Į kovą su smurtu stojo „Baltojo kaspino“ akcija

Baigėsi Lietuvoje vykusi kampanija „16 pasipriešinimo smurtui prieš moteris dienų“, kurią lydėjo „Baltojo kaspino“ akcija. Seimo nario Arūno Dudėno biuro bei Ukmergės rajono policijos komisariato iniciatyva ji vyko ir Ukmergėje. Seimo nario A. Dudėno padėjėja Indrė Kižienė pasakojo, kad kampanija...

 

 

...„16 pasipriešinimo smurtui prieš moteris dienų“ – didžiausia pasaulyje iniciatyva, raginanti vyrus įsijungti į kovą su smurtu prieš moteris.

Siekiama, kad smurto stabdymas nebūtų vien moterų reikalas, kad kuo daugiau vyrų viešai pasmerktų žiaurų elgesį. Šiemet į iniciatyvą įsitraukė žymiausi Lietuvos vyrai – Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, scenos žvaigždės – dainininkas Stano, grupės „G & G Sindikatas“ nariai bei kiti.

Ukmergėje akcijos iniciatoriai – Seimo narys Arūnas Dudėnas, policijos komisariato viršininkas Mindaugas Petrauskas bei operatyvaus valdymo poskyrio viršininkas Rolandas Butkus.

Akcijos metu žygio pėsčiomis dalyviai aplankė Ukmergės įstaigas, kuriose dirbantys specialistai savo veikloje susiduria su smurto šeimose problema, – Ukmergės nestacionarių paslaugų centrą, miesto ir Pivonijos seniūnijas, Metrikacijos skyrių, Psichiatrijos centrą, ligoninę bei Pirminės sveikatos priežiūros centrą. Apie šių įstaigų bei rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbą papasakojo skyriaus vedėja Asta Leonavičienė.

Žygio dalyvius lydėjusi profesionali gidė Lina Baublienė atkreipė visų dėmesį į seniausius Ukmergės pastatus, bylojančius apie skirtingus mūsų miesto raidos laikotarpius, papasakojo jų istoriją.

Žygis užbaigtas Ukmergės policijos komisariate, kur R. Butkus skaitė pranešimą apie smurtą šeimose. Per 2012–2014 metus rajone pradėti 448 ikiteisminiai tyrimai, susiję su smurtu artimoje aplinkoje. 2012 metais užregistruoti 122, pernai – 161, o per 10 šių metų mėnesių – 165 atvejai.

Per šiuos metus pakartotinai smurtauta 43 šeimose, iškeldinta 16 smurtautojų. Smurto artimoje aplinkoje atvejai dažniausi Deltuvos, Siesikų, Vidiškių, Taujėnų seniūnijose. Mažiausiai smurto pasitaiko Žemaitkiemio ir Lyduokių seniūnijose.

Deja, Ukmergė pirmauja pagal pasitvirtinančių atvejų, kada kreipiamasi į policiją dėl smurto, skaičių. Teisėsaugos smurtautojui taikomos sankcijos – dviejų parų areštas ir iškeldinimas bei teisės artintis prie šeimos apribojimas.

Smurtautojai įpareigojami kurį laiką lankytis pas psichologę Pedagoginėje psichologinėje tarnyboje. Aukos psichologinės pagalbos bei paramos turi ieškotis pačios, deja, to daryti dažniausiai neišdrįsta.

Seimo narys A. Dudėnas, akcijoje dalyvavęs su žmona Aira bei sūneliu, po paskaitos kartu su kitais diskutavo apie tai, kaip keisti situaciją į geresnę pusę, koks galėtų būti nevyriausybinių organizacijų indėlis šioje srityje.

A. Leonavičienė pristatė šeimos centro viziją, kurią parsivežė iš Švedijos. Tokiame centre jauna šeima būtų stebima ir lydyma specialistų. „Dabar apie problemas šeimose išgirstame jau tuomet, kada jos būna tiek įsigalėjusios, jog jau reikia atimti tėvystės teises. Nėra ankstyvosios prevencijos“, – sako A. Leonavičienė.

Diskutuota ir apie mokyklines programas, kurios orientuotos į specialiųjų žinių suteikimą, tačiau neruošia vaikų gyvenimui šeimoje. Pastebėta, kad dažnai smurtas kyla girtaujančiose šeimose. Turint alkoholizmo problemų yra galimybė sulaukti savivaldybės pagalbos: užkodavimui skiriamos lėšos. Atkreiptas dėmesys, kad alkoholizmas yra ne tik smurto priežastis, bet ir pasekmė kitų problemų, su kuriomis susiduria žmogus. Bandymas užmiršti atveda prie alkoholizmo, o vėliau – prie smurto.

Deja, šiandien specialistai koncentruojasi į socialinės rizikos šeimas. Tačiau yra šeimų, kurias visuomenė vertina kaip pavyzdingas, o apie jose slepiamas problemas sužinome tik tuomet, kada įvyksta didelė nelaimė.

Smurtą patiria bet kokio amžiaus, išsilavinimo, ekonominės padėties moterys. Žinomi vyrai „Baltojo kaspino“ iniciatyva reikšdami nepritarimą smurtui prieš moteris bei visi, įsitraukusieji į šią iniciatyvą, padeda kurti darnią visuomenę, kurioje užtikrinama moterų ir vaikų sveikata, orumas, saugumas.

Autorė: Skaistė VASILIAUSKAITĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų