Karš­tis ir saus­ra bau­gi­na miš­kų gais­rais

Dėl gais­rų pa­vo­jaus Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­ja ra­gi­na ša­lies sa­vi­val­dy­bes ap­ri­bo­ti lan­ky­mą­si miš­kuo­se. Įspė­ja­ma, kad dėl karš­tų ir sau­sų orų miš­kuo­se pa­dė­tis yra grės­min­ga.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Nuo Grau­žie­čių kal­no miš­kus ste­bi ka­me­ra.


 

Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bė miš­kuo­se lan­ky­tis dar ne­už­drau­dė, ta­čiau miš­ki­nin­kai aky­lai ste­bi me­te­o­ro­lo­gų kas­dien skel­bia­mus gais­rin­gu­mo duo­me­nis.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ap­lin­ko­sau­gos ir vie­šo­sios tvar­kos sky­riaus vy­res­ny­sis spe­cia­lis­tas Val­das Ra­ba­zaus­kas sa­ko, kad pir­miau­sia pa­vo­jaus sig­na­lo lau­kia­ma iš miš­ki­nin­kų ir tik tuo­met svars­to­ma, ar ri­bo­ti lan­ky­mą­si miš­kuo­se.

„Ra­jo­ne dau­giau­sia yra urė­di­jos miš­kų, jie ge­riau­siai ži­no si­tu­a­ci­ją. Jei ji bū­na grės­min­ga, sa­vi­val­dy­bė iš­lei­džia įsa­ky­mą dėl lan­ky­mo­si miš­kuo­se ap­ri­bo­ji­mo“, – sa­ko spe­cia­lis­tas.

Pa­sak Uk­mer­gės miš­kų urė­di­jos urė­do Vi­gan­to Krau­ja­lio, kaip tik šis klau­si­mas da­bar urė­di­jo­je pats „karš­čiau­sias“.

Anot jo, kiek­vie­nais me­tais va­sa­rą bū­na toks lai­ko­tar­pis, kai la­biau­siai ne­ra­mi­na gais­rų pa­vo­jus.

Gais­rų pre­ven­ci­ja urė­di­jo­je ap­ta­ria­ma kiek­vie­ną die­ną, ste­bi­mi me­te­o­ro­lo­gų pa­teik­ti duo­me­nys apie gais­rin­gu­mą vi­so­se ša­lies sa­vi­val­dy­bė­se.

Uk­mer­gės ra­jo­no miš­kuo­se šiuo me­tu nu­sta­ty­tas tre­čios kla­sės gais­rin­gu­mas iš pen­kių ga­li­mų. Pa­gal šiuos duo­me­nis, di­džiau­sias gais­rin­gu­mo ro­dik­lis Lie­tu­vo­je da­bar – Prie­nų ra­jo­no miš­kuo­se – pa­sie­kė ket­vir­tą kla­sę

V. Krau­ja­lis sa­ko, kad daž­niau­siai pa­vo­jaus var­pais skam­bi­na­ma tuo­met, kai pa­sie­kia­ma bū­tent ket­vir­ta gais­rin­gu­mo kla­sė.

Tai, anot urė­do, ne­reiš­kia, kad gy­ven­to­jai ne­ga­li pa­si­ro­dy­ti miš­ke, ta­čiau po­il­siau­to­jams griež­tai drau­džia­ma čia kū­ren­ti lau­žus, rū­ky­ti. Apie tai bū­na pa­skel­bia­ma spau­do­je, iš­ka­bi­na­mi įspė­ja­mie­ji žen­klai bei pla­ka­tai prie įva­žia­vi­mo į miš­ką.

Esant eks­tre­ma­liai si­tu­a­ci­jai miš­kuo­se, at­krei­pia­mas dė­me­sys ir į vyk­do­mą ga­my­bą – miš­ko kir­tė­jai per­spė­ja­mi, kad lai­ky­tų­si ypa­tin­gų at­sar­gu­mo prie­mo­nių. Dar­bai ri­zi­kin­gu lai­ko­tar­piu tu­rė­tų bū­ti ne to­kie in­ten­sy­vūs.

Uk­mer­gės miš­kų urė­di­ja yra įsi­ren­gu­si tris ste­bė­ji­mo ka­me­ras. Per­spė­ji­mo apie gais­rą sig­na­lai per­duo­da­mi į urė­di­jo­je esan­tį pul­tą.

Dvi ste­bė­ji­mo ka­me­ros yra Šir­vin­tų ra­jo­no te­ri­to­ri­jo­je, vie­na – mū­sų ra­jo­ne Grau­žie­čių kai­me esan­čia­me mo­bi­lio­jo ry­šio ope­ra­to­riaus „Om­ni­tel“ bokš­te. Ste­bė­ji­mo ka­me­ra „ma­to“ 15–20 ki­lo­met­rų spin­du­liu, pri­klau­so­mai nuo oro są­ly­gų. Šie­met Uk­mer­gės ra­jo­no miš­kuo­se ka­me­ros už­fik­sa­vo du gais­rus.

Anot pa­šne­ko­vo, joms vie­tos pa­rink­tos pa­gal spe­cia­lis­tų re­ko­men­da­ci­jas, at­si­žvel­giant į miš­kų de­ga­mu­mo laips­nį. Pu­šy­nai pa­ten­ka į ri­zi­kin­giau­sių­jų vie­tų są­ra­šą – grei­čiau­siai iš­sau­sė­ja jų miš­ko pa­klo­tė, be to, la­biau­siai mėgs­ta ir po­il­siau­to­jai.

Uk­mer­gės ra­jo­ne to­kios vie­tos yra pa­lei Šven­to­sios upę. Pa­ly­gin­ti su drėg­nais Tau­jė­nų miš­kais, čia kur kas di­des­nė gais­rų ri­zi­ka.

Už prieš­gais­ri­nių rei­ka­la­vi­mų ne­si­lai­ky­mą, lau­ža­vie­čių įsi­ren­gi­mą tam spe­cia­liai ne­pri­tai­ky­to­se vie­to­se pi­lie­čiams gre­sia bau­da nuo 100 iki 200 li­tų. Jei nuo lau­žo įsi­plies­kia gais­ras, ant jo kep­ti keps­niai po­il­siau­to­jams ga­li bū­ti la­bai bran­gūs – bau­dos net tūks­tan­ti­nės.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų