, jau po Sta­li­no mir­ties, tė­ve­lis pats nu­vy­ko pas sa­vo iš­trem­tą šei­mą.

1948-ųjų ge­gu­žės 22 die­ną trem­ti­nių va­go­nas pa­ju­dė­jo Si­bi­ro link. Sta­sė brau­kia aša­ras pri­si­min­da­ma, kaip bu­vo už­ka­la­mi žmo­nių pil­ni gy­vu­li­niai va­go­nai. Vi­du­je ne­ti­lo žmo­nių rau­dos.

Pa­lai­kė dai­nos ir mal­da

S. Sta­pu­tie­nė pa­sa­ko­jo, kad vi­są var­gi­nan­čią ke­lių sa­vai­čių truk­mės ke­lio­nę į ry­tus – Ru­si­jos šiau­rė­je esan­čią Ir­kut­sko sri­tį – lie­tu­vius pa­lai­kė mal­da.

Trem­ti­nės at­si­mi­ni­muo­se – daug ryš­kiai iš pra­ei­ties su­grįž­tan­čių epi­zo­dų. Ma­to stre­so iš­tik­tus žmo­nes pir­mą­ją gy­ve­ni­mo nau­jo­je vie­to­je die­ną. Vi­si su­va­ry­ti į dar­ži­nę. Kaž­koks vir­ši­nin­kas skai­to pra­ne­ši­mą ir ru­siš­kai pa­brė­žia, kad ši vie­ta – am­ži­na, be jo­kios tei­sės su­grįž­ti. Nė vie­nas ne­drį­so tam žo­džiu pa­prieš­ta­rau­ti, bet vi­si at­sa­kė vien­ti­su griaus­min­gu pro­tes­to juo­ku.

Sta­sė pa­sa­ko­ja: bū­ta tarp trem­ti­nių or­ga­ni­zuo­tų žmo­nių – tu­rė­ju­sių ka­ri­nius laips­nius, dė­vė­ju­sių uni­for­mas. Jie pa­lai­kė ti­kė­ji­mo dva­sią ir ver­tė ne­pa­lūž­ti. Bu­vo griež­tai pa­sa­ky­ta: no­ri verk­ti – verk, kad nie­kas to ne­ma­ty­tų. Bū­ry­je pri­va­lai ne­iš­tyž­ti ir ne­gniuž­dy­ti ap­lin­ki­nių. „Kiek pri­si­me­nu, vi­są lai­ką ly­dė­jo dai­na ir mal­da. Įstri­go ir ne­pa­pras­tas vie­ny­bės jaus­mas“, – pa­sa­ko­jo uk­mer­giš­kė.

Gel­bė­jo ste­buk­lai

Kaip šian­dien jun­ta ir ki­tą si­bi­rie­tiš­ką ai­dą – ben­zi­no sko­nį. Tai dėl iš Lie­tu­vos at­si­vež­to mil­tų mai­še­lio. Pa­sta­tė jį va­go­ne į įsi­gė­ru­sią ben­zi­no ba­lą, tad per il­gą ke­lio­nę vi­si mil­tai pri­dvo­ko. Iš jų te­ko kep­ti ben­zi­nu dvo­kian­čią duo­ną...

Si­bi­re šei­mai gy­ve­ni­mą pra­dė­ti bu­vo ne­leng­va. Ta­čiau per ste­buk­lą pa­vy­ko už­megz­ti nau­din­gus ry­šius. Aku­še­rė, ka­dais pa­dė­ju­si į pa­sau­lį at­ei­ti ma­ža­jai Sta­se­lei, Ir­kut­ske pa­gel­bė­jo dar sy­kį. Pa­ti su­si­pa­ži­nu­si su vie­tos įta­kin­go vir­ši­nin­ko žmo­na ­re­ko­men­da­vo jai Ruz­gy­tes kaip ge­ras siu­vė­jas.

Taip mer­gi­nos iš­ven­gė ali­nan­čio miš­kų kir­ti­mo dar­bo ir ga­lė­jo ap­rū­pin­ti ma­mą ir kar­tu iš­trem­tą ge­ro­kai vy­res­nį tė­vo bro­lį duo­nos kąs­niu.

Pa­ma­žu trem­ti­niai kū­rė­si, pa­si­sta­tė ma­žy­čius na­me­lius. Mo­kyk­li­nio am­žiaus vai­kams, to­kiems kaip šio pa­sa­ko­ji­mo he­ro­jai, liep­ta lan­ky­ti mo­kyk­lą. Pra­džia bu­vo sun­ki – juk nė žo­džio ru­siš­kai ne­mo­kė­jo. Sie­kiant moks­lų te­ko pa­tir­ti įvai­rių iš­ban­dy­mų ir kliū­čių, o iš mo­ky­to­jų pu­sės – ne­apy­kan­tą.

Ban­dė siek­ti moks­lų

Ga­vu­si pri­va­lo­mo moks­lo pa­žy­mė­ji­mą Sta­sė nu­ta­rė įgy­ti spe­cia­ly­bę. Ta­čiau ne vi­sų aukš­tes­nių­jų mo­kyk­lų du­rys bu­vo at­ver­tos trem­ti­nių vai­kams.

Per moks­lo sie­kius Sta­sė vos su gy­ve­ni­mu neat­si­svei­ki­no. Pri­si­me­na, pa­ke­lei­vin­ga ma­ši­na bu­vo pa­sie­ku­si maž­daug už 20 ki­lo­met­rų nuo na­mų esan­čią far­ma­ci­nin­kų mo­kyk­lą. Ten la­bai pa­si­li­go­jo – pra­si­dė­jo smar­kūs vi­du­rių skaus­mai. Lie­tu­vai­tei tie­siog pa­siū­ly­ta ke­liau­ti na­mo.

Ta dvie­jų die­nų ke­lio­nė pės­čio­mis šun­ke­liais bu­vo ku­pi­na skaus­mo, bai­mės, ne­vil­ties ir rau­dų. Ga­liau­siai per ste­buk­lą pa­sie­kė sa­vo kai­mą. Ten vie­ti­nis gy­dy­to­jas nu­sta­tė li­go­nei apen­di­ci­tą. Ope­ra­ci­ją atli­ko be nar­ko­zės, tik vie­tiš­kai nu­skaus­mi­nus. „Gy­dy­to­jas sa­kė, kad ma­ne iš­gel­bė­jo ke­lių die­nų ba­da­vi­mas. Juk dvi die­nas ne­tu­rė­jau ko val­gy­ti“, – pa­sa­ko­jo mo­te­ris.

Ke­lio­nė na­mo

Po še­še­rių me­tų į Si­bi­rą kaip sa­va­no­ris trem­ti­nys pas šei­mą at­vy­ko Ka­zi­mie­ras Ruz­gys, tad grį­žo į Lie­tu­vą jau vi­si kar­tu 1957-ųjų rug­sė­jo 16-ąją. Na­mus Že­mai­ti­jo­je ra­do už­im­tus. Juos iš­pir­ko iš ko­lū­kio. Tie­sa, vė­liau kaž­kie­no pri­mo­ky­ti ko­lū­kį pa­da­vė į teis­mą ir su­mo­kė­to­ji su­ma jiems bu­vo grą­žin­ta.

S. Sta­pu­tie­nė pa­sa­ko­jo Lie­tu­vo­je to­liau sva­jo­ju­si apie to­les­nius moks­lus. Kau­ne įsto­jo į Ko­o­pe­ra­ci­jos mo­kyk­lą. Vėl bu­vo sun­ku­mų – juk gy­ve­nant Ru­si­jo­je pri­va­lė­jo ra­šy­ti ir su vie­ti­niais ben­drau­ti tik ru­sų kal­ba.

Mo­ters tei­gi­mu, Lie­tu­vo­je ieš­kant dar­bo ji dar il­gai jau­tė trem­ti­nės ans­pau­dą. Vis dėlto, me­tams bė­gant gy­ve­ni­mas sto­jo į sa­vo vė­žes. Iš­te­kė­jo, vie­nas po ki­to gi­mė du sū­nūs ir duk­ra...

S. Sta­pu­tie­nė pa­sa­ko­jo, kad 1965-ai­siais jos tė­ve­lius pa­sie­kė laiš­kas iš Klai­pė­dos. Su­si­ra­du­si sa­vo bu­vu­sius gel­bė­to­jus jį pa­ra­šė žy­dai­tė Bro­nė. Vė­liau šei­ma dar ku­rį lai­ką su­si­ra­ši­nė­jo su Iz­ra­e­ly­je gy­ve­nan­čia jos duk­ra Re­ne. Po ke­lias­de­šim­ties su­si­ra­ši­nė­ji­mo me­tų ry­šys, de­ja, nu­trū­ko.

1975 me­tais šei­ma iš Že­mai­ti­jos per­si­kraus­tė į Vep­rius, o vė­liau – į Uk­mer­gę. Me­na, kad il­gą lai­ką ge­res­nio dar­bo su­ras­ti ne­pa­vy­ko, dir­bo laiš­ki­nin­ke. Li­kus de­šim­čiai me­tų iki pen­si­jos tuo­me­ti­nio Ko­mu­na­li­nio ūkio kom­bi­na­to va­do­vo Vid­man­to Ju­zė­no dė­ka bu­vo įdar­bin­ta šios įmo­nės bu­hal­te­re.

Ap­do­va­no­jo pre­zi­den­tas

S. Sta­pu­tie­nė se­niai pa­lai­do­jo tė­ve­lį ir ma­mą, su vy­ru gy­ve­ni­mo ke­liai iš­si­sky­rė, abu sū­nus ir duk­ra gy­ve­na to­li nuo na­mų: Dai­nius įsi­kū­rė JAV, Sil­vi­ja – An­gli­jo­je, Lon­do­ne, Ai­das – Ma­žei­kiuo­se. Vie­nin­te­lė pa­guo­da: vai­kų ir anū­kų pa­sie­ki­mai, nuo­trau­kų al­bu­mai, pri­si­mi­ni­mai. Dar – ben­dra­vi­mas su drau­gais.

Sun­kūs pra­ei­ties iš­gy­ve­ni­mai ne­din­go iš neiš­si­try­nė iš mo­ters at­min­ties. Ir ne­no­ri, kad taip nu­tik­tų. 25 me­tus drau­ge su li­ki­mo bro­liais ir se­sė­mis uk­mer­giš­kė dai­nuo­ja „Trem­ti­nio“ cho­re, da­ly­va­vo si­bi­rie­čių su­si­ti­ki­me. Sa­vo pri­si­mi­ni­mus yra ap­ra­šiu­si Ši­la­lės ra­jo­ne Po­li­ti­nių ka­li­nių ir trem­ti­nių ini­cia­ty­va iš­leis­to­je at­si­mi­ni­mų rink­ti­nė­je.

Ta­čiau pats svar­biau­sias ap­do­va­no­ji­mas, ku­rio te­ko su­lauk­ti 2002 me­tais – tuo­me­ti­nio ša­lies pre­zi­den­to Val­do Adam­kaus įteik­tas „Žū­van­čių­jų gel­bė­ji­mo kry­žius“. Juo po mir­ties ap­do­va­no­ti S. Sta­pu­tie­nės tė­ve­liai.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

8 straipsnio 2 nuotr.10-11 8 straipsnio 3 nuotr.10-11 8 straipsnio 4 nuotr.10-11


 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų