Informuoja kiaulių augintojus

Uk­mer­gės vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba pra­ne­ša, kad nuo rug­pjū­čio 28 d. įsi­ga­lio­jo rei­ka­la­vi­mas, kad mū­sų ša­lies te­ri­to­ri­jo­je per­ke­liant kiau­les iš vie­nos lai­ky­mo vie­tos į ki­tą to­li­mes­niam au­gi­ni­mui, ne anks­čiau kaip per 24 val...

 

Vilmos Nemunaitienės nuotr.


 

...iki per­kė­li­mo jas tu­ri ap­žiū­rė­ti vals­ty­bi­nis ar­ba įga­lio­ta­sis ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jas. Per­ke­liant kiau­les pri­va­lo­mas Ve­te­ri­na­ri­jos pa­žy­mė­ji­mas.

Uk­mer­gės vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos vir­ši­nin­kas-vals­ty­bi­nis ve­te­ri­na­ri­jos ins­pek­to­rius Ri­čar­das Gleiz­nys in­for­ma­vo, kad Lie­tu­vo­je plin­tant af­ri­ki­niam kiau­lių ma­rui, nu­spręs­ta, jog vi­si kiau­lių lai­ky­to­jai, ūki­nin­kai iki šių me­tų rug­sė­jo 15 d. pri­va­lo įre­gist­ruo­ti kiau­les ir jų lai­ky­mo vie­tas bei ban­das Ūki­nių gy­vu­lių re­gist­ro cen­tri­nė­je duo­me­nų ba­zė­je.

De­kla­ruo­ti kiau­les pri­va­lo kiek­vie­nas jų sa­vi­nin­kas. Tą ga­li­ma pa­da­ry­ti at­vy­kus į Uk­mer­gės VMVT So­dų g. 15, pas pri­va­čius ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jus ar­ba se­niū­ni­jo­se.

Kiau­lių re­gist­ra­ci­ja ne­mo­ka­ma. Ūki­nin­kai, ku­rie ga­li pri­si­jung­ti prie Ūki­nių gy­vu­lių re­gist­ro cen­tri­nės duo­me­nų ba­zės, de­kla­ra­vi­mo pro­ce­dū­rą ga­li at­lik­ti pa­tys in­ter­ne­tu.

Pa­sak R. Gleiz­nio, at­ei­ty­je in­for­ma­ci­ją apie lai­ko­mų kiau­lių skai­čių ir vie­tą rei­kės pa­teik­ti kiek­vie­no ket­vir­čio pir­mą­jį mė­ne­sį.

Sie­kiant ap­sau­go­ti kiau­les nuo af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro li­gos, bū­ti­na lai­ky­tis griež­tų rei­ka­la­vi­mų.

Ūki­nin­kai tu­rė­tų kas­dien tik­rin­ti, ar ne­at­si­ra­do ne­įpras­tų kiau­lių po­žy­mių bei el­ge­sio, ste­bė­ti nau­jai įsi­gy­tų kiau­lių svei­ka­tos būk­lę.

La­bai svar­bu ap­tver­ti tvar­tus, ne­lai­ky­ti kiau­lių lau­ke, kad bū­tų už­kirs­tas ke­lias kon­tak­tams su lau­ki­niais gy­vū­nais.

Dra­bu­žiai, tvar­to in­ven­to­rius, įran­ga ir trans­por­to prie­mo­nės tu­ri bū­ti va­lo­mos ir dez­in­fe­kuo­ja­mos.

Kiau­lių lai­ky­mo vie­to­se ne­tu­rė­tų lan­ky­tis pa­ša­li­niai as­me­nys. Tu­ri bū­ti įreng­ti dez­in­fek­ci­jos bar­je­rai.

Griež­tai drau­džia­ma gy­vu­lius šer­ti vir­tu­vės at­lie­ko­mis. Tai – vie­nas iš pa­grin­di­nių šal­ti­nių, per ku­rį už­kra­tas plin­ta.

Ki­lus įta­ri­mams dėl gy­vu­lių svei­ka­tos būk­lės su­tri­ki­mų, kiau­lių lai­ky­to­jai tu­ri kreip­tis į pri­va­čius ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jus ar­ba į Uk­mer­gės vals­ty­bi­nę mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bą.

Dau­giau in­for­ma­ci­jos tel. (8 340) 63513, (8 340) 63528.

UŽ inf.

******

Mo­ky­mai Af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro pli­ti­mui stab­dy­ti

Rug­sė­jo 10 d. 9 val. 30 min. Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos po­sė­džių sa­lė­je or­ga­ni­zuo­ja­mi mo­ky­mai kiau­lių lai­ky­to­jams, me­džio­to­jams, pri­va­tiems ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jams, sa­vi­val­dy­bės ir se­niū­ni­jų bei ap­lin­ko­sau­gos dar­buo­to­jams.

Mo­ky­mų da­ly­viai bus su­pa­žin­di­na­mi su:

- ES ir LR tei­sės ak­tais, reg­la­men­tuo­jan­čiais af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro pre­ven­ci­ją ir kon­tro­lę,

- bio­lo­gi­nio sau­gu­mo prie­mo­nių rei­ka­la­vi­mais kiau­lių lai­ky­mo vie­to­se,

- af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro diag­nos­ti­ka ir la­bo­ra­to­ri­niais ty­ri­mais,

- ūki­nių gy­vū­nų žen­kli­ni­mo, re­gist­ra­vi­mo tvar­ka ir ki­tais ak­tu­a­liais klau­si­mais,

- kiau­lių lai­ky­mo ir ūki­nių gy­vū­nų ge­ro­vės rei­ka­la­vi­mais.

Dau­giau in­for­ma­ci­jos tel.: (8 340) 63528, (8 340) 63513.

Uk­mer­gės vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų