Spausdinti šį puslapį

Į Miesto šventės programą tilpo ir pageidavimai

Paskutinį gegužės savaitgalį vykstanti Miesto šventė jau seniai tapo pagrindiniu metiniu Ukmergės įvykiu.

 Nuotr. Prieškariu įamžintame kadre prezidentas A. Smetona prie ąžuolo vainikais išpuoštų vartų sako kalbą  ukmergiškiams.


 Organizatoriai baigia sudėlioti šios grandiozinės šventės scenarijų. Tvirtinama, kad šiame darbe buvo atsižvelgta ir į pasiūlymus, ir į priekaištus. 

Prieš kurį laiką buvo paviešinta informacija, raginanti ukmergiškius siūlyti idėjas Miesto šventei. Ar daug ir kokių sulaukta pasiūlymų?

Savivaldybės Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė sako, kad pasiūlymų išties sulaukta ir gana įdomių.

Ukmergės jaunimo organizacijos pageidavo surengti naktinį krepšinio turnyrą. Greičiausiai jis vyks Antano Smetonos gimnazijos stadione. Kitas jaunimo pageidavimas – pademonstruoti jų sukurtus filmus.

Į tai taip pat atsižvelgta. Jei bus užtikrintas saugumas, vyks dar vienas renginys – akrobatinis motociklininkų pasirodymas.

„Ukmergės žiniose“ jau rašėme, kad šiųmetėje Miesto šventėje pasirinkta tarpukario laikotarpio tema. Viskas suksis apie šią temą – papročiai, drabužiai, muzika, pramogos.

Pagrindine renginio vinimi drąsiai galima įvardinti didžiulę ąžuolo vainikais apipintą bromą. Ji bus pastatyta Kauno gatvėje ties senuoju maldos knygynėliu, kuriame dabar įsikūrusi kirpykla.

Prieškario švenčių nuotraukas analizavusi L. Gerulskienė įsitikino, kad bromos anuomet buvo labai madingos. Per tokius papuoštus vartus Ukmergėje iškilmingai pražygiuos smetoniško parado dalyviai. Gamins šią medinę konstrukciją miškininkai, o ąžuolo lapų vainikais papuošti žada visuomenininkai.

Eitynės šiemet link miesto centro vyks nuo A. Smetonos gatvės pusės.

Dar vienas smetoniškas akcentas – senovinių patefonų gramofonų paroda, kurią surengti pažadėjo panevėžietis kolekcionierius ir privataus muziejaus savininkas Klementas Sakalauskas.

Net ir rinkdami muzikantus Miesto šventei organizatoriai ieškojo tokių atlikėjų, kurių repertuare būtų tarpukario laikų dainos.

Tradiciniuose amatų kiemeliuose visi galės išbandyti anų laikų žmonių darbus, tokius kaip plunksnų pešimas, o vaikai pajus, ką reiškia klūpojimas ant žirnių.

Nebus pamiršta ir nesena Miesto šventės tradicija – Garbės piliečio rinkimai. Kauno gatvėje bus atidengta paminklinė lenta Ukmergės burmistrui Vladui Reklaičiui.

Šventė šurmuliuos miesto gatvėse, Pilies parke. Piliakalnio papėdėje vyks kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys 2014“, čia pasirodys rajono dainų ir šokių kolektyvai, Antano Smetonos dvare bus surengta poezijos šventė.

Smagios pramogos numatytos vaikams, aštrių pojūčių mėgėjams – specialiųjų tarnybų pasirodymai.

Gausu bus sportinių renginių. Nemažai jų nukelta į sekmadienį. Šeštadienio rytui palikta jau pernai išbandyta, o šiemet smetoniškais akcentais apipinta rytinė mankšta.

Šiųmetinis Ukmergės miesto šventės šūkis – „Pasivaikščiojimai po Vilkmergę“. Pasak L. Gerulskienės, iš pradžių siūlyto „spacirų“ pavadinimo nutarta atsisakyti dėl galimai neigiamo kalbininkų požiūrio. Atsižvelgiant į nuomones greičiausiai bus kiek koreguojamas šventės logo – cilindras, ūsai ir barzda.

Miesto šventė – didžiulis, daugialypis renginys, tačiau iš rajono biudžeto jai skiriama palyginti nedidelė 20 tūkst. litų suma. Paskaičiuota, kad išlaidos sieks 37 tūkst. Trūkstama suma, tikimasi, prisidės rėmėjai.

Kai tik bus galutinai parengta, „Ukmergės žiniose“, kaip ir kasmet, spausdinsime Miesto šventės programą.

Šios šventės metu parastai dauguma renginių vyksta po atviru dangumi, tad organizatoriai meldžia vienintelio dalyko – gero oro.

Autorė: Vilma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)