Įsigaliojo Kelių eismo taisyklių pakeitimai

Nuo spa­lio 11 d. įsi­ga­lio­jo Ke­lių eis­mo tai­syk­lių (KET) pa­kei­ti­mai, transporto priemonių vairuotojams. IV sky­rius. Drau­džia­ma vai­ruo­ti trans­por­to prie­mo­nes ne­tei­sė­tai or­ga­ni­zuo­to­se trans­por­to prie­mo­nių lenk­ty­nė­se.

 

 

Drau­džia­ma įsi­terp­ti tarp mo­ki­nio, be­si­mo­kan­čio vai­ruo­ti mo­pe­dą, mo­to­cik­lą, tri­ra­tį, bet ku­rios rū­šies ke­tur­ra­tį (iš­sky­rus sun­kų­jį), ir jį ly­din­čio vai­ra­vi­mo in­struk­to­riaus vai­ruo­ja­mų trans­por­to prie­mo­nių. Mo­ky­mo me­tu mo­ki­nys pri­va­lo vil­kė­ti ryš­kias­pal­vę lie­me­nę su švie­są at­spin­din­čiais ele­men­tais ir ski­ria­muo­ju žen­klu „M“ lie­me­nės prie­ky­je ir ant nu­ga­ros. To­kią pat lie­me­nę, tik su už­ra­šu „VAIRAVIMO INSTRUKTORIUS“, pri­va­lo vil­kė­ti ir vai­ra­vi­mo in­struk­to­rius, ly­din­tis mo­ki­nį mo­to­cik­lu. Jei­gu vai­ra­vi­mo in­struk­to­rius mo­ki­nį ly­di au­to­mo­bi­liu, au­to­mo­bi­lis tu­ri bū­ti pa­žen­klin­tas pa­gal šių tai­syk­lių ati­tin­ka­mus rei­ka­la­vi­mus.

V sky­rius

Trans­por­to prie­mo­nių vai­ruo­to­jai pri­va­lo im­tis pa­pil­do­mų at­sar­gu­mo prie­mo­nių tam­siuo­ju pa­ros me­tu, esant blo­gam ma­to­mu­mui ar­ba tais at­ve­jais, kai pės­čių­jų per­ėja iš vai­ruo­to­jo vie­tos nė­ra ge­rai ap­žvel­gia­ma, ir įsi­ti­kin­ti, kad pės­čių­jų per­ėjo­je nė­ra pės­čių­jų, ku­riuos tu­rė­tų pra­leis­ti.

IX sky­rius

Drau­džia­ma ke­liuo­se va­de­lio­ti, jo­ti, va­ry­ti gy­vu­lius ar paukš­čius ne­blai­viems, ap­svai­gu­siems nuo psi­chi­ką vei­kian­čių me­džia­gų.

X sky­rius

Jei­gu san­kry­žo­je ties rau­do­nu švie­so­fo­ro sig­na­lu pri­tvir­tin­ta len­te­lė su ža­lia ro­dyk­le, nu­kreip­ta į de­ši­nę, vai­ruo­to­jams lei­džia­ma suk­ti į de­ši­nę ir de­gant drau­džia­mam švie­so­fo­ro sig­na­lui, ta­čiau prieš įva­žiuo­da­mi į san­kry­žą jie pri­va­lo su­sto­ti prieš ke­lio žen­klą „Stop“ li­ni­ja“ ir (ar) „Stop“ li­ni­ją, jei jų nė­ra, – prieš pės­čių­jų per­ėją, švie­so­fo­rą ir vėl pra­dė­ti va­žiuo­ti tik įsi­ti­ki­nus, kad tai yra sau­gu ir ne­bus truk­do­ma ki­toms trans­por­to prie­mo­nėms ir pės­tie­siems, ku­rių ju­dė­ji­mo kryp­tį jie ker­ta.

At­kreip­ti­nas dė­me­sys, kad šis KET punk­tas pri­pa­žįs­ta­mas ne­te­ku­siu ga­lios 2020 m. sau­sio 1 d., t. y. re­gu­liuo­ja­mo­se san­kry­žo­se ties rau­do­nu švie­so­fo­ro sig­na­lu pri­tvir­tin­tų len­te­lių su ža­lia ro­dyk­le po šios da­tos ne­liks.

XI sky­rius

Vai­ruo­to­jas pri­va­lo įspė­ti ati­tin­ka­mos kryp­ties po­sū­kių švie­sos sig­na­lais, o jei­gu švie­sos sig­na­li­za­ci­jos nė­ra ar­ba ji su­ge­du­si – ran­ka, prieš per­si­ri­kiuo­da­mas, prieš lenk­da­mas ir baig­da­mas lenk­ti, prieš ap­va­žiuo­da­mas kliū­tį ir baig­da­mas ją ap­va­žiuo­ti, prieš suk­da­mas į de­ši­nę ar kai­rę, prieš ap­si­suk­da­mas, iš­va­žiuo­da­mas iš san­kry­žos, ku­rio­je eis­mas vyks­ta ra­tu.

Įspė­ja­mie­ji sig­na­lai tu­ri bū­ti pra­dė­ti ro­dy­ti iš anks­to prieš ma­nev­rą (stab­dy­mą, su­si­ju­sį su ma­nev­ru) ir baig­ti tuo­jau pat po ma­nev­ro (sig­na­li­zuo­ti ran­ka ga­li­ma baig­ti prieš pat ma­nev­rą). Sig­na­lą rei­kia ro­dy­ti taip, kad jis ne­klai­din­tų ki­tų eis­mo da­ly­vių. Po­sū­kių švie­sos sig­na­lai ne­ro­do­mi įva­žiuo­jant į san­kry­žą, ku­rio­je eis­mas vyks­ta ra­tu.

XIV sky­rius

Vai­ruo­to­jas, at­si­žvelg­da­mas į grei­tį, pri­va­lo lai­ky­tis to­kio at­stu­mo, kad neat­si­trenk­tų į prie­ky­je va­žiuo­jan­čią trans­por­to prie­mo­nę, jei­gu ji bū­tų stab­do­ma, taip pat pa­lik­ti to­kį tar­pą iš šo­no, kad eis­mas bū­tų sau­gus. Re­ko­men­duo­ja­ma, kad at­stu­mas iki prie­ky­je va­žiuo­jan­čios trans­por­to prie­mo­nės bū­tų ne ma­žes­nis kaip per dvi se­kun­des nu­va­žiuo­ja­mas at­stu­mas ar­ba ne ma­žes­nis kaip pu­sė spi­do­met­ro pa­ro­dy­mo pa­ver­tus met­rais, pvz., kai grei­tis 70 km/val., at­stu­mas tu­ri bū­ti ne ma­žes­nis kaip 35 m, jei­gu eis­mo są­ly­gos ne­rei­ka­lau­ja ki­taip.

XV sky­rius

Ne gy­ven­vie­tė­se lei­džia­ma va­žiuo­ti: leng­vai­siais au­to­mo­bi­liais, mo­to­cik­lais ir tri­ra­čiais au­to­ma­gist­ra­lė­se nuo ba­lan­džio 1 d. iki spa­lio 31 d. – ne di­des­niu kaip 130 km/val. grei­čiu, nuo lap­kri­čio 1 d. iki ko­vo 31 d. – ne di­des­niu kaip 110 km/val. grei­čiu, greit­ke­liuo­se nuo ba­lan­džio 1 d. iki spa­lio 31 d. – ne di­des­niu kaip 120 km/val. grei­čiu, nuo lap­kri­čio 1 d. iki ko­vo 31 d. – ne di­des­niu kaip 110 km/val. grei­čiu, ke­liuo­se su as­fal­to ar be­to­no dan­ga – ne di­des­niu kaip 90 km/val. grei­čiu, ki­tuo­se ke­liuo­se – ne di­des­niu kaip 70 km/val. grei­čiu; trak­to­riais ir sa­va­ei­gė­mis ma­ši­no­mis ke­liuo­se su as­fal­to ar be­to­no dan­ga ar be jos – ne di­des­niu kaip 50 km/val. grei­čiu.

XVII sky­rius

Trans­por­to prie­mo­nės vai­ruo­to­jas, įva­žiuo­da­mas (iš­va­žiuo­da­mas) į (iš) kel­kraš­tį (-io), ne­tu­ri su­kel­ti pa­vo­jaus ki­tiems eis­mo da­ly­viams. Jei­gu va­žiuo­ja­mo­sios da­lies de­ši­nė­je yra įreng­ta dvi­ra­čių juos­ta, su­sto­ti ir sto­vė­ti lei­džia­ma gre­ta dvi­ra­čių juos­tos.

Su­sto­ti ir sto­vė­ti drau­džia­ma:

• ant til­tų, via­du­kų, es­ta­ka­dų ir po jais, iš­sky­rus at­ve­jus, kai ten sto­vė­ti lei­džia sto­vė­ji­mo vie­tą nu­ro­dan­tys ke­lio žen­klai, taip pat tu­ne­liuo­se;

• pės­čių­jų per­ėjo­se ir ar­čiau kaip 5 m at­stu­mu prieš jas, o ke­liuo­se, ku­riuo­se yra po vie­ną kiek­vie­nos kryp­ties eis­mo juos­tą, ir ar­čiau kaip 5 m at­stu­mu už pės­čių­jų per­ėjų;

• ke­liuo­se, ku­riuo­se yra po vie­ną kiek­vie­nos kryp­ties eis­mo juos­tą, ir ar­čiau kaip 5 m at­stu­mu už pės­čių­jų ar (ir) dvi­ra­čių ta­ko.

XIX sky­rius

Prieš pra­dė­da­mas ju­dė­ti per ge­le­žin­ke­lio per­va­žą ir ju­dė­da­mas per ją, eis­mo da­ly­vis pri­va­lo va­do­vau­tis ke­lio žen­klais, žen­kli­ni­mu, už­tva­ro pa­dė­ti­mi, švie­so­fo­rų, gar­so ir ge­le­žin­ke­lio per­va­žos bu­dė­to­jų (re­gu­liuo­to­jų) sig­na­lais. Prieš pra­dė­da­mas ju­dė­ti per ge­le­žin­ke­lio per­va­žą, eis­mo da­ly­vis vi­sais at­ve­jais pri­va­lo įsi­ti­kin­ti, kad prie ge­le­žin­ke­lio per­va­žos ne­ar­tė­ja bė­gi­nė trans­por­to prie­mo­nė. Re­ko­men­duo­ja­ma, kad per ge­le­žin­ke­lio per­va­žą ju­dan­čius vai­kus iki 12 me­tų ly­dė­tų su­au­gęs as­muo (ne jau­nes­nis kaip 21 me­tų).

Trans­por­to prie­mo­nėms, ku­rių plo­tis di­des­nis kaip 5 m ar­ba aukš­tis nuo ke­lio pa­vir­šiaus di­des­nis kaip 4,5 m (su kro­vi­niu ar­ba be jo), taip pat lė­ta­ei­gėms ma­ši­noms ir me­cha­niz­mams, ku­rių grei­tis ma­žes­nis kaip 8 km/val., va­žiuo­ti per ge­le­žin­ke­lio per­va­žą lei­džia­ma tik ga­vus ge­le­žin­ke­lių in­fra­struk­tū­ros val­dy­to­jo lei­di­mą.

Eis­mo da­ly­viui drau­džia­ma va­žiuo­ti per ge­le­žin­ke­lio per­va­žą ne­įga­lių­jų ve­ži­mė­liu be ly­din­čio as­mens.

XXVI sky­rius

Va­žiuo­da­mi mo­pe­du, mo­to­cik­lu, tri­ra­čiu, vi­sų rū­šių ke­tur­ra­čiais, vai­ruo­to­jas ir ke­lei­viai pri­va­lo nau­do­ti mo­to­cik­li­nin­kų ap­sau­gas (mo­to­cik­li­nin­kų šal­mus, akių ap­sau­gos nuo su­žei­di­mo prie­mo­nes). Lei­džia­ma va­žiuo­ti be mo­to­cik­li­nin­kų ap­sau­gų, jei­gu mo­pe­das, mo­to­cik­las, tri­ra­tis, bet ku­rios rū­šies ke­tur­ra­tis tu­ri kė­bu­lą (ka­bi­ną) ar įmon­tuo­tus sto­go sau­gos lan­kus, ku­rių pa­skir­tis ap­sau­go­ti vai­ruo­to­ją, ke­lei­vį nuo smū­gių, ir yra įreng­ti sau­gos dir­žai.

Vai­ruo­to­jas pri­va­lo pa­si­rū­pin­ti sto­vin­čio­je trans­por­to prie­mo­nė­je esan­čių gy­vū­nų au­gin­ti­nių sau­gu­mu ir už­tik­rin­ti, kad gy­vū­nai au­gin­ti­niai bū­tų ve­ža­mi to­kiu bū­du, kad ne­truk­dy­tų vai­ruo­ti, ne­su­si­ža­lo­tų ir ne­su­žeis­tų trans­por­to prie­mo­nė­je esan­čių eis­mo da­ly­vių, jei trans­por­to prie­mo­nė bū­tų stai­giai stab­do­ma.

XXVII sky­rius

Drau­džia­ma mo­to­ri­ne trans­por­to prie­mo­ne temp­ti ne mo­to­ri­nių trans­por­to prie­mo­nių prie­ka­bas.

XXIX sky­rius

Jei­gu dėl eis­mo įvy­kio pa­da­ry­ta tik tur­ti­nė ža­la ir nu­ken­tė­ju­sio as­mens eis­mo įvy­kio vie­to­je nė­ra, su eis­mo įvy­kiu su­si­jęs eis­mo da­ly­vis pri­va­lo ne­dels­da­mas pra­neš­ti apie eis­mo įvy­kį nu­ken­tė­ju­sia­jam, o jei­gu tai ne­įma­no­ma, – po­li­ci­jai.

PĖSTIESIEMS

VI sky­rius

Re­ko­men­duo­ja­ma, kad tam­siuo­ju pa­ros me­tu ar­ba esant blo­gam ma­to­mu­mui pės­tie­ji, ei­da­mi į ki­tą va­žiuo­ja­mo­sios da­lies pu­sę, neš­tų­si švie­čian­tį ži­bin­tą ar­ba vil­kė­tų ryš­kias­pal­vę lie­me­nę su švie­są at­spin­din­čiais ele­men­tais ar­ba bū­tų prie dra­bu­žių pri­si­se­gę ki­tiems eis­mo da­ly­viams ma­to­mo­je vie­to­je at­švai­tą.

Įženg­ti į va­žiuo­ja­mą­ją da­lį pės­tie­siems lei­džia­ma tik po to, kai jie įver­ti­na at­stu­mą iki ar­tė­jan­čių trans­por­to prie­mo­nių ir jų grei­tį ir įsi­ti­ki­na, kad tai sau­gu ir ne­bus truk­do­ma trans­por­to prie­mo­nėms.

Už­si­de­gus gel­to­nam švie­so­fo­ro sig­na­lui ar­ba re­gu­liuo­to­jui pa­kė­lus ran­ką aukš­tyn, pės­tie­ji, at­si­žvelg­da­mi į tai, ku­rio­je va­žiuo­ja­mo­jo­je da­ly­je jie yra, pri­va­lo baig­ti per­ei­ti ją ar­ba su­sto­ti sau­gu­mo sa­le­lė­je.

DVIRAČIŲ

VAIRUOTOJAMS

VIII sky­rius

Va­žiuo­ti va­žiuo­ja­mą­ja da­li­mi dvi­ra­čiu lei­džia­ma ne jau­nes­niems kaip 14 me­tų as­me­nims, o iš­klau­siu­siems ati­tin­ka­mą mo­ky­mo kur­są ir tu­rin­tiems mo­ky­mo įstai­gos iš­duo­tą pa­žy­mė­ji­mą, – ne jau­nes­niems kaip 12 me­tų as­me­nims. Pri­žiū­rint su­au­gu­sia­jam, va­žiuo­ti va­žiuo­ja­mą­ja da­li­mi dvi­ra­čiu lei­džia­ma ne jau­nes­niems kaip 8 me­tų as­me­nims. Gy­ve­na­mo­jo­je zo­no­je dvi­ra­čių vai­ruo­to­jų am­žius ne­ri­bo­ja­mas.

Dvi­ra­čio vai­ruo­to­jui lei­džia­ma va­žiuo­ti ke­liu tik tvar­kin­gą stab­dį ir gar­so sig­na­lą tu­rin­čiu dvi­ra­čiu. Dvi­ra­čio ga­le tu­ri bū­ti rau­do­nas švie­sos at­švai­tas ar­ba rau­do­nos švie­sos ži­bin­tas, iš abie­jų šo­nų – oran­ži­niai švie­sos at­švai­tai, pri­tvir­tin­ti prie ra­tų sti­pi­nų. Va­žiuo­da­mas va­žiuo­ja­mą­ja da­li­mi, dvi­ra­čio vai­ruo­to­jas pri­va­lo dė­vė­ti ryš­kias­pal­vę lie­me­nę su švie­są at­spin­din­čiais ele­men­tais ar­ba dvi­ra­čio prie­ky­je tu­ri deg­ti bal­tos švie­sos ži­bin­tas, o ga­le – rau­do­nos švie­sos ži­bin­tas. Va­žiuo­jant ke­liu tam­siuo­ju pa­ros me­tu ar­ba esant blo­gam ma­to­mu­mui, dvi­ra­čio prie­ky­je tu­ri deg­ti bal­tos švie­sos ži­bin­tas, o dvi­ra­čio ga­le – rau­do­nos švie­sos ži­bin­tas, dvi­ra­čio vai­ruo­to­jas pri­va­lo dė­vė­ti ryš­kias­pal­vę lie­me­nę su švie­są at­spin­din­čiais ele­men­tais. Dvi­ra­čio vai­ruo­to­jas (ke­lei­vis) iki 18 me­tų, va­žiuo­da­mas (ve­ža­mas) ke­liu, pri­va­lo bū­ti už­si­dė­jęs ir už­si­se­gęs dvi­ra­ti­nin­ko šal­mą. Vy­res­niam kaip 18 me­tų as­me­niui, dvi­ra­čiu va­žiuo­jan­čiam ke­liu, re­ko­men­duo­ja­ma bū­ti už­si­dė­jus ir už­si­se­gus dvi­ra­ti­nin­ko šal­mą.

Va­žiuo­ti dvi­ra­čiu lei­džia­ma tik dvi­ra­čių ta­kais ar­ba dvi­ra­čių juos­to­mis, o kur jų nė­ra – tam tin­ka­mu (su as­fal­to ar­ba be­to­no dan­ga) kel­kraš­čiu pa­gal eis­mo kryp­tį. Kai dvi­ra­čių ta­ko, dvi­ra­čių juos­tos, kel­kraš­čio nė­ra ar­ba jais va­žiuo­ti ne­ga­li­ma (duo­bė­ti ir pan.), lei­džia­ma va­žiuo­ti ša­li­gat­viu ar­ba vie­na ei­le va­žiuo­ja­mo­sios da­lies kraš­ti­ne de­ši­ne eis­mo juos­ta, kuo ar­čiau jos de­ši­nio­jo kraš­to, iš­sky­rus šių tai­syk­lių 106 punk­te nu­ma­ty­tus at­ve­jus, taip pat kai rei­kia ap­va­žiuo­ti kliū­tį, va­žiuo­ti tie­siai, kai iš pir­mo­sios eis­mo juos­tos lei­džia­ma suk­ti tik į de­ši­nę. Va­žiuo­da­mas kel­kraš­čiu, pės­čių­jų ir dvi­ra­čių ta­ku, ša­li­gat­viu, dvi­ra­čio vai­ruo­to­jas pri­va­lo duo­ti ke­lią pės­tie­siems, ne­tu­ri jiems truk­dy­ti ar kel­ti pa­vo­jaus, o pro pat pės­-
či­ą­jį lei­džia­ma va­žiuo­ti grei­čiu, ku­ris yra ar­ti­mas pės­čio­jo ju­dė­ji­mo grei­čiui (3-7 km/val.), pa­lie­kant to­kį tar­pą iš šo­no, kad eis­mas bū­tų sau­gus.

Dvi­ra­čio vai­ruo­to­jui, va­žiuo­jan­čiam va­žiuo­ja­mą­ja da­li­mi, pri­rei­kus pa­suk­ti į kai­rę, ap­si­suk­ti ar per­va­žiuo­ti į ki­tą ke­lio pu­sę, re­ko­men­duo­ja­ma nu­lip­ti nuo dvi­ra­čio ir kirs­ti va­žiuo­ja­mą­ją da­lį ve­dan­tis dvi­ra­tį, jei eis­mo są­ly­gos to rei­ka­lau­ja.

Dvi­ra­čio vai­ruo­to­jas, ar­tė­da­mas prie vie­tos, kur rei­kia kirs­ti va­žiuo­ja­mą­ją da­lį, vi­sais at­ve­jais pri­va­lo su­ma­žin­ti va­žia­vi­mo grei­tį ir ga­li tęs­ti ju­dė­ji­mą tik įsi­ti­ki­nęs, kad va­žiuo­ti sau­gu ir ne­bus truk­do­ma ki­tiems eis­mo da­ly­viams.

Dvi­ra­čio vai­ruo­to­jas, no­rė­da­mas kirs­ti va­žiuo­ja­mą­ją da­lį ten, kur eis­mas ne­re­gu­liuo­ja­mas, pri­va­lo pra­leis­ti va­žiuo­ja­mą­ja da­li­mi va­žiuo­jan­čias trans­por­to prie­mo­nes, iš­sky­rus at­ve­jus, kai ker­ta iš­va­žia­vi­mus iš ša­lia ke­lio esan­čių te­ri­to­ri­jų, gy­ve­na­mo­sios zo­nos, kie­mo, sto­vė­ji­mo aikš­te­lės, kai ker­ta va­žiuo­ja­mą­ją da­lį, į ku­rią ki­ti vai­ruo­to­jai su­ka.

Dvi­ra­čio vai­ruo­to­jui dvi­ra­čio juos­ta lei­džia­ma va­žiuo­ti tik ta pa­čia kryp­ti­mi, ku­ria vyks­ta ki­tų trans­por­to prie­mo­nių eis­mas gre­ti­ma eis­mo juos­ta.

Dvi­ra­čių vai­ruo­to­jams drau­džia­ma va­žiuo­ti pės­čių­jų per­ėjo­mis.

Or­ga­ni­zuo­ta dvi­ra­ti­nin­kų gru­pė ga­li va­žiuo­ti va­žiuo­ja­mą­ja da­li­mi.

Lie­tu­vos ke­lių po­li­ci­jos tar­ny­bos inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų